TÉMA

Trikolóra

Falešná videa zaplavují internet. Spolehlivé nástroje na rozeznání deepfakeů ale neexistují

Takzvaných deepfake videí přibývá. Každý půlrok se jejich počet zdvojnásobí a jsou čím dál dokonalejší. Jde přitom o nebezpečný nástroj, který zneužívají podvodníci a autoritářské režimy. V Česku jsou doménou kanálů napojených na proruskou propagandu. Účinný nástroj, jak videa vytvořená pomocí umělé inteligence identifikovat, však zatím nemáme. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovaly Zuzana Černá a Jevhenija Vachničenko.
23. 4. 2024|

168 hodin: Neměli jsme jak to zjistit, hájí se čeští politici, kteří dávali rozhovory prokremelskému webu

Bezpečnostní informační služba (BIS) oznámila, že rozkryla ruskou vlivovou síť. Jejím cílem bylo ovlivnit volby do Evropského parlamentu, a to nejenom v Česku, ale i dalších zemích. Součástí sítě byl podle kontrarozvědky web Voice of Europe, BIS ale hovoří i o uplácení některých evropských politiků. Že by hráli jakoukoli – natož vědomou – roli v ruských mocenských plánech však politici, jichž se kauza kolem Voice of Europe týká, odmítají. Ti, kdo webu poskytli rozhovory, především tvrdí, že neměli jak zjistit, že něco není v pořádku. Tématem se zabývali Václav Crhonek a Jakub Hříbek ve 168 hodinách.
15. 4. 2024|

Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:47|

Drbohlav dostal podmínku. Navedl jiného muže, aby náměstkovi primátora Chomutova zapálil auto

Okresní soud v Chomutově rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem pro někdejšího předsedu karlovarské krajské organizace hnutí Trikolora Matěje Drbohlava. Podle obžaloby v roce 2018 navedl jiného muže, aby zapálil auto náměstka primátora Davida Dindy (Nový Sever). Drbohlavovi soud zároveň uložil peněžitý trest padesát tisíc korun. Stíhání druhého obžalovaného Petra Jaburka, který byl k zapálení auta naveden, soudkyně Vladimíra Kopřivová zastavila. Důvodem jsou další tresty, kvůli kterým je ve vězení, půjde tak ještě před soud. Rozsudek není pravomocný. Drbohlavovy obhájkyně se na místě odvolaly, Jaburkův obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:56|

Median: ANO v květnu zesílilo, sněmovní většinu by mělo s každou další stranou

Opoziční ANO by podle volebního modelu agentury Median získalo v případných květnových volbách do Poslanecké sněmovny 34,5 procenta hlasů – více než dvojnásobek oproti druhé ODS s patnácti procenty. Nad pětiprocentní hranicí jsou také Piráti, SPD, STAN a TOP 09, naopak lidovci pod ní.
23. 6. 2023|

Praha 6 má dohodnutou koalici bez dosud vládnoucí TOP 09. V Řeporyjích bude zase starostou Novotný

Ondřeje Koláře (TOP 09) vystřídá na postu starosty Prahy 6 zřejmě dosavadní místostarosta Jakub Stárek (ODS). Na koalici se  předběžně domluvilo jím vedené uskupení občanských demokratů a lidovců se STAN a s Prahou 6 sobě. Na vytvoření koalice v pražských Řeporyjích se domluvily ODS a TOP 09, přičemž starostou městské části bude opět Pavel Novotný (ODS).
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:33|

KDU-ČSL v Brně je pro zachování současné koalice. Vaňková plánuje jednat se všemi

KDU-ČSL v Brně chce zachovat současnou koalici ve vedení města, kterou tvoří ODS, lidovci, Piráti a ČSSD. Novinářům to po jednání s vítězným uskupením ODS a TOP 09 řekl dosavadní primátorčin náměstek a lídr kandidátky KDU-ČSL se STAN Petr Hladík (KDU-ČSL). Primátorka a jednička kandidátky ODS s TOP 09 Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že chce jednat se všemi stranami a o víkendu jednání vyhodnotit. Připustila nicméně, že s lidovci a STAN se setká ještě po víkendu.
27. 9. 2022|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o cenách energií. Chtěli by mít PRE pod plnou kontrolou města

Sedm kandidátů na pražského primátora vystoupilo ve třetí předvolební debatě České televize před komunálními volbami. Debatovali o cenách energií a pomoci občanům a také o bydlení a dopravě. Své návrhy na fungování hlavního města představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 22:02|

Na Václavském náměstí se protestovalo proti vládě

Společným zpěvem státní hymny začala krátce po 14:00 na Václavském náměstí demonstrace proti vládě. Protest s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí změnu. Mezi řečníky vystoupili například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová nebo bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok). Organizátoři pohrozili, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, vyhlásí nátlakové akce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) protest svolaly proruské síly.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 19:56|

Median: Volby by v květnu vyhrálo ANO, ze sněmovny by zřejmě vypadli lidovci a TOP 09

Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu podle průzkumu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Pro druhou ODS by hlasovalo 16,5 procenta voličů a třetí SPD by získala 11,5 procenta hlasů. Do dolní komory by se dostali ještě Piráti, hnutí STAN a oproti říjnovým volbám i ČSSD. Vyplývá to z dat aktuálního volebního modelu agentury Median, která však do průzkumu nezahrnula volební koalice z minulých sněmovních voleb.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 11:29|

Platy politiků možná zůstanou pět let stejné jako letos. Sněmovna schválila jejich zmrazení

