TÉMA

Průmyslová zóna

Královéhradecký kraj nabízí firmám pozemky v solnické průmyslové zóně

Pozemky v nové části průmyslové zóny Solnice-jih, u automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku, začal nabízet investorům Královéhradecký kraj. Podmínky prodeje teď schválili radní. Nová část zóny má bezmála 22 hektarů. Kraj ji rozvíjí podle dohody s vládou a automobilkou.
26. 3. 2024|

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Desítky lidí se musely evakuovat po úniku 25 tun oxidu uhličitého v Chebu

V průmyslové zóně v Chebu uniklo z cisterny 25 tun oxidu uhličitého. Na místě zasahují desítky hasičů i policistů. Z tamní firmy evakuovali šedesát lidí, vysoká koncentrace tohoto plynu totiž může způsobovat zdravotní potíže.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:29|

Kraj se státem zahájil stavbu sítí pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny

Královéhradecký kraj ve spolupráci se státem zahájil na Rychnovsku výstavbu infrastruktury pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny za 670 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na to poskytne dotaci 410 milionů. Hotovo by vše mělo být do konce roku 2025, řekli představitelé kraje. Cílem je napojit průmyslovou zónu na dopravní a technickou síť a zlepšit dopravu na silnici I/14 mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou. Je to součást investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu zóny Solnice-Kvasiny, ve které má největší továrnu Škoda Auto.
9. 10. 2023|

Bývalý důl Barbora se má proměnit v průmyslový park zhruba za miliardu eur

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce na zhruba stohektarovém pozemku by mohly začít za dva roky. Areál by se navíc mohl i výrazně rozšířit.
4. 10. 2023|

Ve Zlíně se po dvou letech otevřelo silniční napojení na průmyslovou zónu v Přílukách

Ve Zlíně po necelých dvou letech oficiálně skončila stavba silničního napojení průmyslové zóny na východním okraji města a místní části Příluky. Šlo o největší dopravní stavbu města za poslední dekády. Její součástí bylo i vybudování záchytného parkoviště pro 136 aut, řekl náměstek primátora Michal Čížek (ANO). Náklady podle něj činily přibližně 250 milionů korun. Stavba byla spolufinancována z dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury a Integrovaného regionálního operačního programu.
27. 9. 2023|

Starostové kolem plánované gigafactory po jednání s Kupkou věří ve zmenšení zóny

Starosta Dobřan na Plzeňsku Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) po jednání s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) o výstavbě tzv. gigafactory řekl, že vidí šanci na zmenšení průmyslové zóny oproti dosavadnímu návrhu. Továrna má vyrábět baterie do elektroaut koncernu Volkswagen (VW). Zmenšení průmyslové zóny na letišti Líně je hlavním cílem okolních obcí. Ty, které na letišti vlastní dvě pětiny pozemků, požadují, aby kraj do změn zásad územního rozvoje zakomponoval, že průmysl v lokalitě může být maximálně na 200 hektarech. Dosud se počítalo se 700 hektary.
5. 1. 2023|

V Kralupech nad Vltavou vzplál plastový odpad, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

Na okraji Kralup nad Vltavou na Mělnicku vzplál v úterý odpoledne v areálu kovošrotu plastový odpad. Byl vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. U požáru zasahovalo po 20. hodině 28 jednotek hasičů, řekl jejich mluvčí Tomáš Bakalář. Kolem 22. hodiny bylo na místě jednotek 30 a také speciální technika. Hašení nejspíš potrvá celou noc. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové zřejmě požár nezpůsobí finanční škodu, protože jde o odpad.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 22:16|

Nový most a první zlínské P+R parkoviště mají pomoci zklidnit dopravu ve městě

Ve Zlíně roste nový most přes řeku Dřevnici. Stavba je součástí největší investiční akce v dopravě v novodobé historii města. Za téměř 290 milionů korun vznikne nové silniční napojení průmyslové zóny v Přílukách a současně i první zlínské odstavné parkoviště.
24. 5. 2022|

Obyvatele Starých Čívic nenechá spát hluk z nedaleké továrny. Firma slibuje nápravu

Obyvatelé šestého pardubického obvodu, kteří bydlí ve Starých Čívicích, si stěžují na hluk z tamní průmyslové zóny. Monotónní zvuk podle nich vychází z jedné továrny. Sepsali kvůli tomu petici, obrátili se na úřady a také hygieniky. Továrna už slíbila nápravu.
27. 1. 2022|

Místo továrny na autodíly chce v průmyslové zóně u Dvora Králové investor vystavět rezidenční čtvrť

V průmyslové zóně u Dvora Králové nad Labem s definitivní platností končí výstavba továrny na díly pro koncern Volkswagen a další automobilky. Investor, společnost Karsit z Jaroměře, oznámil, že od projektu za dvě miliardy korun odstupuje. V zóně chce místo toho vystavět novou rezidenční městskou čtvrť.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 20:16|

Zlínské Příluky a průmyslová zóna se napojí na hlavní tah. Vznikne také odstavné parkoviště

