TÉMA

Ľudová strana Naše Slovensko

Slovenským premiérem se stane Robert Fico. Čaputová jmenuje novou vládu ve středu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje novou vládu ve středu odpoledne, informoval mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Novým premiérem bude Robert Fico, jehož strana Smer – sociálna demokracia (Smer–SD) vyhrála zářijové předčasné parlamentní volby. Fico bude ministerským předsedou už počtvrté. Smer–SD se na vytvoření kabinetu dohodl se stranami Hlas – sociálna demokracia (Hlas–SD) Petera Pellegriniho a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 22:23|

Progresívne Slovensko se dostalo na první příčku průzkumu pro deník Sme

Proevropské hnutí Progresívne Slovensko (PS) se podle výsledků volebního modelu, který si objednal list Sme, před sobotními parlamentními volbami poprvé těsně dostalo do čela žebříčku popularity slovenských stran. Do sněmovny by se podle tohoto zdroje dostalo devět stran či koalic, podpora hned několika z nich se ovšem pohybuje blízko pětiprocentního volebního prahu. Do předvolební kampaně promluvila zahraniční politika i otázka migrace.
26. 9. 2023|

Ve slovenských volbách má šanci nová národovecká strana, založili ji odpadlíci od Kotleby

V nadcházejících volbách do slovenského parlamentu kandiduje několik nacionalistických stran a hnutí. Největší šance na úspěch má podle průzkumů hnutí Republika a Slovenská národná strana (SNS). O přízeň voličů se z krajně pravicového tábora dále uchází Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).
22. 9. 2023|

Slovensko hlasovalo v obecních a krajských volbách, poprvé byly v jeden den

Obyvatelé Slovenska volili předsedy samosprávných krajů, primátory měst, starosty obcí i zastupitele. Regionální volby téměř v celé zemi skončily v plánovaném termínu ve 20:00, ve třech vesnicích ale kvůli dřívějším potížím bylo hlasování prodlouženo. Předběžné výsledky komunálních a krajských voleb by mohly být známé v noci na neděli.
29. 10. 2022Aktualizováno29. 10. 2022, 20:33|

Tempo šíření covidu na Slovensku zrychluje, země druhý den zaznamenala přes tři tisíce nových případů nákazy

Pětimilionové Slovensko ve středu druhý den po sobě zaznamenalo přes tři tisíce testy potvrzených nových případů koronavirové infekce. Podobné přírůstky nakažených měla země v březnu za tehdejší silné druhé vlny epidemie nemoci covid-19, vyplývá z údajů slovenského ministerstva zdravotnictví a národního centra zdravotnických informací. A zvedl se také počet zemřelých.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 20:05|

V Košicích a Bratislavě protestovali odpůrci vlády. Neočkovaní jsou občané druhé kategorie, kritizoval Fico

Odpůrci slovenské vlády využili středeční svátek dne ústavy k demonstracím v Bratislavě a v Košicích. Na několika shromážděních konaných z iniciativy opozice protestovali nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.
1. 9. 2021|

Kotlebu po změně stanov opouštějí poslanci

Stranu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) po změně stanov posilující roli předsedy opouští europoslanec Milan Uhrík a pět z jejích 14 poslanců ve slovenském parlamentu. Dosavadní místopředseda Uhrík to oznámil na sociální síti. Někteří ze zákonodárců v politice chtějí setrvat. Předseda strany Marian Kotleba rozhodnutí svých spolupracovníků zatím nekomentoval.
26. 1. 2021|

Plošné testy na koronavirus budou asi dobrovolné, řekl slovenský premiér Matovič

Připravované plošné opakované testování obyvatel pětimilionového Slovenska na koronavirus bude patrně dobrovolné. Kdo se ale žádným testem neprokáže, bude muset pod hrozbou pokuty nastoupit do karantény, řekl premiér Igor Matovič. Prezidentka Zuzana Čaputová by naopak uvítala, pokud by za neúčast na testech nehrozily sankce. V zemi rostou počty zaznamenaných případů nákazy koronavirem, stejně jako v celé Evropě. Dva italské regiony chystají zavést noční zákaz vycházení, přibývá uzávěr i ve Španělsku. V karanténě je bavorský kraj Berchtesgaden.
20. 10. 2020Aktualizováno20. 10. 2020, 19:07|

Soud uznal Kotlebu vinným z extremistického deliktu, verdikt není pravomocný. Politik má obžalobu za vykonstruovanou

Soud ve slovenském Pezinku v pondělí uznal šéfa slovenské opoziční krajně pravicové strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického deliktu. Udělil mu trest čtyři roky a čtyři měsíce. Verdikt není pravomocný. V případě takového rozsudku přijde o poslanecký mandát.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 19:49|

