TÉMA

Příjem

Za dvacet let v EU se český příjem dostal na dvě třetiny unijního průměru

Průměrný čistý roční příjem v Česku odpovídá zhruba dvěma třetinám evropského průměru. Češi tím ze starších unijních zemí předstihli Portugalce i Řeky. V roce 2004, kdy země do Evropské unie vstupovala, šlo o jednu třetinu průměru. Kupní síla lidí v Česku je v rámci společenství nicméně desátá nejslabší. V roce 2022 si tuzemští obyvatelé mohli pořídit zhruba o pětinu zboží méně než průměrný obyvatel Unie. Vyplývá to z údajů Eurostatu, instituce čísla za loňský rok zatím nezveřejnila.
2. 3. 2024|

Pardubická nemocnice kvůli odstávce elektřiny omezí příjem, rodičky musí jet jinam

Pardubická krajská nemocnice začne v noci na pátek omezovat příjem pacientů. Připravuje se totiž na sobotní kompletní odstávku elektrického proudu. V tu chvíli budou technici připojovat do sítě novou budovu centrálního příjmu. Jako první se omezení dotkne porodnice. Rodičky přestane přijímat už během noci ze čtvrtka na pátek, omezení pro ně bude platit až do nedělního rána.
3. 8. 2023|

Mynář dostal před koncem kancléřství 25 milionů od firmy bez kanceláří, píší Seznam Zprávy

Bývalý kancléř exprezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář dostal loni 25 milionů korun od firmy, která nemá kanceláře ani žádné dohledatelné obchodní aktivity. Uvedl to ve svém majetkovém přiznání, píše server Seznam Zprávy. Podle webu je to nejvyšší příjem, který Mynář za své působení na Hradě vykázal. Kolem transakce se podle serveru pohybovali lidé z okruhu zbrojaře Michala Strnada, za jehož byznys ve světě bývalá hlava státu lobbovala. Podle mluvčího Strnadovy skupiny Czechoslovak Group nemá miliardář o transakci informace a s jeho skupinou nesouvisí.
21. 7. 2023|

Vláda v rozpočtu počítá s 50 miliardami za emisní povolenky. Hrozí, že je nezíská

Vládě hrozí, že letos nedostane do státního rozpočtu plánovaných 50 miliard korun z emisních povolenek. V rozhovoru pro ČT to připustil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Právě on dostal od kabinetu za úkol platbu dojednat s Evropskou komisí.
22. 4. 2023|

VZP bude letos hospodařit s nižším schodkem, než plánovala. Bude činit 1,5 až 3,5 miliardy

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude letos zřejmě hospodařit se schodkem 1,5 až 3,5 miliardy korun podle vývoje nákladů na péči v posledních dvou měsících roku. Po jednání správní rady to řekl její místopředseda Miroslav Kalousek (TOP 09). Jde o nižší schodek, než který pro letošní rok pojišťovna plánovala – původně měl být 5,9 miliardy korun. Podobný plánuje i pro příští rok, výdaje převýší příjmy o 5,5 miliardy korun. Rada rovněž schválila celkovou částku 981 milionů korun na příspěvky na prevenci jako konečnou.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 15:42|

Tisíce lidí mají špatný příjem televizního signálu. Podle Síkely Český telekomunikační úřad problém neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po pátečním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle ní způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 14:13|

Podíl Čechů s lepší ekonomickou situací se zvýšil na 44 procent, ukázal průzkum

Svou ekonomickou situaci hodnotí podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi 44 procent lidí jako lepší než před dvěma lety. V porovnání s dotazováním z června 2019 je to nárůst o šest procentních bodů. Podle necelé pětiny lidí se naopak jejich ekonomický stav zhoršil.
6. 6. 2021|

Poslanci se věnovali vládní strategii očkování a hádali se o ruskou vakcínu Sputnik V

O vládním návrhu, který má posílit pravomoci České národní banky  nad regulací hypoték, poslanci ve středu nerozhodli. Měli ho schvalovat ve třetím čtení, rozpravu ale prodlužovala kritika některých poslanců. Sněmovna naopak dala šanci navrhovanému odškodnění protiprávně sterilizovaných žen, kde předpokládá jednorázovou částku ve výši 300 tisíc korun. Při posuzování vládní strategie  očkování se rozhořel spor kvůli ruské vakcíně Sputnik V. Komunisté vyčítali ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), že ji odmítá posoudit bez evropského schválení.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 19:54|

30 let zpět: Na Karlštejn jen přes německou firmu

Prodat Karlštejn do německých rukou? Kdepak. Ovšem na náš turisticky vytížený hrad si zájemci nově mohli koupit vstupenky pouze u německé firmy IFB. Středočeský památkový ústav jí monopolní právo prodal jako jedinému zájemci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 2. 2021|

V dotačních žádostech budou muset firmy uvést skutečného vlastníka, rozhodli poslanci

Poslanci se měli na začínající prosincové schůzi dolní komory zabývat předlohami, které jim vrátil Senát. V rámci novely o zavedení paušální daně pro živnostníky už souhlasili se zvýšením příjmů pro samosprávy a postavili se proti návrhu horní komory na odklady odpadové legislativy. Odmítli také návrh senátorů na změny zákona proti praní špinavých peněz.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 17:45|

Ze zemí V4 si nejvíce vydělají programátoři v Budapešti, personální ředitelé v Bratislavě a marketingoví experti ve Varšavě

Ve většině oborů a pozic dosáhnou zaměstnanci ze zemí V4 na nejvyšší mzdy v Praze, ale najdou se i výjimky. Programátoři si nejvíce vydělají v Budapešti, personální ředitelé v Bratislavě a marketingoví experti ve Varšavě. Pro české firmy má z hlediska dostupnosti u nekvalifikované pracovní síly největší potenciál Polsko, u kvalifikovaných pozic Slovensko. Vyplývá to ze srovnání mezd v Česku, na Slovensku, Maďarsku a Polsku personální agentury Grafton Recruitment.
30. 1. 2020|

Z Ukrajiny přichází přes vládní program stále více lidí. Podnikatelé ale pořád nejsou spokojeni

Už tři roky funguje v Česku vládní program na získávání pracovní síly z Ukrajiny. Do tuzemských firem díky němu přišlo přes 33 tisíc lidí. Vláda v červnu kvóty zdvojnásobila, takže ročně by sem mohlo přicestovat až 40 tisíc Ukrajinců.
1. 8. 2019|