TÉMA

Domestikace

Nejlepším přítelem byla kdysi liška, tvrdí studie

Lidé kdysi zřejmě chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili domestikovaní psi. Archeologické nálezy naznačují, že dávné společnosti v Jižní Americe si těchto šelem vážily do té míry, že je pohřbívaly vedle sebe.
12. 4. 2024|

Domestikované kozy jsou základem civilizace. Studie přiblížila jejich dávné ochočení

Kozy byly podle nového výzkumu prvním hospodářským zvířetem, které člověk domestikoval. Stalo se to v dnešním Íránu, ale bylo to složitější, než se dříve zdálo.
9. 6. 2023|

Sloni se mohli domestikovat sami. Vědci našli důkazy v jejich DNA

Sloni se dokázali domestikovat sami, tvrdí mezinárodní vědecký tým. Kontroverzní výzkum říká, že tito obří savci si vyvinuli sami vlastnosti, které jsou podobné těm lidským – například společenskou soudržnost nebo malou agresivitu. Mohlo to pomoci i jejich pozdější domestikaci.
5. 4. 2023|

Obří psi jsou až čtyřicetkrát větší než malá plemena. Rozmanitost je nová, má ale prastaré kořeny

Různá psí plemena se vzájemně liší velikostí víc než u jakéhokoliv jiného druhu savce. Najdou se mezi nimi patnácticentimetrové čivavy, ale také stokiloví mastifové. Tato rozmanitost byla dlouho pro vědce záhadou – teď ale našli její genetickou příčinu: pochází překvapivě už od vlků.
31. 1. 2022|

Domácím kočkám se zmenšují mozky. Domestikace má stejný vliv na více druhů

Co se týká velikosti mozku, domestikace kočkám neprospívá. Mezinárodní výzkumný projekt, který srovnal lebky více druhů koček, zjistil, že velikost mozku domácích koček je menší než u jejich afrických předků. Výsledky vyšly v odborném žurnálu Royal Society Open Science.
28. 1. 2022|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Pivo se zřejmě poprvé připravovalo v Číně. Archeologové tam našli důkazy staré 9 tisíc let

Alkoholické nápoje plnily ve starověkých kulturách důležitou a někdy i zásadní společenskou úlohu - například při rituálních hostinách. Archeologové teď našli nové důkazy o pití piva už v době před devíti tisíci lety v jižní Číně, které bylo pravděpodobně součástí rituálu k uctění mrtvých.
1. 9. 2021|

Vědci zkoumají, jaký má šlechtění vliv na vzhled či mozek lišek. Na začátku byl sovětský experiment

Američtí a ruští vědci zkoumají dopad šlechtění na vzhled či mozek lišek. Navazují tak na experiment s domestikací těchto zvířat, který zahájili výzkumníci v tehdejším Sovětském svazu. Na nedávno zveřejněné studii se podílejí vědci z několika amerických institucí a z novosibirského genetického institutu, kde s ochočováním lišek před více než šedesáti lety začali.
5. 8. 2021|

V Novosibirsku chovají vyšlechtěné lišky. Legendy mluví i o Stalinových bojových losech

Někteří obyvatelé Novosibirska mají netradiční domácí mazlíčky. Přímo v bytech chovají lišky. Ty jsou potomky pokusu sovětského genetika Dmitrije Beljajeva, jemuž se během čtyř dekád podařilo přísnou selekcí lišky domestikovat. Sovětští šlechtitelé se podle některých zvěstí pokoušeli také o bojového losa, oficiálně to však nikdo nepotvrdil.
21. 8. 2019|