TÉMA

Prezidentské volby v USA

Biden vyhrál primárky v Jižní Karolíně. Věří, že to předurčilo výsledek celých voleb

Joe Biden jasně zvítězil v prvních oficiálních primárkách své Demokratické strany. V Jižní Karolíně jej podpořilo přes 96 procent hlasujících. Biden připomněl svůj úspěch před čtyřmi lety, který tehdy teprve nastartoval jeho úspěšné tažení do Bílého domu, a vyjádřil přesvědčení, že podobný úspěch bude po tom karolínském následovat i letos a že nakonec v listopadových volbách znovu porazí pravděpodobného republikánského kandidáta Donalda Trumpa.
4. 2. 2024|

Nejvyšší soud USA se bude zabývat Trumpovou účastí v primárkách

Nejvyšší soud Spojených států v pátek pozdě večer středoevropského času oznámil, že bude rozhodovat o tom, zda může být exprezident Donald Trump vyloučen z některých letošních primárek před prezidentskými volbami. Konkrétně bude posuzovat Trumpovo odvolání proti verdiktu nejvyššího soudu státu Colorado, který ho diskvalifikoval z tamních primárek. Soud se tak přímo vloží do letošní prezidentské kampaně, poznamenala agentura AP.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:47|

Trump se může v Coloradu účastnit voleb, i když se podle soudu „podílel na vzpouře“

Donald Trump se může účastnit prezidentských voleb v americkém státě Colorado navzdory tomu, že se „podílel na vzpouře“ ze 6. ledna 2021, kdy dav jeho příznivců zaútočil na Kapitol, rozhodla v pátek coloradská soudkyně. V sobotu o verdiktu informovala agentura Reuters, podle níž se v případu očekává podání odvolání.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 08:23|

„Vím o něm víc než jeho žena.“ Trump vyhrožuje DeSantisovi, jehož ambice posílily volby

V amerických guvernérských volbách přitahuje největší pozornost zřejmě Florida. Nikoliv proto, že by republikánský guvernér Ron DeSantis měl potíže s obhájením úřadu, ale proto, že se o něm mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta pro rok 2024 – a tedy jako o potenciálním vyzyvateli Donalda Trumpa. Bývalý šéf Bílého domu ale DeSantise od kandidatury odrazuje a vyhrožuje, že by o něm v takovém případě zveřejnil nelichotivé informace.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 14:47|

Prokurátoři obvinili kvůli násilnostem v Kapitolu dalších šest mužů ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili šest mužů napojených na krajně pravicové uskupení nazvané Three Percenters ze spiknutí v souvislosti s lednovými nepokoji v Kongresu, informují agentury Reuters a Bloomberg. Davu přívrženců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se podařilo vtrhnout 6. ledna do budovy Kapitolu, kde kongresmani zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.
11. 6. 2021|

O síle Bidenova prezidentství rozhodne sedm milionů voličů v Georgii. Hraje se o většinu v Senátu

Joe Biden je zvoleným prezidentem a demokraté se připravují na čtyři roky vládnutí. Stále jasno ale není v jedné podstatné věci – složení amerického Senátu. Ten má silnou roli v legislativním procesu a prezidenta může značně omezit. O posledních dvou křeslech a tím, kdo v horní komoře Kongresu získá většinu, rozhodne druhé kolo voleb v Georgii na začátku ledna. Že jsou tyto volby klíčové, ukazují i částky, které do Georgie míří – dárci už kandidátům věnovali stovky milionů dolarů.
7. 12. 2020|

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

Trump opustil nemocnici a vrátil se do Bílého domu. Podle některých lékařů se chová nezodpovědně

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer opustil vojenskou nemocnici Waltera Reeda nedaleko Washingtonu, kde se tři dny léčil s covidem-19. Z koronavirové infekce se má nadále zotavovat v Bílém domě. Trump oznámil, že hodlá brzy opět pokračovat v kampani před prezidentskými volbami, které se uskuteční už za necelý měsíc. Někteří odborníci Trumpa za návrat do Bílého domu kritizují, údajně se chová nezodpovědně. I nadále by měl být v péči lékařů.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 21:56|

Trump pobídl voliče, aby si započtení svého hlasu ověřili tím, že zkusí volit dvakrát. Vyvolal rozruch

Jednou korespondenčně a jednou ve volební místnosti – americký prezident Donald Trump navrhl voličům v Severní Karolíně, aby se při nadcházejících prezidentských volbách pro jistotu pokusili hlasovat dvakrát, ačkoli by se tím mohli dopustit trestného činu. Karolínský ministr spravedlnosti označil jeho výrok za „nehorázný“ krok ve snaze podkopat důvěru v demokratický proces. Bílý dům později prohlásil, že prezidentova slova byla vytržena z kontextu a že Trump rozhodně nenabádal k porušení zákona, ale jen k ověření hlasů.
4. 9. 2020|

Biden si za viceprezidentku vybral senátorku Harrisovou, první ženu tmavé pleti v historii

Demokratický uchazeč o úřad amerického prezidenta Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Bidenova kampaň o tom informovala své podporovatele prostřednictvím SMS, píše agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že se Harrisová stala první političkou tmavé pleti, která se dostala takto daleko v prezidentské kampani. Harrisová na Twitteru napsala, že Biden dokáže Američany sjednotit a že stát po jeho boku pro ni bude čest.
11. 8. 2020Aktualizováno11. 8. 2020, 23:59|
Interview ČT24

