TÉMA

Buštěhrad

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví pokračuje. Případ posoudí Městský soud v Praze

Spor o dědictví mezi bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem a jeho bratrem pokračuje. Michal Rath se odvolal proti lednovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6, podle kterého zdědil bývalý politik David Rath všechen majetek po svém otci Ratmírovi oprávněně. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.
23. 3. 2022|

Soud rozhodl o propuštění Ratha z vězení. Na svobodu zatím nepůjde, verdikt není pravomocný

Městský soud v Brně se v úterý na veřejném zasedání zabýval žádostí o podmíněné propuštění někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a vyhověl jí. Rath má za sebou polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. U soudu uvedl, že se poučil a že tři a půl roku vězení byla dostačující zkušenost. Státní zástupkyně Adriana Valcová navrhla žádost o podmíněné propuštění Ratha ze tří důvodů zamítnout, kromě jiného nezaplatil celý peněžitý trest. Proti usnesení soudu podala stížnost a rozhodnutí není pravomocné. Exhejtman proto na svobodu zatím nepůjde.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 15:22|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|

Soud propustil z vězení Kateřinu Kottovou z Rathovy korupční kauzy, píše iDNES

Soud propustil bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, která si odpykávala šestiletý trest za manipulace se zakázkami Středočeského kraje, z vězení. V ruzyňské věznici a předtím ve vazební věznici strávila dohromady tři roky, tedy polovinu trestu. Napsal to server iDNES.cz. O podmíněné propuštění podle serveru žádal i její muž Petr Kott odsouzený ve stejné kauze ke stejně dlouhému trestu. Soud ale žádost zamítl. S manželi byl z korupce při zadávání tendrů shledán vinným i bývalý středočeský hejtman David Rath.
22. 6. 2021|

Nejvyšší soud potvrdil verdikt v Rathově kauze, politik se chce odvolat do Štrasburku

Nejvyšší soud (NS) odmítl všechna dovolání aktérů první větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Neuspělo ani státní zastupitelství, které podávalo dovolání v neprospěch obžalovaných, ani odsouzený Rath, který nyní zvažuje, že se obrátí na soud ve Štrasburku.
17. 3. 2021|

Nejvyšší soud odmítl dovolání v první větvi Rathovy kauzy

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce, bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a dalších aktérů případu korupce při zadávání zakázek na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici u Prahy. Informoval o tom advokát někdejšího politika Roman Jelínek.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 22:19|

Rath prodal většinu majetku, jehož propadnutí chtěl žalobce, píše iRozhlas

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath, odsouzený za korupci, prodal většinu svých nemovitostí rodině, a vyvedl je tak z dosahu justice. Státní zástupce Jiří Pražák mu v druhé větvi jeho korupční kauzy, kterou stále řeší soudy, navrhoval propadnutí veškerého majetku. Uvedl to ve čtvrtek server iROZHLAS.cz.
25. 6. 2020|

Rath nezaplatil druhou splátku 10milionového trestu, hrozí mu exekuce

Odsouzený exhejtman David Rath nezaplatil v termínu druhou polovinu z 10milionového peněžitého trestu. Místo toho požádal o prominutí splátky. Bývalému ministrovi zdravotnictví tak hrozí exekuce, nebo prodloužení sedmiletého trestu vězení. Odsouzen byl za úplatkářství v kauze zmanipulovaného tendru na zámek Buštěhrad.
23. 6. 2020|

Rath měl do soboty zaplatit část peněžitého trestu, požádal o prominutí

Do soboty nařídil Krajský soud v Praze bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi zaplatit druhou splátku desetimilionového peněžitého trestu, který dostal za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Bývalý politik však požádal o prominutí zbytku peněžitého trestu. Podle mluvčí Hany Černé zváží krajský soud důvodnost podané žádosti a další eventuální postup. Prvních pět milionů z trestu Rath uhradil letos v únoru.
20. 6. 2020|

Rath dostal v teplické věznici úlevy, na které neměl nárok, zjistilo šetření státního zastupitelství

Teplická věznice porušila předpisy, když odsouzenému exhejtmanovi Davidu Rathovi povolila nosit civilní oblečení a užívat vlastní matraci. Vyplývá to z šetření, které provedlo Nejvyšší státní zastupitelství. Kromě toho se úřad zaměřil na délku pobytu Ratha v přijímacím oddílu věznice. Možná podezření ale musí ještě došetřit.
5. 6. 2020|

Nad Kladnem se zvedl hustý dým. Na okraji města hořelo vrakoviště aut

Zhruba osmdesát starých aut hořelo v pátek na okraji Kladna v městské části Dubí na autovrakovišti. Hasiči vyhlásili kvůli počtu zasahujících jednotek nejdříve druhý, později třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, uvedla jejich mluvčí Tereza Fliegerová. Večer již byl oheň uhašen, hasiči ale budou spáleniště hlídat až do rána.
14. 2. 2020Aktualizováno14. 2. 2020, 23:08|

Žádné ovlivňování případu prezidentem. Soud odmítl další Rathovu stížnost

Odsouzený exhejtman David Rath opět neuspěl u Ústavního soudu (ÚS). Ten odmítl jeho stížnost, že prezident Miloš Zeman a bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) svými mediálními výroky ovlivnili soudce, kteří rozhodli o jeho vině. ČT informaci zjistila z databáze soudu. Rath byl v první větvi korupční kauzy pravomocně odsouzen loni v červnu. Minulý měsíc soud rozhodl i v druhé větvi případu, kde mu byl trest nepravomocně zvýšen na osm let vězení.
10. 2. 2020|