Poslanci na odpolední mimořádné schůzi schválili vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. U novely vláda chtěla, aby ji sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Pokud by se nynější zákonná pravidla nezměnila, tyto platy by od ledna vzrostly zhruba o šest procent. Vládní novelu posoudí Senát.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:52|

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

O hlasy voličů se v říjnu bude ucházet 22 seskupení, méně než minule

K letošním volbám do sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Lhůta pro nominace v úterý v 16:00 skončila. Podobně jako v minulých letech ne všechna seskupení přihlásila své adepty na poslance ve všech krajích.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:59|

Firma nabízí byty v přerovském hotelu Strojař, radnice ale prodej nechystá

Přerovem opět hýbe debata o osudu bývalé ubytovny místních strojíren. Rozvířila ji firma, jež na internetu nabízí byty různých velikostí v budoucím Resortu Strojař. Radnice, které budova patří, ale žádný prodej nechystá.
9. 7. 2021|

Volby by v červnu vyhrálo ANO, Přísaha by byla před KSČM a ČSSD, říká model Medianu

Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do Poslanecké sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí. Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Vítězství ANO v červnu predikuje i volební model agentury Ipsos.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:52|

Volby by podle průzkumu CVVM vyhrálo ANO před koalicí Pirátů se STAN, třetí je Spolu

Volby by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta, pro koalici Spolu by se rozhodlo 19,5 procenta voličů. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly také SPD, KSČM a ČSSD. Vyplývá to z červnového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj není rozdíl mezi ANO a koalicí Pirátů se STAN statisticky významný.
24. 6. 2021|

Soukromníci žádají rezignaci zlínského a krajského zastupitele Mitáčka. Jako nestraník přešel do klubů STAN

Soukromníci vyzvali Iva Mitáčka k rezignaci na mandát zastupitele kraje i města Zlína. Reagují tím na přechod Mitáčka, který je nestraníkem, do zastupitelských klubů STAN. Do krajského zastupitelstva byl loni zvolen na kandidátce Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, do zastupitelstva města v roce 2018 na kandidátce Rozhýbejme Zlín, kterou vytvořili Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. Mitáček chce zastupitelem zůstat.
24. 6. 2021|

Poslanci schválili klouzavý mandát. Ministři by mohli dobrovolně předat sněmovní křeslo náhradníkům

Členové vlády by do budoucna mohli dobrovolně předat poslanecký mandát náhradníkům, dokud by měli angažmá v kabinetu. Zavedení tohoto klouzavého mandátu obsahuje novela ústavy, kterou sněmovna schválila nejmenším potřebným počtem 120 hlasů ze 157 přítomných poslanců.
18. 6. 2021|

Formace Trikolóra Svobodní Soukromníci jde do voleb pod heslem „Máme právo žít“

Hnutí Trikolóra, Svobodní a Strana soukromníků kandidují do podzimních voleb společně pod názvem „Trikolóra Svobodní Soukromníci“ a s heslem „Máme právo žít“. Důraz kladou na pravicový program a při čtvrtečním zahájení kampaně na pražském Klárově lídři jejích krajských kandidátek hovořili o ubývání svobod, a to v souvislosti s epidemií covidu, ale i destrukcí podoby tradiční rodiny a dalších hodnot.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 18:13|

Volby by v červnu vyhráli Piráti a STAN, vyplývá z výzkumu Data Collect

Koalice Pirátů a hnutí STAN je v čele dalšího volebního modelu, podpořil by ji každý čtvrtý volič. Vyplývá to z průzkumu agentury Data Collect pro ČT. Zisky druhého ANO a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané – pohybují se kolem dvaceti procent. Na svých ziscích setrvává SPD, dostala by zhruba deset procent hlasů.
16. 6. 2021|

Volby přinesou vlnu dezinformací. Hoaxy budou podle expertů zmiňovat hlavně Piráty, covid a migranty

Čtyři měsíce před sněmovními volbami, tedy už v tuto chvíli, se dá odhadovat, co bude hlavními cíli českých dezinformátorů, kteří se budou snažit ovlivnit výsledek hlasování. Falešné zprávy se už začaly objevovat, teď především dehonestují koalici Pirátů a STAN, která má vysoké volební preference. Kromě covidu se ale do dezinformací vrací také téma imigrace. Stejně pečlivě jako na volby se na vlnu fake news připravují kandidující partaje, ale také novinářské redakce.
12. 6. 2021|

V květnovém volebním modelu vítězí koalice Pirátů a STAN, k pěti procentům stoupá Přísaha

Spojenectví Pirátů a STAN si udrželo první místo i v květnovém volebním modelu agentury Kantar CZ, na druhém místě zůstala koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a za ní se umístilo hnutí ANO. Pokud by však strany usilovaly o voliče samostatně, v takovém modelu náleží vládnímu ANO prvenství. Nejvýraznější nárůst zaznamenala Přísaha Roberta Šlachty, která se v modelu zařadila mezi strany kolem pětiprocentní hranice. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.
6. 6. 2021|

Volby by v květnu podle agentury Ipsos vyhrála koalice Pirátů a STAN. Koalice Spolu předběhla ANO

Pokud by se v květnu konaly sněmovní volby, zvítězila by v nich koalice Pirátů a STAN, vyplývá z volebního modelu agentury Ipsos, který byl zveřejněný v pátek. Hlas by jí dalo 23,7 procenta voličů, což je o více než čtyři procentní body horší výsledek než v dubnu. Mírně si naopak polepšila koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, která by ve volbách skončila jako druhý nejsilnější subjekt. Na třetí místo by odsunula hnutí ANO. Do sněmovny by se dostala ještě SPD a komunisté.
4. 6. 2021|