Zemřel Eric Carmen. Jeho hit All By Myself zpívala Bridget Jonesová, Céline Dionová i Karel Gott

Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. Nazpíval také skladbu Hungry Eyes z filmu Hříšný tanec.

S odkazem na prohlášení jeho manželky Amy o Carmenově smrti informoval server BBC News. „Náš laskavý, milující a talentovaný Eric zemřel o víkendu ve spánku,“ uvedla vdova na zpěvákově webu. „Udělalo mu velkou radost, že se jeho hudba po desetiletí dotýkala tolika lidí a bude jeho trvalým odkazem,“ dodala v prohlášení.

Zpěvák narozený v Ohiu spoluzaložil skupinu Raspberries (Maliny), která v roce 1972 vydala své debutové album. Některé skladby z této desky se dostaly do amerických, ale i britských hitparád, včetně písně Go All The Way. Ta byla v Británii na BBC zakázána kvůli sexuálně sugestivnímu textu a později byla zařazena na soundtrack k filmu Strážci Galaxie z roku 2014.

All By Myself

Po čtyřech společných albech se kapela v roce 1975 rozpadla a Carmen se vydal na sólovou dráhu. Mezi sólové skladby, jimiž se nejvíce proslavil, patří All By Myself. Coververze tohoto songu se později stala jedním z ikonických hitů kanadské zpěvačky Céline Dionové. Píseň zazněla také v úvodní scéně filmu Deník Bridget Jonesové.

All By Myself nazpíval rovněž na konci sedmdesátých let pod názvem Kam tenkrát šel můj bratr Jan český zpěvák Karel Gott. Text písně, který napsal Zdeněk Borovec, podle spekulací někteří posluchači vnímali jako odkaz k úmrtí Jana Palacha roce 1969. Až v roce 2005 Karel Gott v bookletu nového vydání alba Romantika podle Radia Proglas a dalších zdrojů potvrdil, že píseň byla skutečně věnována památce Jana Palacha.

Jako autor písní má Eric Carmen na svém kontě rovněž hity jako Almost Paradise ze soundtracku k filmu Footloose, písně Never Gonna Fall In Love Again a Make Me Lose Control. V 80. letech také nazpíval milostnou píseň Hungry Eyes z kultovního filmu Hříšný tanec.