Soud zakázal Metrostavu soutěže na veřejné zakázky. Absurdní, zlobí se zástupce podnikatelů

Krajský soud v Praze v pátek zakázal stavební společnosti Metrostav za podíl v druhé části kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit deset milionů korun. Metrostav s nepravomocným verdiktem nesouhlasí, firma se odvolala. Generálnímu řediteli společnosti Pavlu Pilátovi uložil soud tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky, třímilionový peněžitý trest a čtyřletý zákaz činnosti.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 17:40|

David Rath se v kauze zakázek Středočeského kraje dovolal k Nejvyššímu soudu

Bývalý středočeský hejtman David Rath, odsouzený v korupční kauze k sedmi letům vězení, se dovolal k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Někdejší hejtman nastoupil letos v říjnu do teplické věznice. V kauze se už dovolal i nejvyšší žalobce Pavel Zeman nebo další odsouzení Tomáš Mladý a Lucia Novanská.
4. 12. 2019|

Kauza Rath: Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti neuznání odposlechů

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se kvůli neuznání odposlechů v kauze Davida Ratha dovolal k Nejvyššímu soudu. České televizi to potvrdila Lenka Jirgalová z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Zeman nesouhlasí s několika závěry Vrchního soudu v Praze, který letos v červnu poslal bývalého středočeského hejtmana a několik dalších lidí do vězení. Krajský soud v Praze pak vrátil Rathovi, který si za korupci odpykává sedmiletý trest vězení, vlastnické podíly v nemovitostech a část peněz zabavených při domovní prohlídce.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 20:39|
Kauza Rath

Po Rathovi nastoupili za korupci do vězení i manželé Kottovi

Manželé Petr a Kateřina Kottovi v pondělí nastoupili do vězení, kde si bude každý z nich odpykávat šestiletý trest za ovlivňování tendrů Středočeského kraje. Agentuře ČTK to řekl důvěryhodný zdroj. Někdejší poslanec za ODS a bývalá ředitelka kladenské nemocnice podle rozsudku zmanipulovali zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad a hostivického gymnázia, přijali na úplatcích téměř 17 milionů korun a sedm milionů předali tehdejšímu hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD).
21. 10. 2019|

David Rath nastoupil do vězení v Teplicích

Bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman za ČSSD David Rath v pondělí večer nastoupil do věznice v Teplicích, aby si začal odpykávat sedmiletý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do pondělí měl také zaplatit desetimilionovou sankci, to ale nestihl. V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Některé z nich uznal soud vinnými.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 23:04|

Rath si stěžuje, že výzva k nástupu do vězení dorazila příliš rychle. Standardní postup, namítá soud

Za nestandardní a nepřiměřeně rychlé považuje David Rath doručení výzvy k nástupu do vězení. Tu mu policisté předali v úterý. Podle Krajského soudu v Praze jde ale o standardní postup. Bývalý středočeský hejtman musí do ruzyňské věznice nastoupit do pondělního večera, odpyká si tam sedmiletý trest za korupci.
3. 10. 2019|

Rath chce v pondělí nastoupit do vězení. Stráví v něm sedm let

Bývalý středočeský hejtman David Rath dostal výzvu k nástupu do vězení, uvedl iROZHLAS. Televize Nova poté uvedla, že nastoupí v pondělí. Někdejší hejtman a ministr zdravotnictví za ČSSD byl zadržen před sedmi lety, v květnu 2012. Pražský vrchní soud ho letos v červnu pravomocně poslal na sedm let do vězení. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.
2. 10. 2019|

Soud řeší druhou větev kauzy Davida Ratha. Drážďanský i Novanská odmítli vypovídat

Bývalý ředitel stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský a podnikatelka Lucie Novanská u Krajského soudu v Praze odmítli vypovídat v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Někdejší politik viněný z přijímání úplatků a manipulací s veřejnými zakázkami Středočeského kraje se z úterního jednání omluvil. Jeho advokát Adam Černý však vznesl námitku podjatosti proti člence senátu Gabriele Nardelli.
10. 9. 2019|

Soud definitivně rozhodl, že je David Rath vinen. Za zmanipulované zakázky dostal 7 let vězení

Odvolací soud potvrdil vinu bývalého hejtmana Davida Ratha v první větvi jeho korupční kauzy. Za zmanipulované zakázky Středočeského kraje půjde Rath do vězení na sedm let, soud tak snížil původní trest 8,5 roku. Zároveň dostal desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě. Nižší trest dostali i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott, kteří se na manipulaci výběrových řízení podíleli. Nově stráví za mřížemi šest let. Pravomocné rozhodnutí padlo po sedmi letech od Rathova zadržení.
26. 6. 2019Aktualizováno26. 6. 2019, 18:27|

Je to majetkový trest smrti, stěžuje si Rath na návrh žalobkyně

Za „návrh na majetkový trest smrti“ označil bývalý hejtman středočeského kraje David Rath požadavek státní zástupkyně Kateřiny Weissové na zvýšení peněžité sankce pro něj a některé jeho spoluobžalované. Žalobkyně v přednesu odvolání proti prvoinstančnímu rozhodnutí v korupční kauze u pražského vrchního soudu uvedla, že by měl odvolací senát rozhodnout o zabavení veškerého Rathova majetku. Bývalý hejtman podle ní bral úplatky, i když netrpěl nedostatkem, nikdy se za to neomluvil a nesnažil se nahradit škodu.
11. 6. 2019|