TÉMA

Meteorický roj

V noci na pátek vrcholí meteorický roj Geminidy. Podmínky pro pozorování mohou být příznivé

V noci ze čtvrtka na pátek vrcholí meteorický roj Geminidy, za noc zazáří na obloze až tisícovka meteorů. Vědci radí pozorovat Geminidy zejména mezi půlnocí a páteční čtvrtou ranní. Lidé by si měli vybrat místo co nejméně rušené stromy či domy a daleko od měst se světelným znečištěním. Protože v prosincových nocích mohou být inverze, je lepší se vydat do hor.
14. 12. 2023|

Orionidy dosáhnou v noci maxima, oblohou může prolétnout až třicet meteorů za hodinu

V noci ze soboty na neděli nastane maximum meteorického roje Orionidy, za hodinu může oblohou prolétnout dvacet až třicet meteorů. Pozorovat je bude možné nejdříve od 23:00, kdy by se už mohly objevovat dostatečně vysoko nad obzorem, vrchol se očekává před východem slunce. Uvedl to informační server České astronomické společnosti. Aktivita roje je pozvolná, trvá déle než měsíc. Svůj název má roj od toho, že meteory zdánlivě vyletují ze souhvězdí Orion.
21. 10. 2023|

Podmínky pro pozorování Perseid jsou letos téměř ideální, může jich být vidět až osmdesát za hodinu

V noci na neděli vrcholí meteorický roj Perseidy, podmínky na pozorování budou podle odborníků téměř ideální. Meteory jsou vidět už od 17. července a jejich frekvence pomalu stoupá. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno má být možné mimo města na bezměsíčné obloze pozorovat až osmdesát meteorů za hodinu. Podle odborníků je pro pozorování potřeba vycestovat daleko od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění.
12. 8. 2023|

V noci na neděli oblohou proletí meteorický roj Lyridy, podmínky pro pozorování jsou ideální

V časných ranních hodinách v neděli bude k vidění meteorický roj Lyridy. Podle astronomů jsou letos pro jeho pozorování ideální podmínky, kdy sledování nebude rušit svit Měsíce. Zahlédnout bude možno během maxima roje asi jen patnáct meteorů, takže Lyridy nenabízejí takový zážitek jako třeba Perseidy s desítkami meteorů za hodinu.
22. 4. 2023|

V noci vyvrcholí meteorický roj Geminidy, nejlépe viditelný bude kolem souhvězdí Býka

V noci na středu vyvrcholí meteorický roj Geminidy. I když bude letos pozorování částečně rušit měsíc ve fázi šesti dní po úplňku, na místech s dobrou viditelností bude možné pozorovat i více než sto meteorů za hodinu. Ideální čas bude nad ránem. Vylétat budou meteory zdánlivě ze souhvězdí Blíženců, podle kterého je roj pojmenovaný.
13. 12. 2022|

V pátek a o víkendu rozzáří oblohu prach z Halleyovy komety

V pátek brzy ráno a následně i během víkendu bude na obloze k vidění meteorický roj nazvaný Orionidy. Takzvané „padající hvězdy“ způsobuje zánik ledo-prachových částic z Halleyovy komety v zemské atmosféře.
20. 10. 2022|

V noci zasáhne Zemi sprška meteorického roje Lyridy. Počasí pozorování příliš přát nebude

V pátek večer vrcholí meteorický roj Lyridy. Nepatří sice k nejvýraznějším rojům roku, ale lidé by několik meteorů na obloze mohli zahlédnout, avizuje Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd. Podotýká, že Lyridy jsou zajímavé tím, že jde o nejdéle zaznamenaný meteorický roj – jsou známy již přes 2600 let. V těchto dnech jsou také nejlepší letošní podmínky pro pozorování planety Merkur.
22. 4. 2022|

Pozorování Perseid doprovodí kulturní akce či výklady odborníků, vrchol přijde 12. srpna

Přednášky i koncerty v následujících dnech doprovodí společná pozorování Perseid a jasných planet. Maximum každoročního meteorického roje letos připadá na 12. srpna. Pozorování oblohy s odborným výkladem bude na řadě míst v Česku včetně hvězdárny Astronomického ústavu (AÚ AV) ve středočeském Ondřejově.
8. 8. 2020|