TÉMA

Ošetřovné

Senát schválil obnovení ošetřovného. Uznávání osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry nepřijal

Senát schválil obnovení krizového ošetřovného a zavedení příspěvku až 370 korun denně pro lidi v karanténě kvůli pandemii covidu-19. Odsouhlasil i takzvaný kompenzační bonus pro podnikatele či společníky firem kvůli dopadům opatření proti koronaviru. Všechny návrhy senátoři projednali ve stavu legislativní nouze. Horní komora nepodpořila možnost uznávat osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry. Senát také vyzval Evropskou komisi, aby zastavila obchodování s emisními povolenkami.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 19:11|

Novou sněmovnu čeká v týdnu první mimořádná schůze. Projedná návrhy reagující na covidová opatření

Aktuální vlna epidemie covidu ovlivní i jednání nově ustavené sněmovny. Ve středu má na programu první mimořádnou schůzi. Poslanci posoudí návrhy končícího Babišova kabinetu, které reagují na zavádění nových protiepidemických zákazů. Až později přijdou na řadu plány příští vlády jako úprava státního rozpočtu.
29. 11. 2021|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Školáky čeká plošné testování na covid i v říjnu a listopadu

Bezmála tisíc dětí je nyní v karanténě kvůli prokázané nákaze covidem-19 v jejich školní třídě. Uzavřením konkrétní třídy nejčastěji končí pozitivní test jejího žáka, k uzavření celé školy přistupují hygienici letos jen zřídka. Zatím tak učinili ve dvou případech. Zda se situace ve školách nehorší, chce ministerstvo zdravotnictví zjistit dalšími dvěma koly plošného testování, plánuje je na říjen a listopad.
22. 9. 2021|

Shoda nad penzemi stále není. Poslance čekají mimořádné schůze i hlasování o desítkách návrhů

Koalice stále nemá dohodu na budoucí podobě penzí. Je sice shoda na navýšení o 300 korun nad rámec zákonné valorizace, na dřívějším odchodu do důchodu u náročných profesí nebo bonusu za vychované dítě ale ne. Obě úpravy dřív představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jako součást změn důchodového systému. Poslanci ČSSD je ale navrhují jako pozměňovací návrhy a k tomu má výhrady premiér. Poslance toho ale na třech mimořádných schůzích čeká mnohem víc.
28. 7. 2021|

Neplatiči pokut zřejmě přijdou o část dávek, rozhodla sněmovna

Chudší lidé zřejmě přijdou o část dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Sněmovna schválila novelu ODS, která vyvolala mezi poslanci spory. Debatu o dodatečném zvýšení důchodů od příštího roku poslanci nedokončili. Podle ministryně práce by měla pokračovat ve středu.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 14:59|

Od čtvrtka končí krizové ošetřovné i příspěvek pro lidi v karanténě

Zvýšené krizové ošetřovné, které se vyplácelo v epidemii kvůli zavřeným školkám či školám, končí. Od července se bude z nemocenského pojištění poskytovat znovu dřívější nižší částka po kratší dobu podle zákonných pravidel. Informovala o tom Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Od čtvrtka se přestává vyplácet také příspěvek k nemocenské lidem v karanténě či izolaci, tedy takzvaná „izolačka“.
30. 6. 2021|

Reprodukční číslo vyšplhalo nad hodnotu jedna, ve firmách a školách končí plošná povinnost pravidelného testování

Počet nových případů koronaviru v Česku dál roste. Reprodukční číslo ve středu poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem. Nejhorší situace je v Praze. Firmám i živnostníkům končí plošná povinnost pravidelného testování. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce vládě ale navrhnout, aby lidé po návratu z dovolené předložili zaměstnavateli negativní test na koronavirus. Podstupovat testy nebude nadále nutné ani ve školách, což se může týkat například letních termínů zkoušek na univerzitách. Živnostníci mají také poslední možnost požádat o ošetřovné za duben a květen.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 18:43|

Soud zrušil aktuální regulaci restaurací a heren, od pondělí má platit nové opatření

Regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví zrušil v pátek Nejvyšší správní soud. Zásah vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení. Ve čtvrtek mezitím klesl počet nových případů covidu v Česku na 672. Bylo to o stovku méně než ve středu a nejmenší čtvrteční přírůstek od konce loňského srpna. Vláda rozhodla, že jako potvrzení o bezinfekčnosti bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu, po prodělání nemoci 180 dní. Z neděle na pondělí  se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety, od středy pro lidi nad 30 let.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 19:35|

Bonus až 370 korun denně za karanténu potrvá do prázdnin. Na ošetřovné získá nárok víc lidí

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně do konce června. Ošetřovné kvůli epidemii budou moci nově získat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří se o děti kvůli zavření škol starají. Novely, které s tím počítají, podepsal prezident Miloš Zeman. Ve čtvrtek přibylo nejméně potvrzených případů covidu ve všední den od konce září, a to 2216. Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali 72 843 dávek očkování proti covidu, nejvíc za den. K očkování se nově budou moci hlásit i akademičtí pracovníci vysokých škol. Národní referenční laboratoř potvrdila takzvanou indickou variantu koronaviru v Hradci Králové.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 20:13|

Nárok na ošetřovné budou mít i prarodiče nebo tety, schválil to Senát

Ošetřovné kvůli epidemii koronaviru budou moci získat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří se o děti kvůli zavření škol starají, novelu podpořil Senát. Zároveň prodloužil vyplácení příspěvku k nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci až do konce června. Horní komora chce také zmírnit podmínky bank při poskytování hypoték a pozměňovací návrh k novele o České národní bance poslala zpátky do sněmovny. Senát omezil i vymáhání dluhů u dětí. Nová pravidla se budou vztahovat na lidi do 21 let věku.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 21:41|

Výbuch byl aktem terorismu vůči celé EU, shodli se senátoři ohledně kauzy Vrbětice

Senátoři na své úterní schůzi projednali podíl Ruska na explozích ve Vrběticích na Zlínsku z roku 2014, šlo o hlavní téma schůze. Horní komora požaduje razantní kroky vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Počet pracovníků na ruské ambasádě v Praze může podle Senátu klesnout až na jednoho, výbuch také označili senátoři jako akt terorismu. Horní komora schválila i zvýšení ošetřovného a usnesla se na tom, že vláda při nákupu testovacích sad do škol nepostupovala podle zákona.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 21:29|

V neděli přibylo v Česku 823 nakažených. Od 26. dubna se obnoví praktická výuka

V neděli přibylo v Česku 823 případů covidu, nejméně od 13. září. O víkendech se ovšem méně testuje. Za celou epidemii bylo zaznamenáno přes 1,6 milionu nakažených a 28 532 zemřelých. Do škol se vrací další část žáků v rámci rotačního režimu. Vláda v pondělí schválila obnovení praktické výuky od 26. dubna a také prezenční výuku závěrečných ročníků vysokých škol. Ve stejném termínu se otevřou mateřské školy v Karlovarském a Královéhradeckém kraji.
19. 4. 2021Aktualizováno19. 4. 2021, 20:27|

Rodiče s malými dětmi doma by mohli mít vyšší ošetřovné. Poslanci novelu schválili, míří do Senátu

Zákonodárci zrychleně už v prvním čtení schválili zvýšení ošetřovného kvůli zavřeným školám na 80 procent redukovaného výdělku, což je o deset procentních bodů více, než bylo dosud. Rodiče podle novely dostanou více peněz zpětně od začátku března, předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 17:35|

Sněmovna poslala stavební zákon do závěrečného čtení, Piráti ho budou chtít zamítnout

Během čtvrteční mimořádné schůze poslanci projednali návrh stavebního zákona. Piráti chtějí zákon zamítnout. Část opozice varuje před centralizací a byrokracií. Zákon dolní komora propustila do závěrečného čtení i s několika pozměňovacími návrhy.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 17:18|

Ve čtvrtek přibylo přes deset tisíc nakažených. Objevila se jihoafrická mutace

Testy potvrdily ve čtvrtek 10 576 nových případů covidu, nejméně od 15. února. Počet zemřelých stoupl na 24 331. Česko má opět nejvíce nových případů za 14 dní v EU. Vláda prodloužila restrikce i po 21. březnu, pouze povolí širší vycházky. V dubnu pak dorazí desítky tisíc jednodávkových vakcín od firmy Johnson & Johnson, kterými budou očkovat praktičtí lékaři.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 17:00|

