TÉMA

Memorandum

V Karlovarském kraji by měla vzniknout vysoká škola, která zapojí firmy do výuky

Polytechnické vzdělávání v Karlovarském kraji by mohlo začít fungovat od školního roku 2025/2026. Odhadli to v úterý při podpisu memoranda o spolupráci na přípravě nového typu vysokoškolského vzdělání hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) a ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Memorandum podepsal i prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Zdeněk Zajíček. Právě na spolupráci s firmami by měla být plánovaná forma vysokoškolského vzdělání neuniverzitního typu založena.
29. 8. 2023|

Orbán se v Rakousku chlubil svou migrační politikou, Nehammer ho za to sepsul

Rakouský kancléř Karl Nehammer zkritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána po společném jednání o migraci. Zatímco Orbán se podle agentury APA chlubil tím, že Maďarsko je jediným místem Evropy bez migrantů, Nehammer poukázal na to, že většina lidí, kteří do Maďarska vstoupili ilegálně, zemí jen procházejí a přicházejí do Rakouska. Trojstranného „migračního summitu“ ve Vídni se zúčastnil také srbský prezident Aleksandar Vučič.
7. 7. 2023|

V Děčíně se rozpadla koalice ANO s SPD. Novou radu povede starý primátor

Děčínští zastupitelé po několikahodinovém jednání zvolili šest nových členů vedení města. Primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO). Nová reprezentace ve složení ANO, Volba pro Děčín a hnutí Náš Děčín má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 18 hlasů.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 07:51|

Česko může pro železnici získat od Evropské investiční banky až 170 miliard korun

Česko by mohlo získat na financování železničních projektů v letech 2023 až 2027 úvěry od Evropské investiční banky (EIB) do výše sedmi miliard eur, tedy zhruba 170 miliard korun. Vyplývá to z memoranda, které ve čtvrtek podepsali ministr financí Zbyněk Stanjura, dopravy Martin Kupka (oba ODS) a viceprezidentka EIB Lilyana Pavlovová. Prvních 20 až 22 miliard by Česko mohlo čerpat v příštím roce, informoval po podpisu Kupka.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 19:09|

ANO v Uherském Hradišti odstoupilo od memoranda s Piráty a Hradišťáky. Se Společně hledají partnera

Základ koalice na radnici v Uherském Hradišti zřejmě utvoří Společně pro Hradiště (ODS a TOP 09) a hnutí ANO. Hledají další partnery. ANO podle dostupných informací odstoupilo od memoranda o povolební spolupráci s Hradišťáky a Piráty, kterou podepsalo minulý týden. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou rozeslal lídr kandidátky České pirátské strany Jakub Grós (BEZPP).
3. 10. 2022|

Bary v centru Karlových Varů musí omezit otevírací dobu

Bary v centru Karlových Varů budou mít od června omezenou provozní dobu. A to přesto, že v březnu podepsalo město s bary memorandum, v němž se provozovatelé zavázali zajistit pořádek zejména v okolí svých podniků. Podle vedení města ale výrazné změny nenastaly, a tak začne vyhláška platit od 1. června. Karlovy Vary pouze prodloužily původně schválenou otevírací dobu o hodinu. Účinnost vyhlášky schválili zastupitelé na pondělním mimořádném jednání.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 13:03|

Energetická firma dodá Slovákům levnou elektřinu, vláda jí za to neuloží plánovanou daň

Slovenská vláda se dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi, společností Slovenské elektrárne (SE), na dodávkách elektrické energie za ceny, které jsou výrazně nižší než současné ceny na trhu. Vláda výměnou za dohodu s firmou ustoupí od plánovaného zvláštního zdanění podniku. Vyplývá to z oznámení zástupců vlády a SE, kteří podepsali příslušné memorandum. V SE má stát 34 procent akcií, zbylý podíl má pod kontrolou Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s italským koncernem Enel.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 17:03|

