TÉMA

Elektrárny

Ukrajina očekává v zimě nové ruské útoky na energetiku. Přes dvě třetiny zařízení stihla opravit

Blíží se zima, topná sezona a Ukrajina plánuje, jak se vypořádá s očekávanými ruskými útoky na energetickou infrastrukturu. Podle expertů by ofenziva na elektrárny a distribuční soustavu neměla být větší než loni, kdy ukrajinské škody dosáhly necelých devíti miliard dolarů. Společnosti tak trápí spíše finační problémy.
7. 9. 2023|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

30 let zpět: Odsiřování 6. bloku elektrárny Počerady dostalo zelenou

Uhelnou elektrárnu Počerady na Mostecku čekalo po kladných zkušenostech s 5. blokem další odsiřování. Díky dodání odsiřovacího zařízení na 6. blok mohlo dojít k tolik potřebné další fázi ekologizace elektráren na českém území. Kontrakt za více než miliardu korun podepsali představitelé Českých energetických závodů s konsorciem německo-českých firem OTES/SHL.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 1. 2022|

Evropská unie asi zařadí jadernou energii mezi čisté zdroje

Evropská unie bere na milost jadernou energii. Do konce roku by komise měla představit seznam čistých zdrojů. Po tlaku zemí jako je Francie nebo Česko se zdá, že na této ekologické listině by mělo být i jádro.
7. 11. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Soud znovu zprostil Shenara obžaloby z krácení daní

Pražský městský soud znovu osvobodil někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který čelí obžalobě z toho, že neodvedl daně při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že by se skutek vůbec stal. Shenar vinu od počátku odmítá, tvrdí, že zákon neporušil. Aktuální rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Shenar se práva na odvolání vzdal.
28. 5. 2021|

Dosluhující větrné elektrárny představují problém. Odolný materiál ztěžuje jejich recyklaci

Rostoucí problém v Německu představují dosluhující větrné elektrárny, jejichž předpokládaný životní cyklus se právě v těchto měsících chýlí ke konci. Ve hře je přitom osud tisíců tamních větrných turbín, do jejichž recyklace se teď pustila první specializovaná evropská firma Neocomp. Obří stavby, které výškou nezaostávají za mrakodrapy, jsou pokusem zachránit klima planety. Obtížnost jejich recyklace ale zároveň představuje ekologickou hrozbu.
25. 10. 2020|

Teď je jí dost, otázka je jak dlouho. Biomasou už topí devadesát obcí

Domácnosti, které používají k vytápění biomasu, zaplatí ročně necelých padesát tisíc korun. Tedy méně, než třeba ti, kteří topí zemní plynem nebo hnědým uhlím. Sektoru obnovitelných zdrojů se ale nelíbí plány státu na spalování biomasy spolu s uhlím ve velkých teplárnách a elektrárnách. Navíc až skončí kůrovcová kalamita, může být materiálu nedostatek.
29. 11. 2019|
Události komentáře

Pokud Maláčová navrhne bankovní daň, skončí koalice, pohrozil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven vypovědět koaliční smlouvu, pokud by ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová předložila jako poslanecký návrh zavedení bankovní daně. Maláčová o takové možnosti hovořila v Otázkách Václava Moravce. Babiš však věří, že jde o marketingový tah - upozornil, že zdanění bank není v programovém prohlášení vlády ani v koaliční smlouvě. Andrej Babiš byl hostem úterních Událostí, komentářů.
1. 10. 2019|