TÉMA

Tkáň

Astronautům hrozí erektilní problémy, zjistili vědci. NASA hledá řešení

To, že delší pobyt ve vesmíru představuje zdravotní riziko například kvůli řídnutí kostí, svalové atrofii nebo možným psychickým obtížím, se ví už delší dobu. Nově ale vědci zjistili, že astronautům hrozí po návratu na Zemi i poruchy erekce.
23. 11. 2023|

Čeští lékaři experimentálně provádějí zákrok, který by mohl ženám po rakovině pomoci s přirozeným početím

Čeští lékaři pracují s další možností, jak zvýšit šance na přirozené početí žen, které prodělaly onkologické onemocnění. Zatím experimentálně provádějí zákrok, kdy pacientkám před léčbou odstraní a zamrazí část tkáně z vaječníků.
23. 10. 2023|

Vědci vytvořili v laboratoři lidská embrya bez spermie a vajíčka. Model pomůže s poznáním i léčbou

Vědcům se podařilo vytvořit zatím nejdokonalejší lidská embrya čistě z buněk, aniž by se na jejich vzniku nějak podílel muž a žena. Jejich vývoj ukončili po dvou týdnech. Doufají, že tyto modely pomohou s poznáním vzniku života a také při odhalování zdravotních problémů.
7. 9. 2023|

V Ústí nad Labem provedli první robotickou biopsii mozku v Česku

První plně robotickou biopsii mozku v Česku provedli lékaři z neurochirurgické kliniky v Ústí nad Labem. V Evropě se jedná teprve o šestý takový zákrok. Většinou při něm doktoři pomocí robotů odebírají vzorek tkáně z nádoru, který pak posílají k další diagnostice.
5. 9. 2023|

Některá zvířata si umí regenerovat zuby. Brněnský vědec zkoumá, jak to funguje

Jak rychle rostou zuby, co dynamiku jejich růstu ovlivňuje a jak zubní tkáně regenerují. To vše v detailu umožňuje sledovat nová monitorovací metoda vyvinutá výzkumnou skupinou Jana Křivánka z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Uplatnění může najít v regenerativní medicíně, při testování nových přístupů v hojení ran nebo při sledování vývojových vad kostí a zubů.
8. 8. 2023|

Konec utrpení? Nové americké léky nebudou muset být testované na zvířatech

Řada neziskových organizací protestovala desítky let proti pokusům na zvířatech. Od letošního roku americká administrativa část jejich proseb vyslyšela a přišla se změnou pravidel.
14. 1. 2023|

Virus SARS-CoV-2 proniká i do lidského mozku, prozradily pitvy

Analýza vzorků tkání z pitev lidí, kteří zemřeli na covid-19, ukázala, že virus SAR-CoV-2 se u nich rozšířil do celého těla – včetně mozku. Vydržel v nich až osm měsíců, popsal výzkum, jehož výsledky vyšly v časopise Nature.
2. 1. 2023|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Izraelský výzkum chce nahradit antibiotika látkou z brokolice a květáku. V testech už byla účinnější

Bakterie se naučily odolávat antibiotikům, takže tyto léky ztrácejí svou sílu. V přírodě ale existuje více látek, které mohou fungovat podobně. Nadějný výzkum, který testuje chemikálie ze zeleniny, vznikl v Izraeli. Vědci zde vyzkoušeli přírodní chemikálii k hojení ran a ve srovnání s léčbou antibiotiky docílili výsledku za poloviční dobu.
14. 7. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Covid může napadat i ledviny. Virus v nich způsobuje zjizvení tkání, ukazuje výzkum

Vědci ze dvou nizozemských výzkumných pracovišť prokázali, že koronavirus SARS-CoV-2 dokáže napadnout ledviny a přispívá k jizvení tkání. Tato zjizvená tkáň v infikovaných ledvinách může mít dlouhodobý dopad na jejich funkci, varovali autoři nové studie.
28. 12. 2021|