Čeští zaměstnavatelé projevili společenskou odpovědnost, říká Špicar ze svazu průmyslu

Pandemie koronaviru si začíná vybírat svou daň. Nezaměstnanost v Česku stoupla v červenci na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta. Příčinou mírného nárůstu byl kromě aktuální situace kolem nemoci covid-19 i každoroční příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce. Podle ekonomických expertů ale přesto nezaměstnanost roste méně, než se očekávalo. „Čeští zaměstnavatelé se snaží dělat maximum pro to, aby nemuseli propouštět,“ řekl v Interview ČT24 viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.
6. 8. 2020|

Protesty proti rasismu v USA neutichají. Problémová města řídí demokraté, tvrdí Trump

Protesty proti rasismu ve Spojených státech neutichají. Stejně jako spory, jak situaci řešit. Prezident Donald Trump pohrozil, že po Portlandu vyšle federální bezpečnostní jednotky i do dalších velkoměst, která ovládají demokrati, aby nepořádek ukončily. Opozice to označuje za ohrožení občanských práv a svobod.
21. 7. 2020|

Wyomingští demokraté podpořili Bidena. Většina hlasů dorazila předtím, než odstoupil Sanders

Demokraté amerického státu Wyoming podle očekávání výrazně podpořili bývalého viceprezidenta Joea Bidena jako kandidáta pro nadcházející volby prezidenta Spojených států. Oznámila to wyomingská organizace Demokratické strany. Drtivá většina hlasů byla straně doručena ještě předtím, než z boje odstoupil Bernie Sanders.
20. 4. 2020|

Bloomberg dá miliardu dolarů, aby porazil Trumpa. USA zaplavily reklamy i memy

Do boje o stranickou nominaci vstoupil pozdě, ale o to razantněji. Bývalý trojnásobný starosta New Yorku Michael Bloomberg v minulosti střídal demokratickou a republikánskou stranu a dlouho byl i nezávislý. Nyní se jako demokrat uchází o Bílý dům a na porážku Donalda Trumpa je ochoten vynaložit ze svého ohromného jmění miliardu dolarů. V podstatě neomezené finance mu zaručují všudypřítomnou reklamu a miliardář chce uspět při volebním superúterý. Zároveň ale vyvstávají i otázky – třeba problematická pozice mediálního impéria, které Bloomberg vlastní.
21. 2. 2020|

První z kola ven. Republikán Walsh vzdal kampaň, v boji proti Trumpovi ale bude pokračovat

Bývalý kongresman Joe Walsh, který se proti prezidentovi Donaldu Trumpovi ucházel o prezidentskou nominaci republikánů, ukončil svou kampaň. Oznámil to v pořadu New Day televize CNN, kde řekl, že Trumpa sice nedokáže zastavit ve stranických primárkách, učiní ale vše pro to, aby v listopadu zabránil jeho znovuzvolení do Bílého domu.
7. 2. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Rok, kdy si USA zvolí prezidenta. Kdo si troufá na Trumpa a Bílý dům?

V Iowě začíná bezprostřední souboj o nominaci demokratů pro nadcházející podzimní prezidentské volby v USA. Bývalý viceprezident Joe Biden, senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová patří dlouhodobě mezi favority. Spolu s nimi je ale v boji o Bílý dům dalších osm kandidátů za Demokratickou stranu. Vítěz demokratických primárek půjde do rozhodující bitvy a v ní se zřejmě střetne s obhajujícím republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Jisté to však není. Primárky totiž čekají i republikány.
3. 2. 2020|

Clintonová viní Rusko ze zásahů do kampaně před americkými volbami

Bývalá americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová obvinila Rusko, že se vměšuje do nadcházejících voleb. Moskva podle ní zasahuje do primárek Demokratické strany a snaží se, aby proběhly tak, že výsledkem bude znovuzvolení stávajícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Zásahy do předchozího hlasování v roce 2016 opakovaně potvrdil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Kreml to odmítá.
19. 10. 2019|

Všichni versus Biden. Demokraté debatovali o rasismu, klimatu i pojištění

Někdejší americký viceprezident Joe Biden, který je favoritem na prezidentskou nominaci demokratů pro volby hlavy státu v roce 2020, během debaty druhé poloviny kandidátů čelil výpadům stranických soků. Ti mu vyčítali minulost v administrativě prezidenta Baracka Obamy včetně tehdejších deportací tří milionů migrantů, málo ambiciózní reformu zdravotního pojištění nebo pomalou politiku v oblasti změny klimatu.
1. 8. 2019|

PŘEHLEDNĚ: Křeslo v Bílém domě láká stovky zájemců. Skutečných konkurentů Trumpa je však hrstka

Ačkoli se prezidentské volby ve Spojených státech uskuteční až příští rok na podzim, už teď se rozbíhá boj, na jehož konci bude nový, nebo staronový šéf Bílého domu. Donald Trump chce funkci obhájit. Zájem vystřídat ho už ale daly najevo stovky demokratů. Jen zhruba pětadvacet z nich média považují za takzvané hlavní kandidáty. A kdo jsou tedy dosud nejvíce favorizovaní Trumpovi vyzyvatelé?
31. 7. 2019|