TÉMA

Chov

V cenném chovu na Třebíčsku usmrtili kvůli ptačí chřipce třináct tisíc slepic

Ve Vanči na Třebíčsku usmrtili kvůli ptačí chřipce třináct tisíc slepic ve šlechtitelsky cenném chovu firmy Líheň Studenec. V sousední hale, která také patří společnosti Líheň Studenec, už bylo v polovině února vybito 11,5 tisíce slepic. U druhé haly, jež v té době nebyla nákazou zasažena, uplatnila Státní veterinární správa (SVS) výjimku kvůli vysoké hodnotě chovu. Ptačí chřipka se tam ale potvrdila při opakovaném vyšetřování vzorků.
28. 2. 2024|

Slepice mají vyběhnout z klecí. Drůbežáři s přeměnou nespěchají, obávají se levné konkurence

Tři roky zbývají chovatelům slepic na jejich vystěhování z klecí. V nich jich stále žije zhruba polovina v Česku, což zákon brzy zakáže. Náklady na přestavbu chovů odhadují úřady na tři miliardy korun. Chovatelům se do změn nechce, obávají se, že se budou potýkat s lacinější konkurencí ze zahraničí. Není totiž jasné, zda bude zákaz klecového chovu platit v celé Evropské unii. Agrární komora tvrdí, že řada farmářů raději slepice chovat přestane.
8. 12. 2023|

Extrémní vedra mohou do roku 2050 zabíjet až pětkrát více lidí než nyní, konstatují vědci

Pokud by se naplnil scénář o globálním oteplení o dva stupně Celsia do konce století, roční počet úmrtí lidí spojených s extrémními vedry by do roku 2050 stoupl o 370 procent. Kvůli horku a jeho přímým důsledkům by tak umíralo téměř pětkrát více lidí než teď, uvádí vědci v rozsáhlé studii zveřejněné v odborném časopise The Lancet.
16. 11. 2023|

Liberečtí včelaři se potýkají s hnilobou, veterináři při ní vyžadují likvidaci úlů

Včelaři na Liberecku se poprvé potýkají s hnilobou včelího plodu. Krajská veterinární správa nařídila mimořádná opatření. Kolem šesti odhalených ohnisek vyměřila tříkilometrové ochranné pásmo, do kterého spadají také obce mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.
25. 10. 2023|

Brněnská zoo slaví sedmdesát let. Proslavil ji chov ledních medvědů a šimpanzů

Návštěvníci mohou zvířata v brněnské zoo na úpatí Mniší hory v Brně obdivovat už sedmdesát let. Zoologická zahrada, která na zhruba pětašedesáti hektarech chová čtyři sta druhů, byla slavnostně otevřena 30. srpna 1953. Zájem o ni stále roste, ale v zimních měsících opadá, chybí totiž velká zastřešená vzdělávací expozice. Novou expozici by podle ředitelky Radany Dungelové potřebovali lední medvědi a levharti.
30. 8. 2023|

Z domu v Měníně na Brněnsku odvezli dobrovolníci desítky psů, další tam ale zůstávají

Z rodinného domu v Měníně nedaleko Brna, kde podle veterinářky oslovené ČT žili roky psi v nevyhovujících podmínkách, se dobrovolníkům podařilo odvézt čtyřicet zvířat poté, co starosta obce Marek Chudáček přesvědčil jejich majitele, aby se jich vzdali. Neznámý počet psů ale na místě nadále zůstává.
11. 8. 2023|

Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují

Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.
2. 8. 2023|

V chovu krůt na Karvinsku je ptačí chřipka. Veterináři jich budou muset utratit patnáct tisíc

V komerčním chovu krůt v Rychvaldu na Karvinsku se potvrdila vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N1. Chovatel nahlásil krajské veterinární správě, že mu uhynulo přibližně dvě stě padesát z víc než patnácti tisíc krůt. Po potvrzení nákazy budou ostatní utraceny. Okolo ohniska veterináři ustaví uzavřená pásma a v nich budou platit mimořádná opatření. V Česku jde letos o 21. ohnisko ptačí chřipky.
2. 5. 2023|

