TÉMA

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Spor o Národní park Křivoklátsko chce Hladík rozetnout posílením hlasu obcí

Vrcholí přípravy chystaného Národního parku Křivoklátsko, pátého v Česku. Vzniknout má v nejcennější části tamní chráněné krajinné oblasti. Většina tamních radnic si to ale nepřeje. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) proto navrhuje, že společně s vyhlášením parku by posílil pozici obcí v radách rezervací. Ty projednávají stěžejní dokumenty, jako jsou zóny nebo plány péče. Právě k nim starostové mívali výhrady.
9. 4. 2024|

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

CHKO Soutok život nenabourá, ujišťuje Grolich. Myslivce znepokojuje vidina národního parku

Vzniká nová Chráněná krajinná oblast Soutok. Podobně jako v případě Křivoklátska, které by se mělo stát národním parkem, se ozývají odpůrci. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) je přesvědčený, že CHKO nebude mít žádný negativní dopad na život v okolí. Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) ale přináší omezení, která se musí lidem vysvětlit. O tématu politici debatovali v Událostech, komentářích.
26. 8. 2023|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Bobří hráze na Znojemsku trápí zemědělce i vodohospodáře. Co s nimi, napoví studie

Jihomoravský kraj nechá vypracovat studii, která by měla přinést kompromisní řešení mezi požadavky zemědělců, vodohospodářů a ochránců přírody ohledně problému bobřích hrází na kanále Černá strouha u Hevlína na Znojemsku. Hráze totiž zabraňují průtoku, voda se vylévá do okolí a tvoří mokřady na zemědělské půdě.
16. 2. 2021|

Zbytky z vánočního stolu do krmelců nepatří, mohou zvířata zabít, varují myslivci a chovatelé

Myslivci a chovatelé jako každý rok varují před nevhodným přikrmováním zvířat. Zbytky jídla z vánočního stolování do krmelců podle nich nepatří, zvěři škodí a může způsobit její úhyn. Nevhodné krmení škodí nejen zvěři v lese. Vážné případy koliky řeší například veterináři v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, kde lidé hází přes plot koňům ovoce a zeleninu.
29. 12. 2020|

Na Českolipsku někdo zastřelil vlčici. Ochránci přírody podávají trestní oznámení

Vlčici nalezenou počátkem listopadu na silnici u Dubé na Českolipsku někdo zastřelil. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se obrátí na policii, úmyslné usmrcení chráněného zvířete je trestným činem. Jde už o druhý zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v České republice. První prokazatelně zastřelené zvíře objevili loni v příkopu u Konětop na Mělnicku, pachatele nenašli.
26. 11. 2020|

Vlci se vrací do českého pohraničí. Příroda vítězí, chovatelům ovcí to ale radost nedělá

Vlk obecný původně žil na celé severní polokouli, během posledních staletí ho ale lidé zvládli ve většině Evropy téměř vyhubit. Na území České republiky se začal znovu objevovat až v posledních letech –⁠ a dokument Návrat vlka, který budou moci diváci sledovat na ČT24 v neděli 21. června večer, nabízí rozdílné pohledy chovatelů ovcí na přítomnost tohoto zvířete v krajině.
18. 6. 2020|

Beskydy ukrývají rysy i vlčí smečku. Po medvědech nenašli ochranáři ani stopu

Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky během únorového hledání nenarazily, loni se přitom v Beskydech pohybovali dva. S mapováním šelem pomáhaly Agentuře ochrany přírody a krajiny desítky dobrovolníků.
26. 3. 2020|

Ministerstvo životního prostředí zatrhlo kácení v Jeseníkách. Vedení CHKO dalo původně dřevorubcům zelenou

Tři výjimky umožňující kácení stromů v kůrovcem zasažených lesích v CHKO Jeseníky zrušilo ministerstvo životního prostředí. Povolení kácet loni vydala správa chráněné krajinné oblasti, ohradily se proti němu Hnutí Duha a Společnost přátel Jeseníků. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod níž CHKO Jeseníky spadá, rozhodnutí resortu nekomentuje.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 14:48|

Medvědice Ema se zbavila sledovacího obojku. Poslední stopu zanechala na Slovensku

Medvědice Ema přišla o telemetrický obojek, díky kterému vědci od dubna letošního roku zaznamenávali její pohyb. Zařízení pravděpodobně sama zničila. Poslední data jsou z lesů v okolí obce Dlhé Pole na Slovensku.
7. 10. 2019|

Ohroženým orlům královským se na jihu Moravy daří. Letos vyvedli šest mláďat

Kriticky ohrožení orli královští letos na jihu Moravy vyvedli šest mláďat. Tento region je v tuzemsku jediným, kde hnízdí. Ornitologové v lokalitě napočítali devět párů, pět jich vyvedlo mláďata. Odborníci upozorňují na ohrožení orlů nejen lesnickými pracemi, ale také střelbou a otravami. Aktuálně zejména jedem na hraboše.
11. 9. 2019|

Firmy nestíhají zabezpečit vedení vysokého napětí. To ročně zabíjí sto dvacet tisíc ptáků

Distributoři elektřiny zřejmě nestihnou včas zabezpečit sloupy elektrického vedení kvůli ochraně ptactva. Zvládnout to mají do roku 2024. ČEZu zbývá ještě dvě stě tisíc sloupů, společnosti E.ON zhruba 125 tisíc. České televizi společnosti přiznaly, že na instalaci bezpečných krytů nemají dost lidí. Ti kvůli dodávkám elektřiny montují ochranná zařízení často pod proudem. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR uhyne kvůli zranění elektřinou v Česku ročně téměř sto dvacet tisíc ptáků.
11. 9. 2019|

Na Litoměřicku někdo postřelil kriticky ohroženého orla mořského. Dravec uhynul

Na Litoměřicku neznámý pachatel postřelil kriticky ohroženého orla mořského. Dravec i přes ošetření v záchranné stanici uhynul. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která připravuje trestní oznámení. Ornitologové za letošní rok evidují v Česku už čtrnáct zabitých orlů mořských.
15. 8. 2019|