Biden vyhrál primárky v Jižní Karolíně. Věří, že to předurčilo výsledek celých voleb

Joe Biden jasně zvítězil v prvních oficiálních primárkách své Demokratické strany. V Jižní Karolíně jej podpořilo přes 96 procent hlasujících. Biden připomněl svůj úspěch před čtyřmi lety, který tehdy teprve nastartoval jeho úspěšné tažení do Bílého domu, a vyjádřil přesvědčení, že podobný úspěch bude po tom karolínském následovat i letos a že nakonec v listopadových volbách znovu porazí pravděpodobného republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Demokraté sice mohli o prezidentském kandidátovi své strany hlasovat již v lednu ve státě New Hampshire, ale tamní primárky neměly punc oficiality – neschválilo je celostátní vedení strany a z hlasování nevzešli žádní delegáti. V Jižní Karolíně již ano, a přestože má úřadující prezident ve své straně dva vyzývatele – kongresmana Deana Phillipse a spisovatelku a neúspěšnou kandidátku z minulých voleb Marianne Williamsonovou – po sečtení převážné většiny hlasů má jednoznačnou podporu 96,4 procenta hlasujících.

Biden věří, že výsledek primárek z Jižní Karolíny předurčil veškeré další volební dění. Připomněl, že před čtyřmi lety to bylo právě v tomto státě, kde poprvé v primárkách zvítězil, zatímco v předchozích třech hlasováních zaostával za svými vnitrostranickými rivaly. „V roce 2020 to byli voliči v Jižní Karolíně, kteří dokázali, že se odborníci mýlili, vdechli naší kampani nový život a nasměrovali nás na cestu k vítězství v prezidentských volbách,“ konstatoval americký prezident po letošním vítězství. Je přesvědčen, že totožný jako před čtyřmi lety bude i další vývoj, který povede až „k tomu, aby se Donald Trump stal opět poraženým“.

Že letos oficiálně začaly primární volby Demokratické strany v Jižní Karolíně, je výsledek Bidenovy intervence. Prezident prosadil změnu pořadí, ve kterém se hlasuje – v minulosti se začínalo stranickým shromážděním v Iowě.

Konzervativní Jižní Karolína je tradičně baštou republikánů, demokratický kandidát zde v prezidentském hlasování nezvítězil od roku 1976. Protože však více než polovinu demokratických voličů v Jižní Karolíně tvoří Afroameričané, šlo podle Reuters o důležitý test Bidenovy schopnosti získat jejich podporu. V prezidentských volbách obvykle Afroameričané volí mnohem spíše demokraty než republikány, a to v poměru devět ku jedné.

V republikánských primárkách v tomto jižanském státě, které se uskuteční 24. února, má téměř jistou výhru Trump. Právě on se pak podle všeho v listopadových volbách znovu utká s Bidenem. Aktuální průzkumy veřejného mínění exprezidentovi přisuzují mírný náskok.