TÉMA

Chemička

Výbuch v chemičce u Litvínova zranil čtyři lidi, jednoho velmi těžce

V chemickém závodě v Záluží u Litvínova byli při výbuchu ve středu krátce před půlnocí zraněni čtyři lidé, jeden těžce. Vrtulník jej přepravil do nemocnice v Praze na Vinohradech. Jeho tři kolegy do pražské nemocnice převezly sanitky. Po explozi vypukl požár, který se hasičům podařilo zastavit, oznámil Orlen Unipetrol na Twitteru. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 16:52|

Kvalitu vody v Bečvě bude nonstop hlídat monitorovací stanice

Na břehu řeky Bečvy už stojí monitorovací stanice, která by měla už za několik týdnů nepřetržitě střežit kvalitu vody. O vše se postarají perloočky v akváriích, které budou prakticky okamžitě indikovat jakékoliv znečištění a varovat vodohospodáře. To by mělo vyloučit prodlení, k jakému došlo při otravě Bečvy v září 2020. Tehdy na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem uhynulo asi 40 tun ryb.
7. 1. 2022|

Za únik v děčínské chemičce, při kterém zemřeli dva lidé, dostal muž podmínku

Soud potrestal tříletou podmínkou někdejšího zaměstnance chemičky v Děčíně v souvislosti s únikem fenolu před třemi lety. Zemřeli kvůli tomu dva lidé. Rozsudek není pravomocný, zmocněnec poškozené strany si ponechal lhůtu na odvolání.
16. 9. 2021|

Pustějovský před sněmovní komisí odmítl podíl Dezy na otravě Bečvy. Geuss se postavil za práci inspekce

Člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil to, že by tato společnost mohla být původcem loňské otravy řeky Bečvy. Členové sněmovní vyšetřovací komise vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí (ČŽIP) Erika Geusse. Podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) zazněly zásadní informace k přípravě závěrečné zprávy pro sněmovnu. Vzhledem k tomu, že jednání jsou neveřejná, tak konkrétní před novináři nebyla.
19. 8. 2021|

Pohřešovaní po výbuchu v Leverkusenu jsou podle majitele areálu zřejmě po smrti

Pět lidí pohřešovaných po úterní explozi v chemické průmyslové zóně v Leverkusenu na západě Německa je podle majitele areálu nejspíše po smrti. Neštěstí, při kterém podle úřadů do ovzduší patrně unikly jedovaté látky, má zatím dvě potvrzené oběti na životech. Příčina exploze je nadále neznámá.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 20:37|

Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|

Španělskou chemičkou otřásl mohutný výbuch. Zemřel jeden člověk, další jsou zranění

Výbuch a následný požár v areálu chemické továrny nedaleko města Tarragona na severovýchodě Španělska si vyžádal jednu oběť a šest zraněných. Informoval o tom katalánský rozhlas RAC1. Na místě neštěstí zasahují dvě desítky hasičských sborů.
14. 1. 2020|

V italském Sevesu padali z nebe ptáci, v Rouenu černý déšť. Rizikových chemiček má Francie přes 1300

Chemička v Rouenu, která na konci září vyhořela, je jedním z více než 1300 podniků, ve kterých se ve Francii nacházejí nebezpečné chemické látky. Všechny tyto továrny spadají do takzvané sítě Seveso. Název odkazuje na italské městečko ležící asi dvacet kilometrů severně od Milána, kde v roce 1976 při havárii unikl do ovzduší mrak jedovatých dioxinů. Továrna o tom informovala až po sedmnácti dnech. Havárie v Sevesu do budoucna nastavila nová pravidla po celé Evropě.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 13:38|

Po explozi francouzské chemičky se lidé bojí špinavého vzduchu a zemědělci vylévají mléko

Rouen na severozápadě Francie se už deset dní potýká s následky výbuchu v chemičce. Místní viní vládu, že jim zatajuje informace. Zemědělci čekají na výsledky analýz, do té doby nesmí prodávat své produkty. Proč továrna vybuchla, zatím není jasné.
6. 10. 2019|