TÉMA

Jan Fischer

Před 15 lety padla během předsednictví EU Topolánkova vláda. K jejímu konci přispěla rebelie v ODS

Od jediného úspěšného pokusu o odvolání české vlády uplynulo patnáct let. Kabinet premiéra Mirka Topolánka ztratil většinu v Poslanecké sněmovně uprostřed českého předsednictví Evropské unii. K opozici vedené šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem se tehdy přidal i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.
24. 3. 2024|

Izrael čelí silám, které ho programově chtějí zničit, říká bývalý premiér Fischer

Izrael zvolil novou vládu národní jednoty a pokračuje ve vojenské operaci, která má zničit teroristickou skupinu Hamás. Bývalý premiér Jan Fischer si myslí, že Izrael čelí silám, které ho programově chtějí zničit. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) v Událostech, komentářích odsoudili propalestinské demonstrace s antisemitskými projevy.
13. 10. 2023|

Zadlužení Česka v prvním čtvrtletí dál rostlo, v EU naopak kleslo na 83,7 procenta HDP

Zadlužení Česka se dál zvyšuje, informoval ve své páteční zprávě unijní statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což zemi stále řadí k těm méně zadluženým v rámci Evropské unie. Zadlužení EU se naopak v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta HDP ve srovnatelném období loni.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 12:27|

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšilo zadlužení meziročně nejvíce v EU

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě o dluhu vládních institucí to v pátek oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 16:59|

Nezákonně sterilizovaným ženám měl pomoci nový zákon, stát ale žádosti často zamítá

Kauza nezákonných sterilizací v Česku nekončí ani po několika desítkách let. Řada žen přišla o možnost mít děti. Stát chtěl po mnoha letech křivdu napravit, a relativně nedávno tak politici přijali zákon, který měl těmto ženám zaručit odškodnění. Jejich žádosti ale ministerstvo zdravotnictví často zamítá. Na stranu sterilizovaných žen se nicméně už nejméně ve dvou případech postavil soud. O tématu pro Reportéry ČT natáčela Silvie Kleková.
14. 2. 2023|

Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|

Česko se potýká s nedůvěrou v politiku, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

O tom, jak se proměňovala a jak vypadá důvěra v politiku a co všechno vlastně politika je, debatovali ve Fokusu Václava Moravce bývalá soudkyně Eliška Wagnerová, politolog Tomáš Lebeda, farář Miloš Rejchrt, filozof David Černý, ekonomka Eva Kotlánová a bývalý premiér Jan Fischer. V přímém přenosu ze Senátu probrali i to, jak vypadá politický ideál a proč je nedosažitelný.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 22:16|

Bývalý ministr zahraničí Kohout se stane velvyslancem v Itálii

Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se stane velvyslancem České republiky v Itálii. Serveru Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), podle kterého už Kohout obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády v Římě skončí Hana Hubáčková, jež je velvyslankyní v Itálii a na Maltě od roku 2015.
7. 11. 2022|

Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval, končí také šéf Správy Pražského hradu

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 20:51|

Exministr Vondruška dostal podmínku za rozdávání voucherů známým, píší Hospodářské noviny

Bývalý ministr pro místní rozvoj z let 2009 až 2010 Rostislav Vondruška byl pravomocně odsouzen za to, že jako generální ředitel agentury CzechTourism rozdával dárkové poukázky v hodnotě několika set tisíc korun k podpoře cestovního ruchu a zneužil je k osobnímu prospěchu. Soud mu minulý týden uložil roční podmíněný trest, uvedly Hospodářské noviny. Exministr zváží, zda podá dovolání.
17. 10. 2022|

První české předsednictví v EU také poznamenaly problémy s Ruskem a další krize

Česko zažilo evropské předsednictví zatím jednou, a to před třinácti lety. I tehdy čelila Evropská unie ekonomické krizi a problémům s dodávkami ruského plynu. V polovině předsednictví sněmovna navíc vyslovila nedůvěru vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS), kterého vystřídal úřednický premiér Jan Fischer.
16. 6. 2022|

Snížením DPH si Polsko namíchalo smrtící koktejl, říká Nerudová. Plošná pomoc může dle Fischera být prokletím ekonomiky

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová v Událostech, komentářích řekla, že Polsko si snížením DPH u potravin „namíchalo smrtící koktejl“. Lepším způsobem pomoci v energetické krizi jsou podle ní adresná opatření. Podle bývalého ministra financí a expremiéra Jana Fischera by se v Česku měla posoudit role mimo jiné Energetického regulačního úřadu. Nastupující rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák upozornil, že současné ceny energií nejsou pouze krátkodobým výkyvem.
12. 2. 2022|

Pro Česko jsou podle Radičové tyto volby zlomové. Ukázaly, že změna je možná, dodal Fischer

Nelehké vyjednávání politických subjektů čeká nyní Českou republiku po sněmovních volbách. Myslí si to bývalá slovenská premiérka a socioložka Iveta Radičová. S bývalým českým premiérem a exministrem financí Janem Fischerem se shodla na tom, že volby byly zlomové a přinesly změnu. V Otázkách Václava Moravce také oba upozornili na to, že výsledek voleb ukázal, jak je nyní společnost rozštěpená.
10. 10. 2021|

Mohl být o 150 miliard nižší, komentovali první postcovidový schodek rozpočtu Zamrazilová s Fischerem

Hrozivé číslo, komentovali 390miliardový schodek, se kterým počítá rozpočet pro rok 2022, hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) – bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer a předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Oba se také shodují na tom, že schodek mohl být o zruba 150 miliard korun nižší. A navíc – ačkoliv klíčový vládní návrh podpořili všichni ministři, už teď požadují další miliardy navíc.
13. 6. 2021|

Protiprávně sterilizované ženy se sešly na protest. Návrh na odškodnění poslanci za rok neprojednali

Před Městskou nemocnicí v Ostravě se v pátek setkaly ženy, které se staly oběťmi protiprávní sterilizace. Chtěly tak podpořit návrh zákona, díky kterému by i po dvaceti letech mohly dostat odškodnění. Předpokládá se, že od začátku 70. let v Československu podstoupilo zákrok asi sedm tisíc žen převážně romského původu. Účelem tehdy bylo snížit populační růst.
11. 9. 2020|
OVM

Turecko nám vyhrožuje uprchlíky, potřebujeme silné jádro Evropské unie, říká politolog Rupnik

Turecké tažení proti Kurdům je varování pro celou Evropskou unii a ukazuje, že Evropa musí být silným politickým hráčem, aby zajistila svou bezpečnost. V Otázkách Václava Moravce to uvedl politolog Jacques Rupnik. Síla Unie je přitom závislá na nejužším, integrovaném jádru spolupracujících států. O největších výzvách EU debatovali také bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová a bývalý český premiér Jan Fischer.
13. 10. 2019|