Kotlebovi hrozí vězení a ztráta mandátu. Podle prokurátora není pochyb, že je neonacista

Trest vězení žádá slovenský prokurátor pro předsedu krajně pravicové opoziční strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu v procesu, ve kterém Kotleba čelí obžalobě v souvislosti s rozdáváním šeků s údajně extremistickou symbolikou. V případě, že by byl pravomocně odsouzen, přišel by také o křeslo poslance sněmovny. Během líčení vinu odmítl, podle jeho obhájce nebyl v kauze spáchán trestný čin.
21. 9. 2020|

Historici u soudu označili Kotlebovu stranu za neonacistickou. Líčení se asi protáhne

Soudní proces s obžalovaným šéfem krajně pravicové slovenské strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianem Kotlebou, který je podezřelý z extremistického deliktu v souvislosti s rozdáváním šeků, se patrně protáhne. Kotleba totiž podal námitku vůči údajné podjatosti soudkyně. Ta ji sice zamítla, o stížnosti ale bude muset rozhodnout nejvyšší soud. Kotlebovi v případě uznání viny hrozí vězení a ztráta poslaneckého mandátu. Odpoledne jako svědkové vypovídali historici, kteří ĽSNS označili za neonacistickou stranu.
8. 6. 2020|

Slovensko vyhlíží změnu. Favoritem neobyčejně napínavých voleb je „obyčajný“ šoumen Matovič

„Historická šance na změnu“, „bod zlomu“, „restart“. Volební programy slovenských politických stran se hemží odkazy na nové začátky, „zodpovědnou změnu“ slibuje na svých billboardech dokonce i vládnoucí Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Předvolební průzkumy naznačují, že si Slováci v sobotu změnu nejspíš skutečně zvolí, z pohledu Smeru půjde ale dost možná o zvrat větší, než by si strana přála. Favoritem je totiž díky drtivému finiši opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v čele s nepředvídatelným Igorem Matovičem. Kromě něj však posiluje i krajní pravice.
29. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|
Slovenské volby

OĽaNO už dohání Ficův Smer, ukázal průzkum, který většina Slováků nesmí vidět

Na Slovensku sílí napětí před blížícími se parlamentními volbami, které se konají poslední únorový den. Podle nově zveřejněného průzkumu opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) dotahuje vládní Smer-SD expremiéra Roberta Fica, která je dlouhá léta nejoblíbenější stranou v zemi. OĽaNO by aktuálně dokázalo sestavit vládu s několika dalšími opozičními či neparlamentními formacemi.
20. 2. 2020|

Opozice stále blokuje řečnický pult ve slovenském parlamentu. Předseda schůzi znovu přerušil

Slovenská sněmovna opět nezahájila rozpravu k balíčku, který chtějí ve zrychleném režimu schválit vládní strany Smer-SD a SNS. Šest nezařazených poslanců, kteří na protest proti svolání mimořádné schůze blokují řečnický pult v jednacím sále Národní rady, odmítlo svou akci ukončit. Tvrdí, že je schůze nezákonná, a chtějí, aby o ní rozhodl ústavní soud. Předseda parlamentu Andrej Danko (SNS) schůzi přerušil do čtvrtka.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 13:59|

Smer a SNS prosazují před volbami narychlo balíček změn, schůze parlamentu je po blokádě opozice přerušená

Skupina šesti opozičních slovenských poslanců obsadila řečnický pult během mimořádné parlamentní schůze, která byla poté přerušena. Zmínění poslanci hodlají v protestu pokračovat. Schůzi svolaly necelé dva týdny před volbami dvě ze tří slovenských vládních stran, Smer-SD a SNS, aby ve zrychleném řízení prosadily sociální opatření v hodnotě přes osm set milionů eur (téměř 20 miliard korun). Součástí balíčku je mimo jiné i zrušení dálničních známek. Některé opoziční strany považují navržená opatření za kupování hlasů voličů před volbami.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:34|
Události komentáře

Všichni chtějí změnu, každý si ji ale představuje jinak, říkají experti o slovenských volbách

Změnu chce každá strana, dokonce i Smer, který vládl s přestávkou dvanáct let, komentuje nadcházející slovenské parlamentní volby politolog Pavol Baboš z Univerzity Komenského v Bratislavě – a publicista Milan Žitný dodává, že si ji „každý představuje jinak“. S oběma experty přišel do Událostí, komentářů diskutovat i bývalý šéfredaktor tamního deníku Pravda Petr Šabata. Slováci si nový parlament zvolí na konci února.
15. 2. 2020|