Ve Zlíně byla v pondělí zahájena stavba silničního napojení průmyslové zóny Zlín-východ a městské části Příluky. Jde o největší dopravní stavbu města poslední dekády. Vyžádá si 288 milionů korun, řekl radní města Michal Čížek (ANO). Stavba by měla být hotová v dubnu 2023.
8. 11. 2021|

Lidé si v Havířově připomněli 60. výročí neštěstí v Dole Dukla, při kterém zemřelo 108 lidí

Desítky lidí si ve středu v Havířově připomněly 60. výročí nejtragičtějšího poválečného důlního neštěstí v Česku, při kterém v Dole Dukla zahynulo 108 horníků. Pamětníci události, příbuzní zemřelých, bývalí horníci, zástupci města i těžební společnosti OKD se sešli u památníku se jmény všech obětí na hřbitově v Šumbarku. Pietní akt poté pokračoval ve smuteční síni.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 15:58|

Soud zrušil možnost záboru orné půdy u Hněvotína, biomedicínské centrum se stavět nemůže

Olomoucký krajský soud zrušil část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňovala zábor 44 hektarů kvalitní orné půdy u Hněvotína pro plánovanou stavbu velkého biomedicínského a biotechnologického centra. Investor tak se stavbou začít nemůže.
10. 2. 2021|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Obce by mohly získat víc peněz z průmyslových zón. Možné zvýšení daně z nemovitosti by minulo obyvatele

Obce by mohly z průmyslových zón na svém území získat víc peněz. Ministerstvo financí chce radnicím umožnit zvednout daň z nemovitosti tak, aby zasáhla jen areály, a ne obyvatele. V současnosti české obce podle analýzy jednoho z developerů získávají přímo do rozpočtu jen zlomek toho co srovnatelná obec v Německu. Investoři tak v poslední době odcházejí tam, kde obce na průmyslových zónách víc vydělají a na své území je tak víc lákají.
4. 1. 2020|

Před povodněmi to byla luxusní ostravská čtvrť, teď tam vzniká nový průmyslový areál

V Ostravě-Hrušově začala stavba nové průmyslové zóny Contera Park Ostrava D1. Během pěti let by tam ve výrobních či logistických firmách mělo vzniknout nejméně sedm set pracovních míst. Průmyslová zóna o rozloze 35 hektarů by měla stát až dvě miliardy korun. Zóna vyroste v bývalé luxusní čtvrti, kterou v roce 1997 srovnaly se zemí povodně.
19. 11. 2019|

Podle opozice prodaly Hořice pozemek pro továrnu levně. Cena nebyla hlavní, oponuje starosta

Devítitisícové Hořice na Jičínsku prodají průmyslovou zónu o rozloze 3,4 hektaru strojírenské firmě ORT Nový Bydžov. Firma by měla městu zaplatit 110 korun za metr čtverečný, tedy 3,7 milionu korun. Slibuje, že v zóně najde práci až dvě stě lidí. Obchod se nelíbí opozici, podle které má pozemek minimálně trojnásobnou cenu.
5. 11. 2019|

Průmyslová zóna v Bochoři nebude. Budoucnost bývalé vrtulníkové základny zůstává nejistá

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) po několika letech příprav odložilo záměr vybudovat v rozlehlém areálu bývalé vrtulníkové základny v Přerově-Bochoři strategickou průmyslovou zónu. Přípravu třísethektarového území provázely značné problémy například s pozemky či ochranou podzemní vody.
25. 9. 2019|

Kraj povolil stavbu průmyslové zóny na úrodné půdě. Měli najít jiné místo, tvrdí Jurečka

Krajští zastupitelé schválili aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňuje zábor čtyřiceti hektarů úrodné půdy u Hněvotína u Olomouce. Vzniknout tam má biomedicínské centrum a také další služby. S projektem ale nesouhlasí vedení Hněvotína, záměr totiž počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství obce. Ta plánuje, že se obrátí na soud.
24. 9. 2019|

CTP hodlá postavit ve Šlapanicích průmyslovou zónu. Obyvatelé jsou proti

Rozšíření průmyslové zóny a nové bydlení až pro tisíce lidí v okolí Šlapanic plánuje developerská společnost CTP. Území je podle ní výhodné svou polohou blízko Brna, mezi letištěm a železnicí. Dvě třetiny nové zástavby by mělo tvořit zázemí pro firmy, zbytek lesopark, byty nebo prostory ke sportu. Vedení a obyvatelé Šlapanic však s plány nesouhlasí.
5. 9. 2019|

V Brně pojmenují ulice po významném matematikovi nebo bývalé textilní továrně

Brno navrhuje názvy šesti novým ulicím. Pokud to schválí zastupitelstvo, vznikne ulička matematika a významného logika Kurta Gödela nebo ulice Vlněna odkazující na bývalou textilní továrnu. Pro novou ulici v průmyslové zóně u letiště je vybraný název Aviatická.
31. 5. 2019|