TÉMA

Otroctví

Vysoké tresty za zotročení šesti Čechů ve Velké Británii jsou pravomocné, potvrdil soud

Vrchní soud v Praze potvrdil tresty pětici mužů, kteří ve Velké Británii vykořisťovali minimálně šest lidí z Ústecka. Jeden z nich stráví za mřížemi deset a půl roku, další dva pak osm a půl a osm let. Čtvrtý obžalovaný dostal trest ve výši tří a půl let, poslední od soudu odešel s dvouletou podmínkou. Verdikt je pravomocný. Gang pod záminkou velkého výdělku dopravil nic netušící uchazeče o práci do Velké Británie a nutil je tam k práci v otrockých podmínkách nebo k prostituci.
11. 9. 2023|

Školy na Floridě mají nově učit, že otroctví bylo pro podrobené lidi i přínosem. DeSantis čelí ostré kritice

Guvernér Floridy a jeden z uchazečů o republikánskou nominaci na prezidentského kandidáta Ron DeSantis čelí ostré kritice vlády i části republikánů za to, jak jeho stát upravil školní osnovy. Nově se totiž má ve výuce vyzdvihovat to, že si otroci v rámci nucených prací osvojili řadu dovedností a řemesel.
29. 7. 2023|

Nizozemský král Vilém-Alexander se omluvil za roli své země v otroctví

Nizozemský král Vilém-Alexander se v sobotu omluvil za roli své země v otroctví a požádal o odpuštění. Učinil tak v den 160. výročí zrušení otroctví v Nizozemsku a jeho karibských koloniích. Informovala o tom agentura AP.
1. 7. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Organizovaná skupina je obžalovaná ze zotročení několika Čechů v Británii

Ústecký krajský soud se bude zabývat případem moderního otroctví, ke kterému mělo dojít ve Velké Británii. Podle obžaloby organizovaná skupina cíleně vykořisťovala minimálně šest lidí z Ústecka. Gang měl pod záminkou výdělku dopravit nic netušící uchazeče o práci do Británie a nutit je tam k práci v otrockých podmínkách. Obžalovaným, na jejichž dopadení spolupracovali čeští a britští policisté, hrozí až šestnáct let vězení. Informoval o tom Dan Anděl z ústeckého státního zastupitelství.
23. 11. 2022|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

„Výchovu, ne indoktrinaci.“ V americkém školství se vede spor o přístup k dějinám a rasismu

Mělo to být rutinní jednání na závěr školního roku. Místo toho se zasedání okresní školní rady v Loudoun County ve státě Virginie minulé úterý zvrhlo ve vřavu, která skončila zásahem policie. Důvodem byly protesty rodičů, kteří místní školy obviňují z „indoktrinace“ dětí prostřednictvím takzvané kritické rasové teorie. Šlo přitom o projev širšího konfliktu, který se aktuálně odehrává napříč Spojenými státy a mobilizuje zdejší konzervativní tábor, popsala v reportáži agentura Reuters.
29. 6. 2021|

Spojené státy si připomínají konec otroctví. Poprvé jako státní svátek

Spojené státy v sobotu slaví svátek Juneteenth. Pochody, koncerty a demonstrace připomínají osvobození otroků v Texasu v roce 1865. Prezident Abraham Lincoln sice otroctví zrušil o tři roky dříve, mnohé jižanské sáty ale rozhodnutí neuznaly. Afroameričané svátek často vnímají i jako možnost poukázat na rasismus a sociální nespravedlnost, které podle nich neskončily.
19. 6. 2021|

Biden podepsal zákon, jenž z 19. června učiní federální svátek. Připomene konec otroctví

Americký prezident Joe Biden podepsal nový zákon, díky němuž se 19. červen stane federálním svátkem připomínajícím konec otroctví ve Spojených státech. Federálních svátků v USA je tak nově dvanáct.
18. 6. 2021|

Macron považuje rasismus za temnou stránku francouzské historie a chce nápravu křivd

Boj proti rasové diskriminaci jako jedna z priorit francouzské vlády. O tom mluvil prezident Emmanuel Macron v pondělí, kdy si země připomněla památku obětí otroctví. Prezident ho označil za temnou stránku francouzské historie a usiluje o nápravu křivd z minulosti. Otroctví už dvacet let ve Francii charakterizuje zákon jako zločin proti lidskosti.
10. 5. 2021|

