TÉMA

Zatýkání

Běloruská opozice operuje proti Lukašenkovi v exilu, ten zatím pokračuje v zatýkání

Téměř čtyři roky uplynuly od posledních prezidentských „voleb“ v Bělorusku. V zemi následně propukly několikaměsíční protesty, během nichž tamní režim zatýkal své odpůrce. Vláda diktátora Alexandra Lukašenka od té doby opozici v postsovětské republice takřka rozdrtila. Disent nyní funguje hlavně v exilu, kam před represemi podle OSN uprchlo od roku 2020 na tři sta tisíc Bělorusů.
26. 3. 2024|

V Německu kvůli explozím zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé, policie v Berlíně zadržela stovky lidí

Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle tamních médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na pondělí zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie. Více než padesát jejích příslušníků při potyčkách utrpělo zranění.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:09|

Izrael po bojích v Džanínu zatýká členy militantních skupin, lidé je mají za hrdiny

Týden po palestinském útoku na předměstí Jeruzaléma se sedmi oběťmi Izrael dál zatýká členy militantních skupin. Během velké razie v Džanínu přišlo o život 10 Palestinců – z toho přinejmenším jedna civilistka. Už tak napjatou situaci vyhrocuje i fakt, že autorita palestinských autonomních úřadů vyhasíná a jejich roli přebírají právě lokální bojůvky.
3. 2. 2023|

Mezi podezřelými z přípravy puče v Německu je známý šéfkuchař Heppner, píše The Guardian

Mezi podezřelými z přípravy převratu, který v Německu podle policie chystali příznivci krajní pravice, je i známý šéfkuchař Frank Heppner, píše britský deník The Guardian. Dalším podezřelým je bývalý policista, který kdysi chránil židovskou komunitu před teroristickými útoky. Vyšetřování pokračuje, takže zadržených nejspíš bude přibývat.
10. 12. 2022|

V Moskvě začalo zatýkání v řadách armády, tvrdí ukrajinská rozvědka

V Moskvě začalo zatýkání v řadách armády, oznámila v sobotu ukrajinská tajná služba. Její tvrzení nelze z jiných zdrojů ověřit. Elitní jednotka ruské gardy údajně míří do centra města, výjezdy z města jsou přísně kontrolovány, uvedla ukrajinská tajná služba na Twitteru. Ukrajinská tisková agentura Unian píše, že do centra ruské metropole míří také policejní jednotky.
8. 10. 2022|

„Zmizte, mulláhové.“ Protesty v Íránu pokračují, rozšířily se na univerzity

Demonstrace proti teokratickému režimu a policejní brutalitě v Íránu nepolevují a kvůli smrti Mahsy Amíníové znovu vyšly do ulic tisíce lidí. Dívka zemřela v polovině září poté, co ji zatkla mravnostní policie, protože neměla správně nasazený hidžáb. Podle nejnovější oficiální lékařské zprávy nepodlehla zraněním po zadržení, ale následkem skrytých zdravotních problémů. Od poloviny září zemřelo při nepokojích přes 150 lidí. Úřady zadržely víc než devatenáct set civilistů.
8. 10. 2022|

Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci. Letenky ze země rychle mizí

V reakci na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku svolali aktivisté na středeční večer celonárodní protesty. Po celé zemi už večer zatkla policie víc než 1200 demonstrantů. Letenky ze země se po projevu prezidenta Vladimira Putina, ve kterém svůj krok ohlásil, během dne zcela vyprodaly. Ruské aerolinie následně nařídily zastavit prodej letenek mužům ve věku od 18 do 65 let bez souhlasu ministerstva obrany.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 21:09|

Hongkongská policie pokračuje v perzekuci účastníků demonstrací z roku 2019. Nešetří ani starší

Hongkongská policie pokračuje v represích proti aktivistům zapojeným do prodemokratických protestů v roce 2019. Tento týden zatkla čtveřici mladíků, kteří se schovávali před zatykačem. Soud zároveň prodloužil tresty vězení jiné skupině aktivistů, které před dvěma lety dopadla čínská bezpečnost na útěku na Tchaj-wan. Účinným nástrojem perzekucí je zákon o státní bezpečnosti prosazený Pekingem.
17. 7. 2022|

