TÉMA

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Jablek se loni v Česku urodilo nejméně za posledních dvanáct let

Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně klesla o 26 procent na podprůměrných 121 946 tun. Byla to nejnižší úroda od roku 2017. Výrazný meziroční propad o 27 procent byl u jabloní, jejichž úroda 100 604 tun byla nejnižší za posledních dvanáct let. Velké poklesy byly také u meruněk, broskví, švestek a višní, vyplývá z bilance sklizně, kterou nyní zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Vyšší čísla vykázaly hrušně.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 12:21|

Česko dovoz ukrajinských produktů nezakáže. Není důvod, oznámil Nekula

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 22:23|

Ministerstvo životního prostředí bude přispívat na likvidaci hrabošů

Na snížení počtu přemnožených hrabošů přispěje ministerstvo životního prostředí (MŽP) zemědělcům 500 korun na hektar, celkově plánuje uvolnit 40 milionů korun. Oznámil to na tiskové konferenci náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Zároveň vysvětlil, že úřad se spolu s ministerstvem zemědělství (MZ) dohodl na cíleném, nikoli plošném hubení hrabošů.
27. 2. 2023|

Na jihu Moravy se přemnožily housenky. Přispívá k tomu teplé počasí

Ve větrolamech a dalších porostech na několika místech jižní Moravy se přemnožily housenky, které požírají listy stromů. Jde o přástevníka amerického nebo různé druhy bekyně. Podle vědců bývaly v minulosti kalamity jednou za deset let. Kvůli oteplování je s housenkami teď problém prakticky každý rok.
5. 10. 2021|

Na monitoring kvality vody jdou miliardy, přesto se nelepší, zjistili kontroloři. Ministerstvo to odmítá

Stát dal v letech 2013 až 2020 z evropských peněz a ze státního rozpočtu 2,7 miliardy korun na monitoring stavu vody a modernizaci technologií v úpravnách, přesto se kvalita povrchových ani podzemních vod nezlepšila. Někde se i zvýšil výskyt pesticidních a dusíkatých látek, což se promítlo do zdrojů pitné vody. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).
19. 7. 2021|

Zemědělský ústav povolil mimořádné použití jedu na hraboše

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) po dohodě s ministerstvem zemědělství povolil zvýšení dávek jedu do hraboších nor a připustil i možnost jeho rozhozu. Opatření vysvětluje tím, že se hraboš extrémně rozmnožil – podle mluvčí ústavu v průměru sedmnáctkrát nad práh škodlivosti.
3. 9. 2020|

V Česku letos poprvé po dlouhé době ubylo vinohradů. Pěstitelé obnovují staré

Plocha vinic v České republice se ve srovnání s loňským rokem snížila o víc než sedmdesát hektarů. Vinaři říkají, že do budoucna mají zájem sázet nové vinohrady, aktuálně ale potřebují obnovit staré, ty nevyhovující takzvaně vyklučit a půdu nechat odpočinout.
27. 8. 2020|

Ovocnáři i majitelé palíren se už těší. Úroda švestek by měla být letos nadprůměrná

Letošní úroda švestek bude po letech nadprůměrná, odhadují analýzy zpracované pro Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Naopak sklizeň meruněk byla hodně pod pětiletým průměrem. Mohou za to hlavně jarní mrazy, které kvetoucí stromy spálily.
11. 8. 2020|

Přemnožená molice vlaštovičníková může ničit i rajčata a okurky

Zahrádkáře v Česku letos netrápí jen sucho, lijáky a přemnožené mšice, odborníci nyní upozorňují také na molici vlaštovičníkovou. Té si, na rozdíl od mšic, nemusí pěstitel dlouho vůbec všimnout. Podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se populace molice vlaštovičníkové za posledních pět let až zpětinásobila.
23. 6. 2020|

Zemědělci volají po rychlém hubení hrabošů. Inspektoři v terénu spočítají díry a zváží, kdo povolení dostane

Plošná aplikace jedu proti hrabošům je podle zemědělců jediná možnost, jak je hubit. V lednu ji ministerstvo sice znovu povolilo, zatím se ale neaplikuje. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude udělovat povolení, ale pouze individuálně a po posouzení situace na konkrétních pozemcích. Přemnožení hraboši polní se na Moravě vyskytují zhruba v osmdesáti procentech ozimů, loni v listopadu to byla polovina.
26. 2. 2020|

