TÉMA

Zpěvák

Zemřel Eric Carmen. Jeho hit All By Myself zpívala Bridget Jonesová, Céline Dionová i Karel Gott

Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. Nazpíval také skladbu Hungry Eyes z filmu Hříšný tanec.
12. 3. 2024|

Dva roky po smrti rozplakal své přátele. Herec a zpěvák Lasica krátce před smrtí tajně nazpíval nové album

Slovenský herec a zpěvák Milan Lasica tajně natočil ke konci života poslední album s názvem Básnění. Tvůrci ve středu projekt představili a zveřejnili první píseň i s videoklipem. Celé album s utajenými skladbami by mělo vyjít příští rok.
1. 11. 2023|

Choďte na koncerty sami. A najděte si nové přátele tam, vybízí zpěvák grandson

Maják, který lidé potřebují, aby se mohli potkávat – tak o sobě mluví devětadvacetiletý kanadsko-americký hudebník grandson, který v textech řeší osobní rodinná témata. Na jeho pražském koncertě s ním mluvil Petr Adámek.
18. 10. 2023|

Zemřel jihoafrický fenomén „Sugar Man“. Americký zpěvák Rodriguez nevědomky přispěl k pádu apartheidu

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec v 70. letech na řadu let přerušil kariéru, jeho sociální texty se ale náhodou dostaly do rasově segregované Jihoafrické republiky (JAR), kde se stal rockovou hvězdou, aniž by to sám Rodriguez tušil. Svou hudbou nevědomky přispěl k pádu apartheidu. Jihoafričtí fanoušci si v té době mysleli, že je tajemný písničkář zřejmě po smrti, a tak se ho vydali hledat.
9. 8. 2023|

Roger Waters se hájí, že jeho kostým symbolizuje odpor proti fašismu. Němci rockera vyšetřují

Spoluzakladatel rockové kapely Pink Floyd Roger Waters prohlásil, že jeho kontroverzní černý kabát s červenou páskou na paži je ve skutečnosti antifašistický. Devětasedmdesátiletého hudebníka vyšetřují kvůli kostýmu německé úřady poté, co se v něm objevil na koncertě v Berlíně. Policie podezírá slavného muzikanta ze šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině, protože oblek připomínal uniformu, kterou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
27. 5. 2023|

Vedl hudební žebříčky i lidskoprávní kampaně. Zemřel zpěvák Harry Belafonte

Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte v úterý zemřel, bylo mu 96 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na newyorském Manhattanu. Poctu jeho talentu, aktivitám i charakteru na sociálních sítích skládají kolegové z hudební branže i politici.
25. 4. 2023|

Zemřel hudebník Petr Hošek, frontman kapely Plexis. Bylo mu 55 let

V pondělí ráno zemřel ve věku 55 let zpěvák a kytarista punkrockové skupiny Plexis Petr Hošek. Zpěvák, baskytarista a textař strávil se svou kapelou téměř čtyřicet let. Zprávu o zpěvákově úmrtí zveřejnil na svém Facebooku hudebníkův kamarád a spolupracovník Matyáš Rejthar.
23. 1. 2023|

Ukáže zlomové okamžiky i tenisky. Výstava mapuje život a kariéru Mekyho Žbirky

V Národním muzeu zahajují výstavu o legendě české a slovenské pop music s názvem Miro Žbirka: Roky a dni. Představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích a pomocí oslavy hudebního nadšení, talentu a empatie.
19. 10. 2022|

Zpěvák Ševčuk srovnal Rusko s Putinovým zadkem. Za hanobení armády dostal pokutu

Lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk musí zaplatit pokutu padesát tisíc rublů (asi 19 700 korun), podle soudu se provinil diskreditací ruské armády. Zpěváka vyšetřovala policie, když v květnu na koncertě mimo jiné s odkazem na ruského státníka Vladimira Putina prohlásil, že Rusko „není prezidentova řiť, kterou je potřeba líbat“.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 23:08|

Zpěvák a bavič Trifonov chce zabodovat v bulharské politice, kandiduje do parlamentu

Parlamentní volby v Bulharsku se blíží. Kandiduje v nich řada bývalých spolupracovníků tajné služby komunistického režimu a mimo jiné i nová populistická strana známého zpěváka Slaviho Trifonova. Podle předvolebních odhadů by se do zákonodárného sboru měla dostat.
2. 4. 2021|

Zemřel zpěvák, kytarista a textař David Stypka

V neděli zemřel zpěvák, kytarista a textař David Stypka, držitel hudební Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017. Informovali o tom zástupci nahrávací společnost SinglTon. „S lítostí oznamujeme, že zpěvák, skladatel a básník David Stypka podlehl 10. ledna 2021 ve věku 41 let dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi covid-19,“ oznámila rodina zesnulého.
10. 1. 2021|

Zemřel Alexi Laiho, zpěvák a kytarista metalové kapely Children of Bodom

Frontman finské metalové kapely Children of Bodom Alexi Laiho zemřel ve věku 41 let. Hudebník, který byl považovaný za jednoho z nejlepších světových žánrových kytaristů, trpěl dlouhodobými zdravotními problémy. O jeho smrti informovali členové kapely Bodom After Midnight na sociálních sítích.
4. 1. 2021|

Tygr z Walesu slaví 80. narozeniny. Zpěvák Tom Jones se nezalekl svého věku

Měl být horníkem, ale osud mu přidělil jinou cestu. Životní proměny britského popového zpěváka jsou ideálním námětem pro film. Po těžkých hudebních začátcích si v šedestých letech vysloužil cenu Grammy. Moderoval vlastní televizní show a nakonec získal řád britského impéria. Za zpěvákem stojí stovky koncertů po celé planetě a Tom Jones se i ve svých 80 letech vrací pravidelně na pódia, kde svojí vitalitou, přesným frázováním a ostrým, čistým hlasem dovede ze židle zvednout fanoušky všech generací.
7. 6. 2020|

O romantický chraplák Michaela Boltona není zájem. Olomoucký koncert hvězdy z 90. let se ruší

Pořadatelé kvůli malému zájmu návštěvníků zrušili páteční koncert amerického zpěváka a skladatele Michaela Boltona v Olomouci. Na koncert dvojnásobného držitele ceny Grammy, který se měl uskutečnit jako jediný v Česku, se prodal pouze zlomek vstupenek. Lidé je mohou vrátit prostřednictvím sítě prodejce. Bolton měl zavítat do země podruhé, poprvé vystoupil před jedenácti lety v Praze.
6. 8. 2019|

„Tohle jsem opravdu nečekal už neříkám." Bilanční rozhovor s K. Gottem k jeho osmdesátinám

Mnohonásobný zlatý slavík Karel Gott v neděli slavil 80. narozeniny. Při té příležitosti poskytl České televizi obsáhlý bilanční rozhovor: „Já jsem si vždycky přál spíš nedospět, zůstat klukem, a to se právě některým textařům povedlo, že pochopili moje klukovství v jednání a že to datum narození je jenom číslo, které se samozřejmě oslavuje,“ uvedl v interview s Michalem Kubalem. Tohle léto ho čeká vystoupení na hudebním festivalu Benátská noc, navíc dopisuje autobiografii, ve které se bude podle svých slov zpovídat z věcí, které ještě nebyly napsány.
14. 7. 2019|