TÉMA

Veselí nad Moravou

Vlaky mezi Starým Městem a Veselím nad Moravou šest týdnů nepojedou. Trať potřebuje opravit

Začala výluka, která se týká železniční dopravy ve Zlínském i Jihomoravském kraji. Po dobu šesti týdnů nepojedou vlaky mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Veselím nad Moravou na Hodonínsku. Důvodem jsou opravy trati za víc než 130 milionů korun.
26. 7. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

Křižovatky ve Veselí nad Moravou nahradily kruhové objezdy. Zvýší bezpečnost v centru

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku silničáři otevřeli dvě nové okružní křižovatky, které městem provádějí dopravu na vytížených silnicích první třídy 54 a 55. Za stavbu zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic čtyřicet pět milionů korun a trvala dva roky.
9. 9. 2022|

Ministr Havlíček zamítl rozklad proti stavebnímu povolení na úsek D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zamítl rozklad týkající se stavebního povolení na více než čtyřkilometrový úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Povolení, které stavba dostala v létě, tak oficiálně nabyde právní moci.
13. 11. 2021|
Paměťová stopa

„V uniformě mu to ohromně slušelo.“ Ludmila Klaudová vzpomíná na milovaného letce Fajtla

V prosinci loňského roku oslavila Ludmila Klaudová 101. narozeniny. Loni na jaře šila roušky a v březnu dostala první dávku očkování proti koronaviru. Ještě v osmdesáti letech se aktivně věnovala horské turistice a na kole jezdila do svých sedmadevadesáti. Bývalá učitelka vzpomíná na setkání s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem i na svou první lásku Františka Fajtla, který byl stíhacím pilotem britského královského letectva RAF.
12. 6. 2021|

Do plynulosti dopravy ve Zlíně a Veselí zasáhly uzavírky. Tvoří se kolony

Do plynulosti dopravy ve Zlíně a Veselí nad Moravou velmi citelně zasáhly uzavírky. Zatímco ve Zlíně by komplikace mohly skončit už letos na podzim, ve Veselí nad Moravou stavba dvou kruhových objezdů přímo v centru města potrvá čtrnáct měsíců.
7. 6. 2021|

Policie našla pohřešované školáky

Policie nalezla dva chlapce, kteří ve středu nedorazili do školy ani se nevrátili domů a od dalšího dne po nich bylo vyhlášeno pátrání. Policisté se domnívali, že mohli odcestovat kamkoli po republice. Nakonec je našli na zastávce autobusu v sousedním okrese.
27. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 08:52|

V Bučovicích, Slavkově a Veselí už nebudou na autobusovém nádraží informační kanceláře, nevyplatily se

Od května ukončí provoz informační kanceláře na třech jihomoravských autobusových nádražích. Důvodem je malý zájem cestujících o služby. Konec okének se dotkne ale taky školáků a seniorů, kteří si v nich vyřizovali jízdní doklady a slevové průkazky.
23. 4. 2021|

Na jihovýchodě země hrozí nebezpečná ledovka, lidé by měli být opatrní

Meteorologové zpřísnili varování před silnou ledovkou. Od sobotního večera do pondělního rána může být v některých regionech Zlínského a Jihomoravského kraje extrémně nebezpečná. Zledovatělé silnice a chodníky hrozí ale v celé zemi, varuje Český hydrometeorologický ústav. Ledovka se může vytvářet také na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu i dodávky proudu. Lidé by v nejvíc zasažených oblastech neměli vycházet z domu, opatrní by měli být i řidiči.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 16:12|

Další obce na jihu Moravy instalovaly radary. Vyžádali si je místní obyvatelé

Jihomoravské obce Bílovice nad Svitavou, Ochoz u Brna a Veselí nad Moravou nechaly nedávno instalovat radary na měření rychlosti. Vyžádala si to část obyvatel, která si stěžovala na neukázněné řidiče. Radary zatím fungují jen v rámci testovacích provozů, v řádech týdnů ale začnou shromažďovat data pro případné pokuty.
12. 1. 2021|

Třetí povodňový stupeň dál platí na dvou místech na jihu Moravy, celkově hladiny klesají

V Jihomoravském kraji stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení, na dvou profilech na řece Moravě, a to ve Strážnici a v Lanžhotě. Ve Strážnici hladina už od čtvrtka klesá, v Lanžhotě, kam voda dotéká, se hladina už nezvedá.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 14:40|

Povodí Moravy dokončilo opravu Baťova kanálu u Veselí nad Moravou a začalo s napouštěním úseku

Povodí Moravy dokončilo první etapu opravy v korytě Baťova kanálu, která by měla zvýšit bezpečnost a plynulost plavby v úseku mezi Vnorovy a Veselí nad Moravou. Vodohospodáři už začali kanál napouštět. Další část oprav vodní cesty začne v říjnu, po skončení plavební sezony.
23. 4. 2020|

Přístaviště na Baťově kanálu se za desítky milionů rozšíří. V 90. letech se přitom s plavbou začínalo od píky

Počet míst pro lodě v přístavu na Baťově kanále ve Veselí nad Moravou se zvětší. Díky rozšíření za 70 milionů v něm zakotví až trojnásobek plavidel, vznikne pro ně i servisní centrum. Práce by měly být hotové v létě příštího roku. Zaplatí je stát, který v budoucnu chystá i další investice. S plavbou na kanále se přitom muselo v 90. letech začít od základů.
21. 1. 2020|

Přerov podpořil prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Věří, že to přiláká další turisty

Přerov se připojil k memorandu o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Od investice za několik stovek milionů korun, která by kanál prodloužila z Kroměříže do Olomouce s odbočkou do Přerova, si kraj i města slibují posílení cestovního ruchu v jižní části Olomouckého kraje. Memorandum by mohly všechny dotčené strany podepsat v listopadu v Tovačově.
15. 10. 2019|

Češi si oblíbili plavbu na řekách. Pro turisty se rozšiřují přístaviště a buduje zázemí

Ročně se po Baťově kanále plaví 90 tisíc lidí. Kanál je na hraně kapacity, proto roste počet lodí i kapacita přístavů. Mezi jednoznačně nejoblíbenější vodní toky patří řeka Vltava, na kterou se v létě vydávají hlavně vodáci.
21. 9. 2019|

První letní kina začínají promítat. Letos jich bude nejvíc od začátku 90. let

Filmová sezona pod širým nebem se v Česku s příchodem vhodného počasí postupně rozjíždí. O víkendu se mohou lidé podívat na film v letním kině třeba ve Veselí nad Moravou, v Uherském Hradišti nebo v Praze. Většina jich ale spustí provoz až na konci června. Letos jich přitom bude promítat nejvíc od začátku 90. let: celkem asi 350. Uvedl to tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.
8. 6. 2019|