Archeologové identifikovali vrak otrokářské lodi, která převážela Maye

Mexičtí archeologové v úterý oznámili, že identifikovali loď, jež v 19. století odvážela členy mayské civilizace na otrockou práci na Kubu. Vrak parníku se našel v roce 2017. Nyní historici z národního ústavu antropologie a dějin zjistili, že šlo o loď La Unión, která sloužila k přepravě Mayů pochytaných v době vzpoury na Yucatánu.
16. 9. 2020|

Biden: Trump je první rasistický prezident v historii. Ten se v reakci přirovnal k Lincolnovi

Demokratický kandidát na prezidenta Spojených států Joe Biden ve středu označil současnou hlavu státu Donalda Trumpa za prvního rasistického prezidenta v historii. Vadí mu především Trumpův slovník v souvislosti s koronavirem, tedy pojmy jako „kung-flu“ nebo „wuchanský“ a „čínský virus.“ Trump v reakci řekl, že toho od dob Abrahama Lincolna nikdo pro Afroameričany neudělal více než on.
23. 7. 2020|

Mississippi odstraní z vlajky znak Konfederace. Jako poslední stát USA

Mississippi se rozhodla odstranit symbol konfederace ze své vlajky. Je posledním státem v USA, který ho na standartě má. Ke změně stát přiblížilo v sobotu hlasování tamního kongresu vedeného republikány, uvedl server BBC.
28. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 13:22|

Američané si průvody připomněli výročí ukončení otroctví

Tisíce Američanů si v pátek na slavnostních průvodech a shromážděních připomněly 155. výročí ukončení otroctví po občanské válce v polovině 19. století. Akce se konaly v době zvýšeného napětí a ostrých kritik diskriminace a rasismu, které se staly v posledních týdnech velkým tématem v reakci na úmrtí Afroameričana George Floyda. V metropoli Washingtonu demonstranti strhli sochu konfederačního generála Alberta Pikea, což vzápětí na Twitteru odsoudil prezident Donald Trump.
20. 6. 2020|

Z Kapitolu zmizí portréty čtyř konfederačních politiků. Návrh na odstranění soch ale neprošel

V budově Kapitolu, kde sídlí zákonodárný sbor Spojených států, budou odstraněny portréty čtyř někdejších šéfů Sněmovny reprezentantů, kteří sloužili Konfederaci, jež v občanské válce mezi lety 1861 až 1865 hájila otroctví. Oznámila to demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která okamžité odstranění portrétů nařídila. V Senátu se také hlasovalo o odstranění soch z budovy, návrh ale neprošel.
18. 6. 2020|

Německý soud řeší vraždění jezídů. Podle obžaloby spáchal irácký islamista genocidu

V Německu začal proces s mužem obviněným z genocidy jezídů. Zpovídá se z ní bývalý člen organizace Islámský stát, který podle obžaloby utýral jezídské dítě. V oddělených kauzách je souzena jeho německá manželka a další Němka, která se přidala k extremistům. Ti během masového vraždění v roce 2014 zabili nejméně pět tisíc jezídů. Tisíce dalších zotročili.
12. 5. 2020|
Reportéři ČT

Odvrácená tvář kakaového průmyslu. Na afrických plantážích vládne chudoba a dětská práce

Dělníci a pěstitelé, pracující v africkém kakaovém průmyslu, se nachází pod hranicí chudoby. V oblasti jihozápadní Afriky, odkud pochází sedmdesát procent světového kakaa, totiž vládnou nízké mzdy a strádání. Ústřední roli zde také hraje obchod s lidmi nebo dětská práce. A ačkoliv proces pěstování kakaa může působit na první pohled idylicky, ve skutečnosti připomíná hororový scénář. V Pobřeží slonoviny natáčel Jakub Freiwald z týmu Reportéři ČT.
26. 2. 2020|

Německo posílalo problémové děti na rumunský venkov. „Vychovatele“ teď zatkla policie za týrání

Rumunské úřady kvůli podezření z týrání zatkly pět lidí spojených s projektem převýchovy německých problémových dětí a mladistvých na rumunském venkově. Píše o tom agentura AP, podle níž účastníci programu žili v podstatě v otroctví. Kontroverzní projekt, na nějž se již v minulosti objevovaly stížnosti, byl dotován německým státem. Německé úřady nicméně podle agentury AFP tvrdí, že „za posledních 20 letech nikdy o žádných problémech neslyšely“.
29. 8. 2019|