Heydrich umíral a v Lidicích už se zatýkalo. Vše spustil před 80 lety nevinný milostný dopis

Noc z 3. na 4. června 1942 byla poslední, kterou byl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich po atentátu naživu. Čtvrtého června v půl páté ráno zemřel. Ve stejnou dobu už probíhalo v Lidicích i první zatýkání. Do té doby neznámá obec se nacistům dostala do hledáčku kvůli nevinnému milostnému dopisu.
4. 6. 2022|

Pochod izraelských nacionalistů Jeruzalémem se neobešel bez konfliktů

Desítky tisíc izraelských nacionalistů prošly muslimskou čtvrtí jeruzalémského Starého Města. Na Chrámové hoře se předtím strhlo několik potyček mezi policií a skupinkami radikálních Palestinců, kteří házeli na bezpečností složky kamení. Policie proti nim zakročila zábleskovými granáty. Pochodem izraelští nacionalisté oslavují výročí dobytí východní části města za války v roce 1967. Toto výročí každoročně vyvolává napětí, protože Palestinci chtějí východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu.
29. 5. 2022|

Jednoho z prvních zatčených odbojářů po atentátu na Heydricha nacisté nezlomili

Bezprostředně po útoku na Reinharda Heydricha zesílil teror. Už 27. května 1942 nacisté zakázali noční vycházení. Na výsadkáře vypsali odměnu milion říšských marek. V prvních dnech zadrželi množství nevinných lidí coby rukojmí. Do rukou gestapa padli i první odbojáři. Mezi prvními se za mříže dostal člen protinacistického odboje ÚVOD Jaroslav Valenta.
29. 5. 2022|

Policie v Hongkongu zatkla editora zrušeného prodemokratického deníku Apple Daily

Hongkongská policie zatkla jednoho z hlavních editorů již zrušeného prodemokratického deníku Apple Daily, informuje agentura Reuters s odkazem na místní média. Již dříve bylo zadrženo několik novinářů, kteří v listu mediálního magnáta a aktivisty Jimmyho Laie působili.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 21:52|

Odpor proti myanmarské juntě sílí ve vzdálených oblastech země. Spekuluje se o občanské válce

Z odlehlých oblastí Myanmaru přicházejí zprávy o formování nových povstaleckých skupin. A to z řad utlačovaných etnických menšin i politických odpůrců vojenské vlády, která násilím převzala moc letos v únoru. Někteří pozorovatelé soudí, že v zemi hrozí vypuknutí občanské války.
5. 6. 2021|

Běloruská policie zatkla desítky lidí včetně novinářů

Běloruské bezpečnostní složky zadržely desítky lidí včetně několika novinářů nezávislých médií. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie zatýkala na místě plánované demonstrace proti režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Opozice se snaží obnovit protesty, které vypukly po srpnových prezidentských volbách, považovaných opozicí i mnoha státy včetně Česka za zfalšované.
27. 3. 2021|

Při demonstracích za Navalného zadržela ruská policie přes pět tisíc lidí, více než minulý víkend

Při tvrdě potlačených protestech proti uvěznění opozičního politika Alexeje Navalného zadržely ruské bezpečnostní složky v desítkách měst po celé zemi 5021 lidí. Uvádí to server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních zákroků. Mezi zatčenými je i politikova žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstraci v Moskvě, oznámil Navalného tým. Odhad celkového počtu účastníků zatím není k dispozici, počet zadržených je ale vyšší než při protestech z minulého víkendu.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:54|

Pompeo vyzval k propuštění hongkongských aktivistů. Číně pohrozil sankcemi

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval čínské úřady k okamžitému propuštění 53 prodemokratických aktivistů zadržených ve středu kvůli podezření z porušení čínského zákona o národní bezpečnosti. Šéf americké diplomacie pohrozil sankcemi čínským úřadům a činitelům, napsala agentura AFP. Mezi zatčenými byl jeden americký obhájce lidských práv, který byl propuštěn na kauci.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 11:35|

Bělorusové opět protestovali proti Lukašenkovi, někde vypustili balonky v barvách opozice

