TÉMA

Radiace

Želvušky jsou ještě nesmrtelnější, než se zdálo. Zranění od radiace regenerují jako nic

Želvušky jsou mikroskopičtí bezobratlí živočichové, kteří se naučili obývat mnoho míst s extrémními podmínkami. Umí to díky tomu, že snášejí vysoké teploty, silný mráz, nedostatek vzduchu i vody. A také se pohybují v radiaci, která by jiné tvory zahubila.
17. 4. 2024|

Únik radiace ze Záporoží by Evropu neohrozil. Je dobře, že jsou bloky odstaveny, řekla Drábová

Dva roky uplynuly ode dne, kdy se ruská okupační armáda zmocnila největší jaderné elektrárny Evropy. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové v případě úniku radiace ze Záporožské jaderné elektrárny Evropě žádné riziko nehrozí. Jak sama uvedla v Interview ČT24, sny o jaderné katastrofě nemá.
9. 3. 2024|

Srdeční arytmii by mohla zastavit radiace. Metoda se už testuje na lidech v USA

Američtí vědci testují přelomovou metodu, která může zachránit život pacientům se srdeční arytmií. Pomoci jim má radiace. Díky přesnému ozáření se totiž podle lékařů začnou obnovovat buňky v srdci. Do výzkumu experimentální léčby se už přihlásilo osmdesát pacientů a zapojily se do ní desítky amerických nemocnic.
28. 4. 2023|

Vědci z ČVUT monitorují okolí Temelína. Radiace z elektrárny neuniká

Přes dvacet let sbírají vědci z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) vzorky kolem jaderné elektrárny Temelín. Svými poznatky tak doplňují běžný systém monitorování radiace. I ve světovém měřítku jsou taková data ojedinělá. Poslední analýza potvrdila, že okolí reaktorů je bezpečné.
2. 11. 2022|

Průšvih v Záporožské elektrárně visí na vlásku, míní Drábová. Česku však podle ní nic nehrozí

Podle informací ukrajinského státního dozoru je Záporožská elektrárna ve stabilním stavu. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová mluví o napjaté situaci, ale díky ukrajinské obsluze a robustnosti bloků zatím elektrárna drží. I v případě havárie by však podle ní důsledky pro Česko byly zanedbatelné, nejhůře postiženou by zůstala oblast sto padesát až dvě stě kilometrů od elektrárny.
17. 8. 2022|

Okupanti jadernou elektrárnu v Záporoží ukradli, bombu z ní ale neudělají, říká Drábová

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová v úterních Událostech, komentářích mimo jiné řekla, že Rusové, kteří okupují ukrajinskou jadernou elektrárnu v Záporoží už několik měsíců, ji „normálně ukradli“. Podle ní ji ale nemohou potenciálně přeměnit v jadernou zbraň. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý označil hromadění techniky invazních jednotek v areálu elektrárny za pragmatické, ale ze strany Moskvy za neseriózní.
27. 7. 2022|

Návrh Sikorského na dodání jaderných zbraní Ukrajině není reálný, jen by to přitížilo, míní politolog Bříza

Bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v neděli prohlásil, že Západ má právo poskytnout Ukrajině k obraně jaderné zbraně. Zdůvodnil to tím, že Rusko porušilo Budapešťské memorandum, jímž Ukrajina získala bezpečnostní záruky výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní. Podle Vlastislava Břízy z Univerzity Karlovy však v současnosti hrozí riziko použití jaderných zbraní na Ukrajině pouze v extrémních a nepravděpodobných případech. „Prohlášení bývalého polského ministra je ovšem mimořádně zásadní, a pokud by k něčemu takovému došlo, určitě by to Ruská federace nenechala bez reakce,“ vyjádřil se ve vysílání ČT24.
14. 6. 2022|

NASA pošle do vesmíru dvě ženské figuríny. Mají otestovat ochranu před kosmickým zářením

NASA vyšle do vesmíru nelidské astronauty. Figuríny Helga a Zohar, které byly vymodelovány podle ženského těla, se vydají na cestu kolem Měsíce v rámci mise, která bude zkoumat radiační rizika pro astronautky. Jedna z figurín bude během letu vybavena nově vyvinutou ochrannou vestou proti radiaci, druhá poletí bez ochranného prvku. Mise Artemis 1 má podle plánů odstartovat ještě letos.
4. 5. 2022|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Rusové po sobě v Černobylu nechali spoušť. Strážní bod měli i na zakonzervovaném reaktoru

Ukrajinské úřady pustily novináře do Černobylu týden poté, co se z nechvalně proslulé jaderné elektrárny stáhla ruská vojska. Zaměstnanci zakonzervovaného zařízení poprvé popsali, v jakých podmínkách je okupanti víc než měsíc drželi. Potvrdili také, že radiace nepřekročila únosnou míru.
8. 4. 2022|

