TÉMA

Parazit

Horské gorily mají ve střevech až kilogramy tasemnic. Vůbec jim to ale nevadí, ukázal český výzkum

Většina goril horských ve Virunžském pohoří v Africe žije bez zdravotních problémů s tasemnicí, která u lidí a jiných obratlovců může způsobit závažné komplikace. Zjistila to mezinárodní studie, které se spolu s dalšími institucemi účastnili i vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV ČR).
19. 1. 2024|

Po kousnutí klíštětem získal superschopnost. Americký biolog může dát lidstvu vakcínu, o které ani nesnilo

Příběh jako z laciného komiksu. Mladý vědec vášnivě zaujatý pro svůj obor se stane obětí svého výzkumu. Při nehodě ale dostane schopnost, která může pomoci celému lidstvu. Tohle ale není superhrdinský komiks, tento příběh je realita.
8. 8. 2023|

V rybníku u Turnova uhynuly stovky úhořů. Napadl je parazit

Na rybníku Písečák u Turnova zahynulo velké množství úhořů. Stovky mladých i dospělých jedinců tam napadl parazit krevenatka úhoří. Rybáři se teď snaží vodní plochu co nejrychleji vyčistit a zbavit ji mrtvých kusů ryb. Odhadují však, že dříve než za několik desítek let se kolonii úhořů obnovit nepodaří.
21. 7. 2023|

Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich nejvíc za dvacet let

Lidí nakažených svrabem v Česku přibývá. Čísla jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Od ledna do konce června lékaři nahlásili 4 873 případů. Loni jich přitom za celý rok bylo 5 276. Ukazují to data Státního zdravotního ústavu. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, s jeho oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a silným svěděním.
15. 7. 2023|
Doporučujeme

Patogen rapidně zlikvidoval ježovky v části Rudého moře, tamní koráli jsou v ohrožení

Stačilo několik měsíců a zdravá populace ježovek v Ejlatském zálivu zanikla. Podle ekologů to bude mít dalekosáhlé důsledky.
24. 5. 2023|

Postele i povlečení plné parazitů. Koleje na Strahově zamořily štěnice

Desítky pokojů na strahovských kolejích v Praze zamořily štěnice. Podle studentů za to může pomalá reakce vedení i špatně provedená dezinsekce. Odbornou firmu, která ji prováděla, nyní ředitelství největších studentských kolejí v Česku vyměnilo za jinou.
7. 10. 2022|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Dinosaury trápily pravěké vši, zjistili vědci

Nový objev čínských vědců poukázal na to, že parazitů nebyli ušetřeni ani dinosauři. Uvnitř zhruba sto milionů let starého barmského jantaru totiž našli několik malých jedinců podobných současným vším. Své zjištění výzkumníci představili v odborném časopise Nature Communications.
28. 12. 2019|

Brněnští vědci vyvinuli postřik proti jmelí. Kvůli parazitu odumírají tisíce stromů

Nový postřik pro hubení jmelí bílého vyvinuli vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Pomoci by mohl tisícům stromů, které v létě kvůli parazitické rostlině usychají. Ta jim totiž odebírá živiny i vodu. Vědci přípravek testují druhou sezonu, experimenty zatím ukázaly úspěšnost přes 90 procent.
12. 12. 2019|

Z festivalu do kina. Vybrané filmy z Varů je možné vidět i v jiných městech

Filmy, které se promítaly na letošním festivalu v Karlových Varech, se dostanou i do biografů po celé republice. Od 8. července je možné na festivalový výběr zajít díky dvěma projektům: Oficiálním ozvěnám Šary Vary a také přehlídce Vary ve vašem kině. Mezi snímky je třeba dokument o Maradonovi nebo drama Parazit, které vyhrálo letošní festival v Cannes.
8. 7. 2019|

Zlatou palmu v Cannes získalo jihokorejské drama Parazit

Zlatou palmu 72. ročníku filmového festivalu v Cannes získalo jihokorejské drama Parazit režiséra Pon Džun-hoa. Velkou cenu poroty obdržel snímek Atlantique o migrantech, který vznikl v koprodukci Francie, Senegalu a Belgie. Ocenění si za něj odnáší francouzsko-senegalská režisérka Mati Diopová.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 21:14|