TÉMA

Lublin

Zelenskyj se při návratu z Kanady zastavil v Polsku. Vyznamenal dva dobrovolníky, s politiky nejednal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se při zpáteční cestě z Kanady a USA zastavil v Polsku, kde vyznamenal dva dobrovolníky. S představiteli polské vlády podle dostupných informací nejednal, uvedl server Onet.pl. Tento týden vzrostlo napětí mezi Varšavou a Kyjevem mimo jiné kvůli sporu o export ukrajinského obilí a zákaz jeho dovozu do Polska.
23. 9. 2023|

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

Na Polsko se žene nová vlna nákazy, v nemocnicích jsou téměř dva tisíce lidí

V Polsku nabírá na síle čtvrtá vlna pandemie. Na několika místech v zemi se znovu otevírají provizorní nemocnice pro pacienty s covidem. Vláda zatím nezpřísňuje opatření, a to ani na regionální úrovni. Původně plánovala zavést nové restrikce po překročení hranice tisíce nových případů denně. K těmto číslům se počet nově nakažených vyšplhal minulý týden.
6. 10. 2021|

Polské regiony mohou přijít o evropské peníze. Komisi vadí diskriminace LGBT

Pět polských regionů může přijít o část peněz z unijních fondů. Evropské komisi vadí usnesení proti ideologii LGBT, která jejich zastupitelé v minulosti přijali. Brusel je považuje za diskriminační a žádá jejich stažení. Politici z konzervativní strany Právo a spravedlnost, kteří vojvodství ovládají, to odmítají – jde podle nich o nezávazná stanoviska.
15. 9. 2021|

V Polsku klesá zájem o vakcínu proti covidu, v zemi jsou i velké regionální rozdíly v proočkovanosti

Varšava prodá zhruba čtyři miliony přebytečných dávek vakcín proti covidu-19. Zájem o ně prudce klesl. Plnou ochranu získalo zatím v Polsku necelých pětačtyřicet procent lidí, tato hodnota ale napříč zemí hodně kolísá. Nejvyšší podíl očkovaných mají velká města a západní regiony, nejnižší pak menší obce na jihovýchodě země. Úřady přitom očekávají novou vlnu epidemie.
23. 7. 2021|

„Základem jsou svobodné volby, Bělorusové si musí sami vybrat,“ řekl po summitu V4 Babiš

Premiéři Česka, Polska, Maďarska a Slovenska se na schůzce Visegrádské čtyřky (V4) shodli, že v Bělorusku se musí konat svobodné volby, a následně by Evorpská unie měla Bělorusku nabídnout program hospodářské spolupráce. Tento přístup míní V4 prosazovat i na nadcházejícím unijním summitu, oznámil hostitel schůzky, polský premiér Mateusz Morawiecki na společné tiskové konferenci. Premiéři ve společném prohlášení odsoudili i pokus o umlčení předáka ruské opozice Alexeje Navalného.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 18:37|

Polsko začalo vyrábět vlastní lék proti koronaviru. Je vytvořený z krevní plazmy vyléčených

Společnost Biomed začala ve východopolském městě Lublinu výrobu léku proti koronaviru. Přípravek místní firmy je založený na protilátkách získaných z krevní plazmy vyléčených pacientů. Bude se aplikovat formou injekce do svalu.
27. 8. 2020|

Průvod za práva LGBT lidí napadli na východě Polska radikálové a konzervativci. Policie proti narušitelům nasadila vodní děla

Pravicoví radikálové a konzervativci napadli v Lublinu průvod za rovnost gayů, lesbiček, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT), který se v tomto městě na východě Polska konal již podruhé a podle polských médií se jej zúčastnilo asi 1500 lidí. Polská policie proti narušitelům nasadila vodní děla a pepřový sprej. Asi 30 jich zatkla.
28. 9. 2019|