Blatný dál trvá na tvrdých opatřeních, povinné testování se rozšíří i na malé firmy

Testování pracovníků se rozšíří. Vláda schválila povinnost také pro podniky od deseti do 49 zaměstnanců. Informoval o tom vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet neprojednal další postup v opatřeních proti šíření koronaviru. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ho předloží až ve čtvrtek. Žádné velké rozvolnění ale od příštího týdne nepředpokládá, trvá také na zákazu pohybu mezi okresy. Blatný zároveň znovu požádá vládu o prodloužení nouzového stavu.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 20:09|

Poslanci chtějí navýšit ošetřovné ze 70 na 80 procent, proti je jen ANO

Poslanci chystají štědřejší ošetřovné pro rodiče, kteří musí být kvůli zavřeným školám doma se svými malými dětmi. Ošetřovné má vzrůst z dnešních 70 na 80 procent mírně sníženého denního hrubého výdělku. Česká televize zjistila, že růst rodičovské dávky o deset procentních bodů podporuje velká většina poslanců z téměř všech stran. Výjimkou je jen hnutí ANO, podle kterého je současná podpora rodin s dětmi dostatečná.
13. 3. 2021|

Ošetřovné se nebude započítávat do příjmu kvůli dávkám, rozhodl Senát

Horní parlamentní komora odsouhlasila, že se ošetřovné nebude nyní započítávat do příjmu kvůli dávkám. Dále také sladila novely, které mají regulovat reklamu na léčivé přípravky a umožnit vydávat poukazy na zdravotnické prostředky i elektronicky. Senát schválil i to, že pojišťovny budou hasičům hradit náklady za širší okruh jejich zásahů. Evropská unie by také podle senátorů měla prosadit další sankce vůči Rusku kvůli zadržení Alexeje Navalného a reakci na víkendové demonstrace.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 15:31|

Část poplatku z těžby by měly podle Senátu dostávat také kraje

Část poplatku z vytěžených nerostů by měly dostávat podle Senátu také kraje, v nichž je těžba prováděna. Horní komora tak doporučila upravit novelu horního zákona, kterou vrátila sněmovně k novému projednání. Senát by měl ve středu rozhodovat dále o podpoře podnikatelů postižených epidemií i úpravě ošetřovného a také se zabývat situací v Rusku po potlačení víkendových demonstrací na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 16:57|

Sněmovna schválila učitelské platy na 130 procentech průměrných i kompenzační bonus

Sněmovna schválila úpravu, podle které by mohl být poměr učitelských platů k průměrné mzdě stanoven zákonem na 130 procent průměrné mzdy. Poslanci odsouhlasili také několik novel. Podnikatelé v úpadku tak budou zřejmě moci čerpat takzvaný kompenzační bonus 500 korun denně, a to zpětně. Ošetřovné by se zase nemělo dočasně počítat do příjmu při posuzování nároku na dávky, aby o ně lidé nepřišli. Souhlasili i s novelou o soudech a soudcích.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 18:48|

Živnostníci mohou od pondělí žádat o ošetřovné za listopad

Živnostníci mohou od pondělí žádat o ošetřovné za listopad. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spustilo v 09:00 příjem žádostí, otevřený bude do 21. ledna. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mají za každý den nárok na 400 korun. Podporu mohou kombinovat s kompenzačním bonusem. Na program je vyčleněno 250 milionů korun.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 10:41|

Živnostníci mohou ve středu naposledy žádat o ošetřovné za říjen

Živnostníci mají poslední den k podání žádosti o ošetřovné za říjen. Příjem žádostí končí ve středu v 23:59. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohly o ošetřovné za říjen žádat od 9. října. Dotaci budou moci čerpat i za listopad. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které program připravilo, by mělo další výzvy vyhlásit koncem týdne, příjem žádostí by měl být zahájen 14. prosince, sdělila mluvčí resortu Štěpánka Filipová.
9. 12. 2020|

Živnostníci mohou od pondělí žádat o ošetřovné za říjen

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spouští v pondělí v 9:00 příjem žádostí do další výzvy programu Covid – ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Živnostníci, kteří museli kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohou za říjen dostat 6400 korun. Žádosti mohou podávat do 9. prosince.
9. 11. 2020|