TÉMA

Sexuální menšiny

Ruský nejvyšší soud zakázal „mezinárodní hnutí LGBT“. Označil jej za extremistické

Ruský nejvyšší soud se vyslovil pro zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“, je prý extremistické. Nařízení vstoupilo v platnost okamžitě, napsala agentura AFP. Podle portálu Meduza kvůli tomu hrozí stíhání lidí, kteří se hlásí k LGBT+ komunitě. Agentura Reuters připojila, že aktivistům bojujícím za práva sexuálních a genderových menšin tak navíc hrozí i obvinění z extremismu.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 17:23|

Předsudečných útoků proti LGBT+ lidem bylo loni nejvíc od začátku sledování

Útoků na lidi z LGBT+ komunity v Česku přibývá. Vyplývá to z údajů organizace In IUSTITIA, která se tématem násilí pramenícího z předsudků a nenávisti zabývá. V loňském roce organizace evidovala 90 případů napadení LGBT+ osob, což byl dvojnásobek oproti roku předchozímu a vůbec nejvyšší počet případů za celou dobu sledování od roku 2011. Letos organizace zatím zaznamenala 60 incidentů. Petici za větší legislativní ochranu LGBT+ komunity nazvanou Společně proti nenávisti zatím podepsalo přes 23 tisíc lidí.
20. 11. 2023|

„Kořeny války na Ukrajině jsou v roce 2014, kdy ukrajinští fašisté vraždili civilisty ruské národnosti,“ řekl Fico po pozastavení členství Smeru v PES

Trestem za to, že slovenští sociální demokraté mají „suverénní názory,“ je podle předsedy strany Smer–SD a pravděpodobného příštího slovenského premiéra Roberta Fica rozhodnutí Strany evropských socialistů (PES) pozastavit Smeru–SD členství.
13. 10. 2023|

Budapeští prošel pochod za práva sexuálních menšin

Ve značném horku se v Budapešti lidé vydali na každoroční pochod za práva sexuálních menšin (LGBT+). Účastníci dávali najevo nesouhlas s vládní politikou vůči komunitě LGBT+ v Maďarsku.
15. 7. 2023|

Janktův coming out může inspirovat, čekají ho zřejmě i nepěkné věci, shodují se novináři. Dle Vízka měl počkat

Coming out českého fotbalového reprezentanta Jakuba Jankta v týdnu zaujal vrcholový fotbalový svět. Podle šéfredaktora magazínu Hattrick Pavla Procházky zejména proto, že Jankto je zatím nejvýraznějším aktivním hráčem, který takový krok učinil. Redaktor Deníku N Filip Titlbach věří, že Jankto nyní může inspirovat mladé fotbalisty, i když očekává, že na stadionech zazní i nepěkné věci. Bývalý reprezentant Ladislav Vízek v Událostech, komentářích prohlásil, že Jankto měl s deklarací počkat, protože „lidé to vnímají opravdu zle“.
18. 2. 2023|

Sexuální orientace nesmí být důvodem k ukončení smlouvy o práci, rozhodl soud EU

Sexuální orientace nemůže být důvodem pro ukončení smlouvy o práci se samostatně výdělečně činným člověkem. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který se zastal Poláka žalujícího veřejnoprávní televizi. Polsko podle soudu musí respektovat unijní směrnici, která zakazuje diskriminaci na základě sexuální orientace bez ohledu na druh pracovního poměru.
12. 1. 2023|

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

„Láska je láska.“ Demokraté i republikáni v USA podpořili ochranu stejnopohlavních sňatků

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona na ochranu manželství osob stejného pohlaví na federální úrovni. Pro připravovaný zákon, který nyní musí schválit ještě Sněmovna reprezentantů v závěrečném hlasování, se vyslovilo 61 senátorů včetně dvanácti republikánů. Proti jich bylo 36.
30. 11. 2022|

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Střelec z bratislavského gaybaru původně cílil na premiéra Hegera, tvrdí šéf policie