Část chovatelů drůbeže plánuje omezit chovy. Kvůli nejistotě i vysokým nákladům

Až pětina oslovených chovatelů drůbeže chce letos omezit chovy. Důvodem je nejistota, vysoké náklady a mnohdy nízké výkupní ceny. Někteří chovatelé chtějí drůbež redukovat od roku 2027, kdy začne platit zákaz klecových chovů. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie. Stavy drůbeže negativně ovlivnila i ptačí chřipka. Její první výskyt v Česku byl potvrzen před sedmnácti lety.
29. 3. 2023|

V Nizozemsku bodovala strana protestujících zemědělců. BBB chce přinést „zdravý rozum“

Nečekaným vítězem nizozemských provinčních voleb, které určují složení Senátu, se stala protestní strana zemědělců známá jako BBB – Hnutí zemědělců a občanů. Subjekt, jenž získal celou pětinu hlasů, reprezentuje odpor sedláků proti vládním plánům na snižování emisí dusíku. Ty počítají s omezováním chovů zvířat a vykupováním farem.
16. 3. 2023|

Ve zlínské zoo se vylíhly rekordní dvě desítky mláďat želvy ostruhaté

Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhnul rekordní počet mláďat želvy ostruhaté. Podle chovatelů je to díky lepším podmínkám, želvy obývají novou expozici, která byla otevřena loni. Zlínská zoo chová největší africké suchozemské želvy šest let. Dospělý samec váží až devadesát kilogramů, samice bývá menší, dožívají se víc než padesáti let.
10. 3. 2023|

Státní veterinární správa zruší zákaz venkovního chovu drůbeže, který zavedla kvůli ptačí chřipce

Státní veterinární správa (SVS) od 3. března ruší mimořádné veterinární opatření z poloviny loňského prosince zakazující chov drůbeže ve venkovních prostorech v souvislosti s šířením vysoce patogenní ptačí chřipky. Nákazová situace se zlepšila. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Za letošní rok se potvrdilo sedmnáct ohnisek nákazy, naposledy v Krušovicích na Rakovnicku. Loni jich bylo dvacet a nákaza zasáhla i největší velkochov v Česku, kde bylo 750 tisíc nosnic.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 17:08|

Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|

Desítky psů štěkají a páchnou, stěžují si sousedé na chov v Komíně. Zajímají se o něj veterináři i policisté

Z týrání desítek psů, převážně pitbullů, podezírají veterináři i policisté chovatele v brněnské městské části Komín. Sousedé si dlouhodobě stěžují na zápach a hluk a kritizují podmínky, ve kterých zvířata žijí. Veterináři sice připustili, že chovatel porušil zákony, ale tvrdí, že jejich šetření ještě neskončilo.
5. 1. 2023|

Ve šlechtitelském chovu hus, kterému kvůli ptačí chřipce hrozil zánik, se začala líhnout mláďata

V Nových Hradech se podařilo zachránit jediný šlechtitelský chov hus v Česku před zánikem kvůli ptačí chřipce. Veterináři tam vůbec poprvé aplikovali drůbeži očkování. Nyní se na farmě Rybářství Nové Hrady začala líhnout první housata. Dříve přitom hrozilo, že celý chov s padesátiletou tradicí zanikne. Z původních zhruba pěti tisíc kusů drůbeže nakonec zbylo osm stovek.
11. 4. 2022|

Veterináři likvidují husy z Rybářství Nové Hrady. Část jich ušetří kvůli chovu

U rybníka Velebil na Českobudějovicku začali veterináři likvidovat ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u kterých se prokázala ptačí chřipka. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři přes čtyři stovky ptáků z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované.
21. 12. 2021|

České vepřové se může vytrácet z obchodů. Část zemědělců chce skončit s chovem kvůli cenám

Zhruba polovina chovatelů prasat plánuje v následujících devíti letech uzavřít své chovy. Třicet procent se k tomuto kroku chystá už příští rok. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory mezi českými zemědělci. Chov prasat se podle tuzemských sedláků přestává vyplácet, nízké výkupní ceny totiž nepokryjí náklady na výkrm. Česko by se tak stalo ještě víc závislé na dovozech masa ze zahraničí. Už teď tuzemské vepřové pokryje jen zhruba polovinu spotřeby Čechů.
14. 12. 2021|