Hrabalova chata se v sobotu mimořádně otevře. Ukáže i dosud neznámý nábytek

V sobotu se mimořádně otevře chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku, a to při příležitosti 25. výročí jeho úmrtí, které připadá na čtvrtek 3. února. Návštěvníci uvidí také nábytek z Hrabalovy pozůstalosti, o kterém se donedávna nevědělo. Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé. Plánovaná expozice by se měla otevřít na konci března 2024 při příležitosti 110 let od spisovatelova narození, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
3. 2. 2022|

ODS, TOP 09 a lidovci půjdou do pražských voleb SPOLU. Nyní jsou rozděleni mezi radu a opozici

Pražská ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do podzimních komunálních voleb v koalici SPOLU. Bude stejná jako na parlamentní a vládní úrovni. Koaliční smlouvu chtějí mít hotovou do konce března. Za volební úspěch budou považovat výsledek nad třicet procent hlasů. Lídr kandidátky bude z řad občanských demokratů. TOP 09 a lidovci jsou nyní spolu se STAN v Praze v uskupení Spojené síly pro Prahu a vládnou s Piráty a Prahou Sobě, zatímco ODS je v opozici vedle ANO.
25. 1. 2022|

S aplikací Lítačka a časovým kuponem na MHD si lidé v Praze mohou půjčit i některá sdílená kola

Držitelé časových kuponů na pražskou MHD v rámci aplikace Lítačka si mohou na patnáct minut zdarma vypůjčit sdílená kola společností Rekola a Nextbike. Město provozovatelům za každou výpůjčku zaplatí dvanáct korun, na zkušební projekt vyčlenilo téměř dva a půl milionu korun. Zkušební provoz potrvá do začátku příštího roku, pak ho město vyhodnotí a případně vypíše tendr na trvalého provozovatele.
11. 10. 2021|

Opravu náměstí Jiřího z Poděbrad přenechá Praha 3 magistrátu hlavního města. Práce budou dražší

Pražský magistrát převezme po dokončení dokumentace projekt rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Původně měla práce zajistit i zaplatit Praha 3, její vedení se však domluvilo s vedením Prahy, že investici zajistí město. Vyplývá to z memoranda mezi oběma samosprávami, které schválili městští radní. Předpokládané náklady na opravy jsou podle schváleného dokumentu 270 milionů korun bez DPH, dá se však předpokládat jejich navýšení. Práce by měly začít v srpnu 2022.
4. 10. 2021|

Venezuelská vláda a opozice budou jednat o volbách a sankcích

Představitelé venezuelské vlády a opozice podepsali v pátek večer v mexickém hlavním městě memorandum, ve kterém stanovují podmínky a obsah dalších rozhovorů o budoucnosti země. Dokument připravilo Norsko, které zprostředkovává kontakt mezi oběma stranami. Vláda a opozice se vrací k jednacímu stolu po dvou letech.
14. 8. 2021|

Správa železnic zatím nemůže vykupovat pozemky pro terminál u letiště, udělá to za ni Praha

Praha již začne vykupovat pozemky, které budou potřeba pro budoucí dopravní terminál na Dlouhé míli poblíž Letiště Václava Havla. Město později pozemky poskytne Správě železnic, která na rozdíl od města pozemky vykupovat nemůže, dokud nezíská územní rozhodnutí. Vyplývá to z memoranda, které schválila pražská rada. Trať na letiště by měla vést do roku 2028.
23. 11. 2020|

Pražský okruh nebo železnice do Kladna. Stát a Praha budou spolupracovat na dopravních stavbách

Ministerstvo dopravy uzavře s Prahou společné memorandum o řešení významných dopravních staveb na území města. Obě strany budou také o přípravě staveb pravidelně jednat. Ve středu to oznámili ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Třeba Pražskému okruhu stále schází k dokončení zhruba 40 kilometrů. Dostavba jižní části okruhu u Běchovic by měla začít za dva roky a severní část se začne stavět nejdříve v roce 2026.
2. 10. 2019|

Banky, jejichž větší zdanění navrhovala ČSSD, dají sedm miliard národnímu fondu. Vlk se nažral, říká ekonom

Zástupci vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a zástupci čtyř největších komerčních bank podepsali memorandum o spolupráci při vzniku Národního rozvojového fondu. Má sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje. Banky do fondu investují sedm miliard korun.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 15:42|