TÉMA

Eva Pilarová

Náchod získal knihovnu Josefa Škvoreckého, zpřístupní ji veřejnosti

Radnice v Náchodě zpřístupní zájemcům knihovnu spisovatele Josefa Škvoreckého. Získala ji od rodiny v kanadském Torontu a převezla do Česka. V Náchodě se Škvorecký před sto lety narodil. V exilu za oceánem žil s manželkou Zdenou Salivarovou od konce šedesátých let. Zemřel v Kanadě v lednu 2012.
28. 2. 2024|

Podpis Anticharty s úsměvem i zděšením. Před 45 lety někteří umělci stvrdili souhlas s normalizací

Zděšené tváře, údiv, ale i rezignace - tak vypadaly výrazy herců, kteří se přesně před 45 lety sešli v Národním divadle. Na příkaz komunistické strany se zde 28. ledna 1977 konala snad nejviditelnější normalizační propagandistická akce té doby - podepisování takzvané Anticharty. Provolání, které mělo odsoudit Chartu 77 požadující dodržování lidských práv, tehdy podepsaly stovky umělců, kteří tak zároveň stvrdili svůj souhlas s normalizací. Někteří tvrdili, že to pro ně byla jediná cesta, pokud chtěli dál veřejně působit. Až na výjimky málokdo svůj podpis pod Antichartou veřejně odvolal. Originální podpisové archy se navíc nezachovaly.
28. 1. 2022|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Recenze: Starci s klarinety stále mladí ladí

Album Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu nabízí písně ze dvou českých filmových muzikálů, které ani po téměř šedesáti letech nezestárly a řada z nich se oprávněně stala navždy součástí naší populární hudby.
27. 12. 2020|

Zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Psala pro Rottrovou i Neckáře

Ve věku 93 let zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Je podepsána pod desítkami populárních songů. Její texty zpívali Marie Rottrová, Eva Pilarová, Waldemar Matuška nebo Karel Gott.
2. 9. 2020|

„Slyším rekviem.“ Dodatečným rozloučením s Evou Pilarovou byla zádušní mše

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově se ve středu sloužila zádušní mše za zpěvačku Evu Pilarovou. Jedna z největších hvězd tuzemské populární hudby zemřela 14. března, kvůli protikoronavirovým opatřením se s ní ale tehdy mohli rozloučit jen její nejbližší.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 13:45|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo byl 7. května sám doma?

Sám doma není jen Kevin McCallister a moderátorky stejnojmenného pořadu České televize. Dávno před nimi si prázdný domov užívala i titulní hrdinka z představení slavného divadla Semafor. Pásmo písniček, které pro divadlo upravil Jiří Suchý, mělo premiéru 7. května 1960. Kdo v něm byl tedy sám doma?
7. 5. 2020|

Klip týdne: Má píseň dál světu zpívá, má píseň z kříže se dívá...

Tento týden vystoupala po schodech do hudebního nebe další ze stálic českého showbyznysu. Eva Pilarová byla nejen výjimečná zpěvačka s neuvěřitelným hudebním rozsahem, ale podle mnohých svých kolegů i skvělý člověk, s nímž navždy odešel nejen unikátní pěvecký styl, ale i skutečná legenda.
15. 3. 2020|

„Nad celým světem zní mi jenom rekviem.“ Zemřela Eva Pilarová

Ve věku osmdesáti let zemřela zpěvačka Eva Pilarová. Informaci deníku Blesk ČTK potvrdil zpěvaččin manžel. Pilarová patří mezi nejvýraznější zpěvačky české populární hudby. Vítězka tří Zlatých slavíků se proslavila v šedesátých letech v divadle Semafor. Specializovala se hlavně na jazz a swing, vystupovala třeba s Karlem Gottem nebo Waldemarem Matuškou. Její památku připomene ve svém vysílání i Česká televize.
14. 3. 2020Aktualizováno14. 3. 2020, 12:56|