Vědci rekonstruovali podobu kněžny Ludmily. Podívejte se do tváře patronky Čech

Díky moderním vědeckým a technickým metodám může veřejnost pohlédnout do tváře svaté Ludmile, od jejíhož úmrtí v těchto dnech uplynulo 1100 let. Mezinárodní tým odborníků z České republiky a Brazílie digitálně z jednotlivých segmentů znovu sestavil obličejovou část Ludmiliny lebky a další specialista, Brazilec Cícero Moraes, následně rekonstruoval kněžnin obličej.
16. 9. 2021|

Ve Francii zakázali výzkum prionů. Vyšetřují případy vědkyň, které se mohly nakazit smrtící nemocí

Pět veřejných výzkumných institucí ve Francii vyhlásilo tříměsíční moratorium na studium prionů. To je skupina infekčních proteinů, které způsobují smrtelná onemocnění mozku. Důvodem je, že u vysloužilé zaměstnankyně laboratoře, která s priony pracovala, byla diagnostikována smrtelná Creutzfeldt-Jakobova choroba (CJD) – nejčastější prionové onemocnění u lidí. V současné době se vyšetřuje, jestli se nemohla nakazit při výkonu práce.
30. 7. 2021|

Zlínští studenti a vědci vyvíjejí materiály, které by v budoucnu mohly nahradit lidské tkáně

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) a studenti její Fakulty technologické vyvíjejí materiály, které by mohly v budoucnu pomoci nahradit lidskou tkáň nebo obnovit funkce orgánů, jako je například srdce. Na projektu pracují i s kolegy z Akademie věd ČR.
26. 3. 2021|

Mozky pacientů s covidem mohou být náchylné k poškození cév, uvádí studie z USA

Skupina amerických lékařů detailně prozkoumala mozky lidí, kteří zemřeli na covid-19. Opakovaně v nich nacházeli známky poškození způsobené zeslábnutím a narušením cév – v mozkové tkáni se ale nevyskytovaly přímo stopy viru SARS-CoV-2. To naznačuje, že tyto důsledky nejsou vyvolány přímým útokem viru na mozek.
4. 1. 2021|

Vědci našli stopy mikroplastů v lidských orgánech. Využili při tom novou metodu

Vědci využili novou technologii k tomu, aby našli v lidských orgánech stopy mikroplastů a nanoplastů. Díky ní budou moci zkoumat, jaký dopad mají tyto látky na zdravotní stav.
18. 8. 2020|

Vědci vypěstovali minimozky obsahující neandertálskou DNA

Evropským vědcům se podařilo v laboratořích vyšlechtit miniaturní, okem sotva viditelné kusy lidské mozkové tkáně obsahující neandertálskou DNA. Těmto orgánům říkají minimozečky a chtějí je využít pro studium příbuznosti mezi lidmi a neandertálci.
22. 6. 2020|

Plíce poškozené koronavirem mohou zregenerovat kmenové buňky. Brněnské centrum nabídlo přípravek státu

Národní centrum tkání a buněk v Brně vyvíjí přípravek, který lze využít při léčbě pacientů s těžkým poškozením plic, které způsobila nákaza koronavirem. Centrum nabídlo využití kmenových buněk při léčbě těchto pacientů Ústřednímu krizovému štábu České republiky.
17. 3. 2020|

Dávná erupce Vesuvu proměnila mozek oběti ve sklo, zjistili vědci

Silný výbuch italské sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu přeměnil mozkovou tkáň jedné z obětí ve sklo, zjistili vědci. Muže ležícího ve zbytcích dřevěné bedny objevili odborníci v římském městě Herculaneu na západním úpatí vulkánu, v jeho lebce našli lesklé černé úlomky, napsala agentura AP.
24. 1. 2020|

Studie: Škodlivé částice z ovzduší se mohou přes placentu dostat přímo k lidskému plodu

Ještě nenarozené děti jsou přímo vystavené částicím ze znečištěného ovzduší. Poukázal na to nový výzkum, který publikoval časopis Nature Communications. Vědci během něj našli částice černého uhlíku v plodové části placenty. Zjištění by mohlo pomoct vysvětlit, proč je pobyt na špatném vzduchu spojený se zvýšeným nebezpečím potratů, předčasných porodů nebo nízkou porodní váhou.
19. 9. 2019|