Berličky pro dravce jsou dobrou alternativou k hubení hrabošů jedem, tvrdí myslivec

Myslivec ze Staříče a spolupracovník zemědělců Luboš Hajný nabídl několik možností řešení krize způsobené přemnoženými hraboši. Ti už letos podle předsedy zemědělského svazu Martina Pýchy totiž způsobili škody téměř za dvě miliardy korun. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) z toho důvodu tak přistoupil k tomu, že bude individuálně povolovat použití jedu Stutox II. Použití jedu má ale závažné vedlejší dopady a proti rozhodnutí ústavu spadajícího pod ministerstvo zemědělství se ohradili například ornitologové.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:29|

Ústav povolí povrchovou aplikaci jedu proti hrabošům. Reagovat je třeba rychleji, tvrdí zemědělci

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude individuálně povolovat aplikaci jedu proti hrabošům na půdní povrch. Zemědělci se proti hlodavcům budou moci takto bránit, jakmile ústav zveřejní podrobnosti povolení. Zemědělský svaz krok uvítal, hraboši už prý způsobili škody za 1,7 miliardy korun.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 22:10|

Sklizeň ovoce loni klesla o čtvrtinu. Na vině jsou jarní mrazy

Sklizeň ovoce v České republice loni klesla meziročně o 27 procent na 129 911 tun. Důvodem byly jarní mrazy. S výjimkou meruněk, malin a ostružin zaznamenaly meziroční pokles úrody všechny ovocné druhy. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let loňský pokles činil 18 procent. Výsledky sklizně spočítal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 10:44|

Ani zima nezastavila přemnožené hraboše. Škody zemědělcům narůstají

Hlodavci působí problémy na polích i v zimě. Ministerstvo zemědělství odhaduje škody na dvě miliardy. S ministerstvem životního prostředí se ale nemůže dohodnout na způsobu likvidace škůdce. Přemnoženou populaci by pomohl snížit dlouhodobý déšť, nebo mráz.
9. 1. 2020|

Hrabošů na některých místech stále přibývá. Ministerstvo odhaduje škody na dvě miliardy

Škody způsobené přemnoženými hraboši přesáhly podle šetření zemědělského svazu 1,3 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství odhaduje škody dokonce na dvě miliardy. Podle svazu je v některých lokalitách hrabošů víc než v létě. Volá proto po kompenzacích pro zemědělce. Ministerstvo životního prostředí ve čtvrtek oznámilo, že odškodnění může vyplácet jen resort zemědělství. Důvodem je zákon – životní prostředí ale nabízí, že zaplatí projekty zaměřené na péči o krajinu, které spadají pod resort zemědělství. Ten by tak mohlušetřit až 1,5 miliardy korun, ze kterých by mohl hradit zemědělcům hlodavčí újmu.
14. 11. 2019|

Dva čápy na Opavsku zabil jed, který se používá na hubení hrabošů

Dva uhynulí čápi bílí, které ochránci přírody v polovině srpna našli na Opavsku, byli otráveni toxickým fosfidem zinku. Ten je součástí jedu Stutox II, který se používá na trávení přemnožených hrabošů. Otravu čápů potvrdil Státní veterinární ústav v Olomouci. Ochránci přírody už o nálezu informovali Krajskou veterinární správu v Ostravě i pobočku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 13:26|

Myslivci našli na Brněnsku mrtvé zajíce i bažanty. Tvrdí, že je zabil jed proti hrabošům

Myslivci našli v Brně-Tuřanech a blízkých Šlapanicích desítky mrtvých zajíců a několik bažantů. Vzorky poslali na rozbor, který potvrdil otravu látkou Stutox II na hubení hrabošů, řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla. Podle něj někdo rozesel jed po poli v rozporu se zákonem. Státní veterinární správa uvedla, že oficiální výsledky zveřejní ve čtvrtek. Pokud byl jed použit nelegálně, je ministerstvo zemědělství připraveno podat trestní oznámení, sdělil jeho mluvčí Vojtěch Bílý. Přípravek Stutox II se v posledních dnech stal předmětem sporu mezi státními úřady.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 20:51|