Proti Smeru. Poslední průzkum před slovenskými volbami zvýrazňuje vzestup OĽANO

Na Slovensku před nadcházejícími parlamentními volbami výrazně stoupla popularita opozičního hnutí Obyčajní ľudia (OĽANO), které se prezentuje jako protikorupční. V nejnovějším žebříčku preferencí agentury AKO se přiblížilo k dlouhodobě nejoblíbenější vládní straně Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), jejíž popularita u voličů naopak dál klesá. Stávající tříčlenná koalice by neměla většinu v parlamentu, do kterého by se podle průzkumu dostalo až devět stran, hnutí či koalic. Od soboty až do uzavření hlasovacích místností v den voleb 29. února bude na Slovensku platit zákaz zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů. Ztráty Smeru-SD a nárůst popularity OĽANO ukázaly už i dřívější průzkumy.
14. 2. 2020|

Podle průzkumu vede stále Smer, většinu ve slovenském parlamentu by ale měla opozice

Další průzkum před nadcházejícími parlamentními volbami na Slovensku potvrdil pokles popularity nejsilnější vládní strany Smer-SD expremiéra Roberta Fica a posílení opozičního hnutí Obyčajní ľudia (OĽANO). V nejnovější sondáži agentury Focus skončilo OĽANO na druhém místě za Smerem. Je to zároveň první průzkum, podle kterého by mimo parlament skončily zbylé dvě vládní strany Most-Híd a Slovenská národní strana (SNS). Parlamentní volby se budou na Slovensku konat 29. února.
13. 2. 2020|

Slovenské vládní strany by už většinu dohromady nedaly, opozice ano, ukazuje průzkum

Nejpopulárnější stranou na Slovensku před nadcházejícími parlamentními volbami zůstal vládní Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), na druhé místo se dostalo opoziční protikorupční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplynulo to ze sondáže agentury Polis Slovakia pro list Pravda, který její výsledky zveřejnil na svém webu. Podle průzkumu by se do sněmovny dostalo devět stran, hnutí a koalic. Stávající tříčlenná vládní koalice by většinu ve sněmovně neměla.
5. 2. 2020|

Slovenská prokuratura zrušila obvinění expremiéra Fica

Slovenská prokuratura zrušila stíhání expremiéra Roberta Fica. Bývalý předseda vlády byl obviněn v souvislosti s tím, že se zastal nyní již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. S odvoláním na vyjádření prokuratury o tom informovala slovenská média. Speciální prokurátor zrušil obvinění Fica už loni 31. prosince.
13. 1. 2020|

Fico je stále trestně stíhán. Slovenská prokuratura vyvrátila informaci TA3, že obvinění bylo zrušeno

Slovenská prokuratura popřela informaci televize TA3, podle které bylo zrušeno trestní stíhání expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Prokuratura uvedla, že o Ficově stížnosti proti obvinění ještě nerozhodla. Trestní stíhání tak trvá. Předseda nejsilnější vládní strany je stíhán kvůli tomu, že souhlasil s protiromskými výroky exposlance Milana Mazureka odsouzeného za hanobení rasy, národa a přesvědčení. Ficovi hrozí až pět let vězení.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 15:19|

Smer-SD oslavil dvě dekády existence. Pellegrini chce zodpovědnou změnu, s Kotlebou se nespojí

Nejsilnější slovenská vládní strana Smer-SD si připomněla dvacet let od založení. Premiér Peter Pellegrini na sjezdu uvedl, že strana chce opět vyhrát nadcházející parlamentní volby a pokračovat v naplňování myšlenek sociálního státu. Současně varoval před nestabilitou, kterou podle něj představuje spojování nesourodých opozičních stran. Pellegrini také odmítl spolupráci s extremisty. Smer-SD je favoritem voleb, obliba strany ale postupně klesá.
7. 12. 2019|

Slovenská policie stíhá expremiéra Fica. Zastal se politika odsouzeného za protiromské výroky

Slovenská policie obvinila expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica kromě jiného ze schvalování trestného činu. Fico je stíhán za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Vyplývá to ze čtvrtečního policejního oznámení. V případě prokázání viny hrozí Ficovi, který je nyní poslancem, až pětileté vězení.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 16:23|

Průzkum: U rozhodnutých voličů do třiceti let na Slovensku vede Kotleba

Krajně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotleby by měla mezi rozhodnutými mladými voliči do třiceti let největší podporu ze všech dalších stran. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Focus pro Radu mládeže Slovenska, o nichž informují tamní média. Parlamentní volby se na Slovensku uskuteční už za tři měsíce.
28. 11. 2019|