Dotýkat se hvězd. Eva „FitzPilarová“ dala české popkultuře švih amerického swingu

Písně, kterým v půli šedesátých let propůjčila hlas, mohou s odstupem půl století fungovat jako soundtrack jedné éry. Svižné swingové melodie i romantické duety v čele s Ach, ta láska nebeská patří do zlatého fondu českých rádií a z Evy Pilarové vytváří jednu z výrazných tváří tuzemské pop music posledních pěti dekád. Dráhu zpěvačky, která zemřela v sobotu nad ránem ve věku osmdesáti let, připomíná web ČT24 v aktualizovaném profilu.
14. 3. 2020|

Eva Pilarová dostala k výročí lázně. Písničkovou kúru jí připravili Absolonová nebo Dyk

Eva Pilarová oslavila v roce 2019 dvě životní jubilea: šedesát let na scéně a také osmdesáté narozeniny. I jako blahopřání k těmto příležitostem vznikl inscenovaný hudební pořad postavený na jejích písničkách. Pojmenovaný je podle zpěvaččina zřejmě největšího hitu Ach, ta láska nebeská. Filmaři z České televize ho nedávno dokončili.
2. 1. 2020|

Divadlo Semafor slaví šedesáté narozeniny. Jiří Suchý legendární scénu vybojoval hned několikrát

Divadlo Semafor patří mezi mimořádné stálice české kulturní scény. Díky originalitě tvorby dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, jejichž mnohé písně se staly evergreeny, se scéna proměnila v legendu, zároveň však divadlo nemělo za minulého režimu na růžích ustláno a často se muselo stěhovat. Na jeho jevišti se v průběhu let vystřídaly hvězdy jako Pavel Bobek, Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová nebo Hana Zagorová.
30. 10. 2019|

Hvězda padla vzhůru. Zemřel Karel Gott

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků a výrazná osobnost tuzemské kultury posledního půlstoletí. Podle prezidenta Zemana je Gottovo úmrtí zarmucující zpráva pro celou zemi. Česko se se zesnulým zpěvákem rozloučí státním pohřbem, zatím neurčený den jeho konání bude rovněž dnem státního smutku.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 21:08|

„Gott prostě neumírá.“ Umělci vzpomínají na Karla Gotta

Karel Gott, jenž v úterý zemřel ve věku osmdesáti let, se za desetiletí své kariéry potkal s řadou osobností. Jeho kolegové z umělecké branže o něm mluví jako zpěvákovi s jedinečným hlasem a smyslem pro humor, který věděl, co chce, a byl velmi pracovitým profesionálem. Chtěl lidi spojovat, ne rozdělovat – zaznívá i v souvislosti s Gottovou kariérou v dobách normalizace.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 18:29|

Vojtovi Dykovi závidím, ne věk, ale to, co umí, říká osmdesátiletá Eva Pilarová

Zpívala s Waldemarem Matuškou a Karlem Gottem, Josef Škvorecký o ní napsal Ódu na Fitz-Pilarovou, v Divadle Semafor se stala hvězdou první velikosti. Eva Pilarová, zpěvačka s mohutným hlasem, v pátek slaví osmdesáté narozeniny. Pro Českou televizi vzpomínala nejen na „zlatá šedesátá“, ale prozradila také, koho obdivuje z mladé pěvecké generace. Rozhovor vedl Jiří Svoboda.
9. 8. 2019|

Šibydibyšibydibypápápam. Eva Pilarová slaví osmdesátiny

Písně, kterým v půli šedesátých let propůjčila hlas, mohou s odstupem půl století fungovat jako soundtrack jedné éry. Svižné swingové melodie i romantické duety v čele s Ach, ta láska nebeská patří do zlatého fondu českých rádií a z Evy Pilarové vytváří jednu z výrazných tváří tuzemské populární hudby uplynulého půlstoletí. Nezaměnitelná interpretka slaví 9. srpna osmdesáté narozeniny.
9. 8. 2019|