Rusové zaútočili z našeho území na Bělorusko, chtějí ho vtáhnout do války, tvrdí Ukrajina

Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, tvrdí ukrajinská armáda. Je to podle ní provokace, která má vtáhnout Minsk do války. Ukrajinské analytické centrum následně oznámilo, že běloruské jednotky mohou zaútočit již v pátek po deváté hodině, píše agentura Unian. Poprvé od začátku invaze také Rusové ostřelovali ukrajinská města Luck a Dnipro. Na východě podle Moskvy dobyli Volnovachu severně od obléhaného Mariupolu. Ruský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. Ukrajinská vojenská rozvědka také tvrdí, že Putin nařídil přípravu teroristického útoku na jadernou elektrárnu v Černobylu.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 21:58|

Přišla jsem o životní jistotu. Konvence už neplatí, říká k ruskému útoku na jadernou elektrárnu Drábová

Svět, kde bylo možné se spolehnout na to, že se na jaderné elektrárny neútočí, skončil. Únik radiace na jihu Ukrajiny by neznamenal pro obyvatele Česka přímé ohrožení, podotýká v rozhovoru pro ČT24 ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Rusko v týdnu během útoků na Ukrajině zasáhlo jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě země. Energetické bloky zůstaly nedotčeny, radiace neuniká.
5. 3. 2022|

Vojenští chemici z Liberce převzali průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby

Liberečtí vojenští chemici jako první převzali nová průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby. Vojákům z elitního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče bude pět párů vozidel s označením S-LOV-CBRN a LOV-CBRN II sloužit k pozorování a odběru vzorků. Každá souprava obsahuje dvě vozidla, která tvoří celek. Dohromady tak jde o deset nových vozidel. Chemici by měli postupně získat 20 těchto souprav, tedy polovinu vozů, které armáda objednala, řekl velitel pluku Martin Fokt.
26. 1. 2022|

Havárie elektrárny Fukušima I změnila pohled na jadernou energii

Některé okamžiky se vryjí do paměti národa. V moderní historii Japonska zasáhl tamní obyvatele 11. březen 2011. Ničivé zemětřesení a následné vlny tsunami způsobily jadernou nehodu v elektrárně Fukušima. Pro řadu občanů země, kde slunce vychází, tenkrát zašlo.
11. 3. 2021|

30 let zpět: Radonové bydlení

V letech 1972–83 vznikly asi tři tisíce rodinných domů typu START, k jejichž stavbě byly použity škvárobetonové panely se zvýšeným obsahem přírodních radionuklidů. Co to znamenalo pro jejich obyvatele a jak se k problému stavěla tehdejší vláda?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 2. 2020|

Hon za jadernou zbraní. Před 70 lety otestoval Sovětský svaz atomovou bombu

O atomovou zbraň Sovětský svaz stál už během druhé světové války, když ale Moskva viděla, co americké bomby dokázaly napáchat v Japonsku, honba za vlastním jaderným arzenálem začala naplno. Do čela projektu se postavil šéf tajné policie Lavrentij Berija a vědci měli téměř neomezené prostředky. K prvnímu testu atomové zbraně v Sovětském svazu došlo 29. srpna 1949. Během dalších 40 let Sověti v Kazachstánu otestovali přes čtyři stovky bomb a následky zkoušek tamní obyvatelé pociťují dodnes.
29. 8. 2019|

Německo nakupuje jódové tablety ve velkém. Obává se jaderných havárií v sousedních zemích

Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Současné zásoby tak země navýší na čtyřnásobek. Riziko vidí hlavně v zemích za svými hranicemi včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy.
22. 8. 2019|

Ruští občané nemají do ničeho dloubat, vysvětluje Procházková informační mlhu kolem radiace

Podle redaktorky Deníku N Petry Procházkové, která se dlouhou dobu zabývá děním v Rusku, jsou tajnosti úřadů po výbuchu u Bílého moře a následném zvýšení radiace součástí pokračující sovětské tradice. Jedním ze smyslů tohoto přístupu je podle ní udržení obrazu neomylného státu. V Horizontu ČT se rozhovořila také o motivaci Ruska vyvíjet raketu s jaderným pohonem, která podle mnohých dohadů 8. srpna na severu země vybuchla.
15. 8. 2019|

Mohou tam, kde lidem hrozí nebezpečí. Radiaci v Černobylu kontrolují tři dekády po havárii drony

Smrtící radiace z vybuchlého čtvrtého reaktoru ohrožuje okolí Černobylu i po 33 letech od neštěstí. Oblast nejhorší jaderné havárie všech dob funguje jako velká laboratoř pro zkoumání intenzity a vlivu záření. Britští experti nově situaci mapují také pomocí dronů a umělé inteligence. Mrazivý příběh teď znovu přitahuje pozornost i díky filmařům.
12. 5. 2019|