TÉMA

Veterinář

V geneticky cenném chovu na Třebíčsku je ptačí chřipka, veterináři utratí třináct tisíc nosnic

Na Třebíčsku se potvrdila ptačí chřipka i v druhém chovu s třinácti tisíci slepicemi ve Vanči. I tento chov s geneticky cennými kusy bude zlikvidován, řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Ve Vanči, části obce Pyšel, bylo 15. února kvůli stejné nákaze utraceno jedenáct a půl tisíce slepic v první hale a o den později 44 tisíc slepic v Častoticích. Hospodářství na obou místech patří společnosti Líheň Studenec. Ta je podle SVS na vysoké úrovni, obdobný chov v jiných evropských zemích není. Drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:44|

V Karlovarském kraji chybí veterinární pohotovost. Jeho vedení chce situaci zlepšit

Karlovarský kraj jedná s veterináři o zajištění lepší dostupnosti péče. Chybí tam totiž veterinární pohotovost, a chovatelé zvířat se tak třeba v noci nebo o víkendu v případě problémů nemají na koho obrátit. Nepřetržitá pohotovost je podle veterinářů nákladná a chybí také personál. S krajem nyní debatují o kompromisu – tedy rozšíření péče aspoň na víkendová odpoledne.
20. 12. 2023|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Veterinářů pečujících o velká zvířata je málo, najezdí i desítky tisíc kilometrů ročně

Veterinární péče o velká hospodářská zvířata a koně je v Libereckém kraji před kolapsem. Služby v terénu tam poskytuje jen pět procent registrovaných specialistů. Na pomoc tak musejí chovatelé často čekat.
25. 7. 2023|

Na Tachovsku potvrdili ptačí chřipku, jde o dosud největší ohnisko v Česku

Ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku se v pátek potvrdila ptačí chřipka. Ve třech halách tam chová firma Česká drůbež s.r.o. 742 tisíc nosnic. Státní veterinární správa (SVS) potvrdila ptačí chřipku subtypu H5N1, která je potenciálně přenosná na člověka. V současné době se čeká na stanovení patogenity viru, řekl mluvčí SVS Petr Majer. Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v zemi.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 19:47|

Požáry ve Francii ohrožují domácí i divoká zvířata. Některá mají popáleniny

Domácí i divoká zvířata ve Francii trpí kvůli rozsáhlým lesním požárům na jihozápadě země. Zvířata uvěznily plameny nebo dým, řada jich nepřežila, některá plameny vyhnaly do vylidněných měst. O dopadech požárů v departementu Gironde okolo Bordeaux píše server stanice BFM TV. Situace v některých regionech na jihu Evropy se však začíná pomalu zlepšovat. Například evakuovaní obyvatelé španělské obce Cebreros se už mohli vrátit do svých domovů.
23. 7. 2022|

Ve šlechtitelském chovu hus, kterému kvůli ptačí chřipce hrozil zánik, se začala líhnout mláďata

V Nových Hradech se podařilo zachránit jediný šlechtitelský chov hus v Česku před zánikem kvůli ptačí chřipce. Veterináři tam vůbec poprvé aplikovali drůbeži očkování. Nyní se na farmě Rybářství Nové Hrady začala líhnout první housata. Dříve přitom hrozilo, že celý chov s padesátiletou tradicí zanikne. Z původních zhruba pěti tisíc kusů drůbeže nakonec zbylo osm stovek.
11. 4. 2022|

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn hus na jihu Čech. Utratí skoro dva tisíce ptáků

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Příští týden budou muset utratit asi 1900 ptáků. Už v listopadu museli veterináři usmrtit kolem 2600 kusů drůbeže. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí, zbude z něj jediné hejno s asi dvěma stovkami ptáků. Firma už připustila, že chov, který čítal pět tisíc hus, možná skončí.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 16:52|

Skupina lidí z Olomoucka prodávala na internetu nemocná štěňata. Spousta jich uhynula

Kriminalisté z Olomouce se zabývají případem překupníků se psy. Skupina lidí ze Šternberka a Uničova využila během pandemie covidu-19 zvýšené poptávky a zároveň nedostatku štěňat u chovatelů. Pachatelé psy nabízeli na internetu, řada štěňat, která se podařilo prodat, následně uhynula. Zvířata trpěla nebezpečnou parvovirózou – průjmovým onemocněním, kvůli kterému musejí být štěňata hospitalizována.
8. 7. 2021|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Kvůli ptačí chřipce začnou platit omezení. Veterináři ji objevili na dalších dvou místech

Ptačí chřipka se v úterý potvrdila v dalších dvou lokalitách v jižních Čechách. Jedna je na kraji Českých Budějovic, druhá v Hradišti u Písku. V obou šlo o volně žijící drůbež a virus H5N8. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé republice větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezuje se rovněž prodej a přemisťování drůbeže. Agrární komora upozornila, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele bezpečné a z pohledu konzumace nezávadné.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 18:06|

Veterináři na Táborsku kontrolují chovy. Pátrají po ptačí chřipce

Veterináři kontrolují drobné chovy drůbeže v Dlouhé Lhotě na Táborsku, kde se minulý týden prokázal výskyt ptačí chřipky. Zkontrolují i tři velké komerční chovy v okruhu deseti kilometrů od obce. Prověřují také několik úhynů volně žijících ptáků v kraji.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 11:11|

Zbytky z vánočního stolu do krmelců nepatří, mohou zvířata zabít, varují myslivci a chovatelé

Myslivci a chovatelé jako každý rok varují před nevhodným přikrmováním zvířat. Zbytky jídla z vánočního stolování do krmelců podle nich nepatří, zvěři škodí a může způsobit její úhyn. Nevhodné krmení škodí nejen zvěři v lese. Vážné případy koliky řeší například veterináři v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, kde lidé hází přes plot koňům ovoce a zeleninu.
29. 12. 2020|

Parvoviróza opět uzavřela psí útulek v Bohumíně. Ruší se i dobrovolné venčení psů

V Bohumíně na Karvinsku musel být už podruhé v krátké době uzavřen městský útulek pro psy kvůli vysoce nakažlivé parvoviróze, která postihuje hlavně štěňata. Karanténa bude platit do odvolání, a pro veřejnost je tak zrušeno i nedělní dobrovolné venčení psů. Nákaza uzavřela zařízení už zhruba před měsícem a útulek uzavřela na tři týdny.
9. 7. 2019|