TÉMA

Mládě

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě, letos už druhé

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné, jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 10:50|

Přírodovědci vyfotili mládě vymírajícího nosorožce, je nadějí pro celý druh

Přírodovědci vyfotili v indonéském národním parku mládě nosorožce jávského. Protože jde o jednoho z nejohroženějších savců na Zemi, jsou ochránci přírody nadšení; mládě je pro ně symbolem toho, že snaha o ochranu tohoto tlustokožce má stále smysl.
8. 4. 2024|

Mládě velkého bílého žraloka v přírodě zatím nikdo neviděl. Teď dvoumetrového novorozence nafilmovali u Kalifornie

Velký bílý. Tento druh žraloka patří k nejznámějším mořským tvorům – už jen proto, jak je velký a jak relativně často útočí na člověka. O to zajímavější je, že až doposud vědci netušili, jak vypadá malý bílý.
30. 1. 2024|

Zoo v Praze jako první v Evropě odchovala ohrožené želvy dlaždicovité

V pražské zoologické zahradě se vylíhla mláďata želvy dlaždicovité, která patří k ohroženému druhu. Zoo v pražské Troji se povedlo druh odchovat jako první zoo v Evropě, informoval mluvčí zahrady Filip Mašek. Želvy se podařilo rozmnožit díky samci z Tchaj-wanu. Dospělé jedince mohou návštěvníci spatřit ve velemlokáriu, mláďata, která se vylíhla na začátku června, k vidění zatím nejsou.
15. 6. 2023|

V pražské zoo se narodil luskoun, podle ředitele jde o první mládě v Evropě

V pražské zoologické zahradě se ve čtvrtek ráno narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě, napsal ředitel zahrady Miroslav Bobek na Twitteru. Luskouni krátkoocasí patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Přirozeně žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala loni v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:52|

Zlínská zoo slaví, prvnímu českému mláděti slona afrického je půl roku

Zlínská zoo slaví, vůbec první mládě slona afrického narozené v Česku už je na světě půl roku. Při té příležitosti dostal sameček jméno, chovatelé ho pojmenovali Zikari, což v překladu znamená Anděl. Dřív se jméno většinou nedává, aby byla jistota, že je mládě v pořádku.
7. 12. 2021|

Spolek z jižních Čech zachraňuje díky dronům ohrožená srnčata. Pomůžou mu i vysokoškoláci

Dobrovolníkům se na jihu Čech letos podařilo zachránit před smrtí pod kombajny a sekačkami až dvě stě srnčat. Spolku Stop sečení srnčat nově pomáhají také drony, které monitorují pole a louky. Záchranu mláďat nová technologie výrazně zefektivnila, ukazují výsledky projektu. Drony využívají termovizi, díky které členové spolku vidí to, co by ze země ve vysoké trávě nezaznamenali. Ročně přitom takovým způsobem zemře až 60 tisíc srnčat, což chce spolek zvrátit.
8. 9. 2021|

Zlínské slůně uvidí návštěvníci poprvé o víkendu. Je to splněný sen, říkají chovatelky o jeho narození

Mládě slona afrického, které se ve zlínské zoologické zahradě narodilo v neděli, uvidí návštěvníci poprvé zblízka o víkendu. Jde o samečka, je to první mládě slona afrického narozené v Česku. Po narození mláděte v neděli ráno pracovníci zahrady pavilon i okolí venkovního výběhu uzavřeli, chtěli slonicím a mláděti dopřát maximální klid. „Budeme chování slonic neustále sledovat, v případě nepříznivé reakce opětovně přistoupíme k uzavření okolí kolem pavilonu a výběhu slonů,“ řekl v pátek ředitel zahrady Roman Horský.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 13:39|

Ve zlínské zoo se narodilo první mládě slona afrického v Česku

Ve zlínské zoologické zahradě se v neděli ráno narodilo první mládě slona afrického v Česku. Je to sameček, je zdravý a vitální. Jeho matka, slonice Kali, je také v pořádku, řekla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
6. 6. 2021|

Do brněnské zoo letos přibylo už deset mláďat, mezi nimi i takini indičtí

Více než desítka mláďat různých druhů se narodila od začátku roku v brněnské zoo. Mezi posledními jsou to například surikaty, osinák africký nebo dvě mláďata takina indického. Do zoo také dorazil samec urzona kanadského, odjeli naopak dva lvi, uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.
11. 3. 2021|

Mláďata tyranosaurů byla velká asi jako border kolie, vypočítali paleontologové

Čerstvě vyklubaná mláďata tyranosaurů byla velká asi jako border kolie. Zjistili to paleontologové z Edinburské univerzity, když prozkoumali zkamenělé zbytky drobné čelistní kosti a drápu nalezené v Kanadě a USA.
27. 1. 2021|

Ve zlínské zoo odchovali mládě dvojzoborožce indického. Vzácného ptáka krmili pomocí loutky

Zlínská zoologická zahrada podruhé odchovala mládě dvojzoborožce indického. Stejně jako před dvěma lety, také tentokrát jde o samce. Odchovy tohoto druhu jsou v zoo výjimečné. Od roku 2018 je zlínská zahrada jedinou světovou zoologickou institucí, která odchovává mláďata.
24. 7. 2020|

V pražské zoo se narodilo slůně. A další mládě je v Údolí slonů na cestě

V pražské zoologické zahradě se v pátek nad ránem narodilo mládě slona indického. Matkou je slonice Tamara a slůně je podle vedení zoo v pořádku. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem v pátek narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo chová slony od roku 1933.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 12:04|

Ve zlínské zoo se narodila samička tapíra čabrakového

Ve zlínské zoologické zahradě se začátkem listopadu narodilo mládě tapíra čabrakového. Jde už o třetího potomka zdejšího tapířího páru. V Evropě chová tapíry čabrakové 23 zoologických zahrad, žije v nich 45 zvířat.
29. 11. 2019|

Vlčí smečka z Beskyd a Javorníků přivedla na svět sedm mláďat. Pokud přežije polovina, bude to úspěch

Vlčí smečka, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkách, letos přivedla na svět sedm vlčat. Narození mláďat je úspěchem zejména proto, že počet vlků je v této oblasti velmi nízký. Je to navíc poprvé, co se podařilo rozmnožení vlků v této oblasti zdokumentovat, a to od jejich návratu v 90. letech minulého století.
7. 8. 2019|

Mládě rejnoka ze zlínské zoo už začalo přijímat potravu. Má rádo ústřice a mušle

První mládě mořského rejnoka narozené ve zlínské zoologické zahradě začalo v uplynulých dnech přijímat potravu. Samička při svém narození 22. května vážila 1,3 kilogramu, chovatelé nyní registrují, že přibývá na váze. Jedinec druhu siba ománská je zatím k vidění v oddělené části bazénu, v nejbližších týdnech však zoo počítá s jeho vypuštěním do velké nádrže, kde si návštěvníci mohou rejnoky pohladit. V pátek to řekl ředitel zahrady Roman Horský.
8. 6. 2019|