Střelec, který minulý týden u bratislavského gaybaru Tepláreň zabil dva lidi, původně podle šéfa slovenské policie Štefana Hamrana plánoval zaútočit na premiéra Eduarda Hegera. Když mu záměr útoku na ministerského předsedu nevyšel, vybral si jiný vyhlédnutý cíl, a to byla Tepláreň, řekl v úterý Hamran v diskusní relaci televize Joj.
18. 10. 2022|

Vraždu v Bratislavě bude prokuratura nově vyšetřovat jako terorismus

Středeční vražda dvou mužů před podnikem navštěvovaným lidmi z komunity LGBT+ v Bratislavě se bude nově vyšetřovat jako terorismus. Oznámila to mluvčí slovenské speciální prokuratury Jana Tökölyová. Shromážděné důkazy podle ní nasvědčují, že vražda naplňuje podstatu teroristického činu. Pravděpodobný útočník je po smrti, podle policie spáchal sebevraždu.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 21:44|

Střelec v centru Bratislavy zabil dva lidi a dalšího zranil

Dva lidé zemřeli a jeden utrpěl zranění po střelbě v centru Bratislavy. Pachatel z místa uprchl a policie po něm pátrá. Vyplývá to z informací, které sdělil policejní mluvčí Michal Szeiff. Tragédie se odehrála na ulici, která vede od historického centra slovenské metropole k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu.
12. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 05:22|

Dlouhodobě dobré polsko-maďarské vztahy zažívají krizi. Státy rozdělil postoj k válce na Ukrajině

Dosavadní silné spojence Maďarsko a Polsko rozdělil postoj k Rusku. Na Budapešť se snáší výhrady za zdrženlivost v otázce dodávek zbraní nebo sankcí. Varšava naopak stojí pevně za Ukrajinou a chce hledat nové spojence mezi podobně smýšlejícími zeměmi – například v Česku.
19. 6. 2022|

V maďarských volbách znovu vyhrál Orbánův Fidesz

Podle odhadů výsledků parlamentních voleb v Maďarsku získala nejvíce hlasů konzervativní strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zůstane u moci další čtyři roky, a navíc pravděpodobně posílí svou ústavní většinu.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 06:11|

Polští poslanci schválili v prvním čtení zákon, který zakazuje akce na podporu LGBT komunity

Poslanci polského Sejmu po prvním čtení podpořili návrh zákona zakazujícího akce na podporu práv sexuálních menšin. Navrhovatelé je považují za propagaci sňatků osob stejného pohlaví.
29. 10. 2021|

Orbánovým vyzyvatelem má být konzervativní starosta Márki-Zay

Vyzyvatelem maďarského premiéra Viktora Orbána v parlamentních volbách v příštím roce bude pravděpodobně Péter Márki-Zay. Po sečtení zhruba 60 procent hlasů z primárních voleb opozice vede tento konzervativní starosta se ziskem přibližně 60 procent hlasů. Jeho oponentka, europoslankyně Klára Dobrevová už uznala svou porážku.
17. 10. 2021|

Polsko musí dodržovat zásady právního státu, shodují se europoslanci

Polsko dlouhodobě vzbuzuje kontroverze v souvislosti s tím, jak zachází se sexuálními menšinami. Europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN) se shodují, že Polsko by se mělo řídit společnými evropskými hodnotami, k čemuž se zavázalo. Upozorňují ale, že Česko by mohl potkat podobný osud – tedy omezení čerpání finančních prostředků v souvislosti se střetem zájmů. Uvedli to v Otázkách Václava Moravce.
19. 9. 2021|

Po otevření klubů v Británii je Scotland Yard ve střehu. Brojí proti násilí a obtěžování v podnicích