Proti silu pro národní hřebčín ve Slatiňanech protestují místní. Bojí se prachu a hluku

Část obyvatel Slatiňan na Chrudimsku protestuje proti záměru národního hřebčína umístit poblíž stájí silo s čističkou obilí. Lidé se obávají nadměrného zatížení prachem a hlukem. Příspěvková organizace ministerstva zemědělství se hájí tím, že se jedná o modernizaci stávajícího zařízení, která ušetří peníze za obilí nyní často znehodnocené plísněmi a škůdci.
13. 12. 2021|

Chovy prasat, krav a drůbeže jsou ztrátové. Budou se omezovat, upozornili zemědělci

Chovatelé prasat, drůbeže a skotu kvůli zvyšujícím se nákladům zvažují zavírání chovů. Nevyplácí se jim zvířata chovat, prodávají za podnákladové ceny, uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal. Rostou ceny energií, krmiv nebo hnojiv. Naopak stále klesají výkupní ceny, například u prasat meziročně o osm procent. Zemědělci tak v průměru prodávali prasata v živé váze v říjnu kolem 25 korun za kilogram, což bylo podle Doležala nejméně od vzniku samostatné republiky.
29. 11. 2021|

Veterináři utratili stovky hus z dalšího jihočeského hejna nakaženého ptačí chřipkou

Veterináři utratili šestisethlavé husí hejno z komerčního chovu u obce Údolí nedaleko Nových Hradů, ve kterém se potvrdila ptačí chřipka. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Majera samo uhynulo pětašedesát ptáků, zbytek veterináři spolu s hasiči a policií zlikvidovali v sobotu kolem poledne.
27. 11. 2021Aktualizováno27. 11. 2021, 14:15|

Na Příbramsku se prokázal podtyp viru ptačí chřipky, který je potenciálně přenosný i na člověka

V ohnisku ptačí chřipky v Trhových Dušníkách na Příbramsku se prokázal nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1. Ten je potenciálně přenosný na člověka. Veterináři o tom informovali Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, řekl ve středu za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové bude lidem, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženými zvířaty, nařízen lékařský dohled. Do karantény jít nemusejí, protože nebyl zaznamenán případ přenosu z člověka na člověka.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 17:40|

Zlínské slůně uvidí návštěvníci poprvé o víkendu. Je to splněný sen, říkají chovatelky o jeho narození

Mládě slona afrického, které se ve zlínské zoologické zahradě narodilo v neděli, uvidí návštěvníci poprvé zblízka o víkendu. Jde o samečka, je to první mládě slona afrického narozené v Česku. Po narození mláděte v neděli ráno pracovníci zahrady pavilon i okolí venkovního výběhu uzavřeli, chtěli slonicím a mláděti dopřát maximální klid. „Budeme chování slonic neustále sledovat, v případě nepříznivé reakce opětovně přistoupíme k uzavření okolí kolem pavilonu a výběhu slonů,“ řekl v pátek ředitel zahrady Roman Horský.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 13:39|

Ve Dvoře Králové odchovali mláďata cibetky africké. V zahradách po celém světě jich žijí necelé dvě desítky

Chovatelům Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se jako prvním v Česku podařilo odchovat cibetky africké. S chovem cibetek začala dvorská zoo v roce 2019. První tři mláďata těchto malých šelem se narodila letos v dubnu. Chov cibetek afrických v zoologických zahradách je ojedinělý. Podle mezinárodní databáze žije v zoo po celém světě 17 těchto zvířat, z toho šest ve Dvoře Králové.
25. 5. 2021|

Živého třímetrového krokodýla objevili hasiči při požáru zahradního domku

Odchyt exotického zvířete museli řešit hasiči, kteří zasahovali u požáru zahradního domku v Klopině v Olomouckém kraji. Živý krokodýl nilský se totiž nacházel přímo v hořícím objektu, upozornil je na něj majitel. Hasiči tak zásah přerušili, zvíře pomocí termokamery lokalizovali a přivolaní experti na odchyt jej přemístili do blízké garáže. Případ nyní prověřují policisté, kteří podají podnět k veterinární správě ohledně legálnosti chovu.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 15:17|