Stovky lidí znovu demonstrovaly v ulicích běloruských měst a požadovaly konec autoritářského režimu Alexandra Lukašenka. V metropoli Minsku i v dalších městech lidé vypouštěli balonky v barvách opozice, tedy bílé a červené. Hlavním městem prošlo několik protestních pochodů, uvedl zpravodajský portál Telegram. Policie několik lidí zadržela. Demonstrace a manifestace se v Bělorusku organizují tradičně o nedělích už od srpna.
27. 12. 2020|

Arméni protestují proti dohodě o Náhorním Karabachu. Policie začala demonstranty zatýkat

V arménské metropoli Jerevanu se shromáždilo několik tisíc lidí požadujících odchod premiéra Nikola Pašinjana poté, co podepsal dohodu s Ázerbájdžánem a Ruskem o ukončení bojů v Náhorním Karabachu. Reportér agentury AFP na místě odhadl počet protestujících na dva až tři tisíce. Dohoda podle jejích odpůrců připisuje vítězství Ázerbájdžánu. Arménská policie zpočátku účastníky nepovoleného protestu zatýkala, zaměřovala se především na představitele politické strany Vzkvétající Arménie.
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 19:45|

Zaměstnanci, studenti i důchodci stávkovali proti Lukašenkovi, běloruská policie zatýkala

Zaměstnanci některých velkých firem v Bělorusku v pondělí na výzvu opozice odmítli zahájit práci, stávkující zatýkala policie. Informují o tom nezávislé běloruské servery. Vládní mluvčí řekla, že velké státní továrny fungovaly normálně. V Minsku demonstrovali hlavně studenti a penzisté, hlásí Reuters. Podle běloruské organizace na ochranu lidských práv Vjasna policie zadržela po celé zemi 150 lidí.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 18:46|

Při protestech v Bělorusku policie opět zatýkala, tentokrát ženy a studenty

Při nových demonstracích žen a studentů v Bělorusku proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi v sobotu opět zatýkala policie. Zadrženo bylo přibližně 30 lidí, uvedla s odvoláním na běloruskou lidskoprávní organizaci Vjasna agentura DPA.
17. 10. 2020|

V Minsku opět demonstrovalo nejméně sto tisíc lidí, přes čtyři stovky z nich policisté zatkli

V mnohých běloruských městech pokračují demonstrace proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V Minsku se podle médií k „Pochodu hrdinů“ sešlo přinejmenším sto tisíc lidí, podobně jako předchozí neděle. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že jen v Minsku zadržela přes čtyři sta protestujících, informace o zatýkání však přišly i z dalších měst.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 21:53|

Běloruská policie pozatýkala v Minsku desítky demonstrantek

Běloruská policie v Minsku tvrdě zasáhla proti demonstraci žen a desítky z nich zatkla. K pochodu žen, který byl dalším protestem proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, se v centru města shromáždilo několik tisíc lidí. Na videonahrávkách bylo vidět, jak maskovaní příslušníci bezpečnostních sil ženy brutálně odvlékají do policejních aut, napsala agentura DPA.
12. 9. 2020Aktualizováno12. 9. 2020, 20:55|

Další pronásledování. Kvůli údajnému napojení na Gülena vydali v Turecku zatykače na 414 lidí

V Turecku pokračuje další vlna zatýkání v souvislosti s pokusem o převrat, který se v zemi odehrál už před čtyřmi lety a který podle Ankary zorganizovali příznivci nyní zakázaného hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Prokuratura vydala zatykače na 414 lidí, především z prostředí armády, uvedla agentura Reuters. Podle agentury Anadolu je část z nich zapletena do podvodů u náborů do armádního letectva.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 15:42|

Policie tu může dělat cokoliv, slzný plyn je každodenní realita, říká Čech žijící v Hongkongu

Mladý český architekt Nikola Dočekal žije v Hongkongu sedm let. Na počátku protestů situaci vnímal tak, že se ho jako cizince příliš netýká. V poslední době byl ale svědkem prohledávání turistů a zatčeni už byli i jeho kamarádi. Dočekal, který má za sebou studia na Čínské univerzitě v Hongkongu a teď v zemi pracuje pro britské architektonické studio, o situaci mluvil s redaktorkou ČT Veronikou Hešíkovou.
29. 11. 2019|