Stovky zaměstnanců nočních podniků v Londýně prošly v posledních týdnech novým tréninkem. Cílem je, aby dokázali pomoct mladým lidem, kteří se ocitnou v nesnázích. Scotland Yard se obává, že znovuotevřením zábavních podniků po konci restriktivních opatření opět naroste zločin. Podle průzkumů víc než polovina žen zažila sexuální obtěžování v barech, hospodách a klubech. Nejvíc případů bylo právě v Londýně.
29. 8. 2021|

Maďarská vláda zakázala prodej knih s LGBT tematikou u škol a kostelů

Maďarská vláda vydala nařízení, v němž zakazuje prodej knih s homosexuální tematikou v blízkosti škol a kostelů. Kabinet představil dekret díky zákonu, který zakazuje osvětu o sexuálních menšinách. Normu kritizují aktivisté i Evropská unie.
7. 8. 2021|

Slovenská zpěvačka podpořila v polské televizi sexuální menšiny. Editor pořadu skončil

Devatenáctiletá slovenská zpěvačka Karin Ann se vrátila z turné po Polsku, na kterém v červenci způsobila velké pozdvižení. Mladá hudebnice tam vystoupila ve veřejnoprávní televizi TVP a v přímém přenosu vzkázala sexuálním menšinám, že stojí při nich a má je ráda. TVP, která je pod vlivem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), v reakci ukončila spolupráci s příslušným editorem vysílání.
5. 8. 2021|

„Ten zákon je nehorázný. Žijeme v 21. století.“ Lidé na Gay Pride v Budapešti se ozvali proti zákazu osvěty o LGBT

Účastníci pochodu za práva sexuálních menšin v sobotu v maďarské metropoli hlasitě protestovali proti novému zákonu vlády premiéra Viktora Orbána, který zakazuje propagaci homosexuality na školách. Organizátoři Gay Pride uvedli, že k pochodu se připojilo asi třicet tisíc lidí. Členové komunity LGBT – tedy leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob – se domnívají, že cílem vlády je marginalizovat a zastrašit příslušníky sexuálních menšin, zákon jako diskriminační ostře kritizuje také Evropská komise.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 22:03|

Orbán slíbil referendum o ochraně dětí. Reaguje tak na kritiku z EU

Maďarsko uspořádá referendum o ochraně dětí. Přislíbil to premiér Viktor Orbán v reakci na tlak Evropské unie kvůli zákonu proti pedofilii, který ale zároveň zakazuje osvětu o sexuálních menšinách mezi dětmi a mladistvými. Evropská komise minulý čtvrtek s Budapeští a také Varšavou zahájila řízení pro obavy z porušování práv sexuálních menšin.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 12:24|

Evropská komise zahájila řízení proti Maďarsku a Polsku kvůli omezování práv sexuálních menšin

Evropská komise zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin (LGBT) v obou zemích. Zatímco v maďarském případě je důvodem zejména nový zákon, mimo jiné zakazující ve školách informovat o menšinové sexuální orientaci, u Polska jsou podle Komise problémem zóny bez LGBT ideologie, které vyhlásily desítky polských měst. Oběma státům, s nimiž unijní exekutiva dlouhodobě vede několik oddělených řízení souvisejících s právním státem a evropskými hodnotami, odeslala Komise dopisy a dala jim dva měsíce na reakci.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 18:46|

V Gruzii zemřel novinář, kterého zbili odpůrci LGBT. Tisíce lidí protestovaly

V Gruzii zemřel kameraman, kterého minulý týden v Tbilisi napadli odpůrci sexuálních menšin (LGBT). Alexandra Laškaravu našla v neděli matka mrtvého v jeho bytě, oznámila televize Pirveli, pro kterou novinář pracoval. Příčinu smrti úřady zatím neurčily, policie podle ruské služby BBC smrt vyšetřuje jako pokus o sebevraždu. Kvůli úmrtí novináře protestovaly v neděli večer v Tbilisi tisíce lidí, kteří požadovali demisi premiéra. V parlamentu také v pondělí vypukla potyčka mezi opozičními a vládními poslanci.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 16:34|