TÉMA

Ramadán

Muslimové napříč světem mají ramadán
Muslimové po celém světě slaví od 10. března ramadán, což je jeden z měsíců islámského lunárního kalendáře. Jedná se o nejsvětější měsíc v muslimském světě. Během celého období muslimové drží speciální půst, jenž je má více přiblížit duchovní podstatě islámu.
11. 3. 2024|Martin Štěrba
Čtyřicet rukojmí za čtyřicet dní bez bojů. Na obzoru je nová dohoda o příměří Hamásu a Izraele
Teroristické hnutí Hamás dostalo nabídku na přerušení bojů v Pásmu Gazy po dobu čtyřiceti dní, uvedla v úterý s odkazem na své zdroje agentura Reuters. Podle nabídky, na níž se shodli vyjednavači minulý týden v Paříži, by islamisté měli propustit čtyřicet rukojmí. Za každého propuštěného by pak Izrael pustil ze svých věznic deset Palestinců.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 12:05|ČTK
Izrael dal Hamásu ultimátum. Chce propuštění rukojmí do ramadánu, jinak zaútočí na Rafáh
Pokud hnutí Hamás nepropustí rukojmí, která zadržuje od 7. října, do začátku muslimského postního měsíce ramadánu 10. března, zahájí Izrael ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Uvedl to člen izraelského válečného kabinetu a opoziční lídr Benny Ganc. Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu mezitím zahájil týdenní jednání, během něhož vyslechne argumenty pěti desítek států, aby se posléze vyjádřil k právním důsledkům izraelské okupace palestinských území.
19. 2. 2024|ČTK
V Jeruzalémě pokračovaly nepokoje na Chrámové hoře, na izraelské území dopadly rakety z Libanonu
Izraelští policisté se v noci na čtvrtek znovu střetli s Palestinci u jeruzalémské mešity al-Aksá, zraněno bylo několik lidí. Podle izraelské policie se desítky Palestinců pokusily zabarikádovat uvnitř modlitebny. Zůstat v budově přes noc je ale běžně povolené jen posledních deset dní postního měsíce ramadán. Hnutí Hamás vypálilo několik raket z pásma Gazy, třiačtyřicet střel mířilo na izraelské území také z jižního Libanonu. Podle izraelské armády jich nejméně pět dopadlo. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že země bude reagovat rozhodně a že nepřátelé za každý akt agrese zaplatí.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 22:10|
Jednou za třicet let se setkají v Jeruzalémě. Věřící naráz slaví Ramadán, Pesach i Velikonoce, svátky doprovází napětí
Židé, muslimové a křesťané si letos v Izraeli připomínají nejvýznamnější svátky svých vyznání. Svátky ve městě, jež považují všechna tři náboženství za svaté, probíhají navíc v neobvyklém souběhu, který kontrastuje s vášněmi a násilím uprostřed Jeruzaléma po razii izraelské policie na Chrámové hoře.
6. 4. 2023|
Izraelské letectvo zaútočilo na cíle v Pásmu Gazy
Izraelské letectvo brzy ráno zaútočilo na několik cílů v Pásmu Gazy. Útoky byly podle agentury AFP odvetou za vypuštění rakety z palestinského území proti Izraeli v pondělí večer. Napětí mezi Izraelem a Palestinci v posledních dnech vzrostlo kvůli střetům na Chrámové hoře v Jeruzalémě.
19. 4. 2022|
Koalice vedená Saúdskou Arábií pozastavuje boje v Jemenu. Příměří má přinést klid během ramadánu
Koalice vedená Saúdskou Arábií oznámila, že od středečního rána pozastavuje své vojenské operace v Jemenu. Jednostranně vyhlášené příměří má podle ní pomoci vytvořit pozitivní atmosféru během blížícího se muslimského postního měsíce ramadánu a zajistit příznivé podmínky nezbytné pro úspěch při vyjednávání mezi stranami konfliktu, napsaly světové tiskové agentury.
30. 3. 2022|
Afghánistán dal na závěr ramadánu válce dočasně sbohem. V zemi platí třídenní příměří
Muslimský svět slaví svátek Íd al-fitr. Závěr ramadánu je vzácným obdobím klidu i v Afghánistánu. Armáda i povstalci uzavřeli třídenní příměří, řada obyvatel to ale má za symbolické gesto, sloužící k přeskupení pozic. Také vláda upozorňuje, že s chystaným odchodem cizích vojsk roste síla Talibanu i dalších islamistů.
13. 5. 2021|
Ve východním Jeruzalémě se Palestinci střetli s pravicovými Židy. Policie zatkla patnáct lidí
Izraelští policisté zatkli v noci na pátek ve východním Jeruzalémě patnáct Palestinců. Policie zasahovala při nepokojích, v nichž se střetli Palestinci s pravicovými Židy, informovala agentura AFP. Napětí vyvolávají soudní spory o vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů. Později zaútočili na izraelské vojáky na základně na palestinském Západním břehu Jordánu tři ozbrojení Palestinci. Izraelci dva z nich zastřelili a třetího těžce zranili.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:44|
Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí
Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|
V Indonésii a Malajsii začal ramadán, mešity jsou navzdory covidu přístupné
V Indonésii, Malajsii a dalších asijských zemích začal společnými modlitbami muslimský postní měsíc ramadán. Zatímco v loňském roce zůstaly mešity kvůli šíření koronaviru uzavřené, letos do nich mají věřící při dodržování společenských rozestupů přístup, napsala agentura AP.
13. 4. 2021|
Muslimové slaví Íd al-Fitr. Svátek pro ně znamená přerušení půstu
Svátek přerušení půstu trvá tři dny a ukončuje postní měsíc ramadán. Během svátku by měl každý věřící darovat almužnu, která má vyvážit jejich neúmyslná pochybení během ramadánu. Letošní oslavy připadly na víkend a skončily v neděli 24. května. V tyto dny spojuje vyznavače islámu příprava jídla, zábava, ale i modlitby. Nejvíce si tento svátek užívají děti, pro které jsou připraveny sladkosti a zábavní atrakce.
25. 5. 2020|
Koronavirus mění studium islámu. Žáci dodržují nová bezpečnostní pravidla
Během postního měsíce ramadánu procházejí žáci z internátní školy ve městě Bogor na Jávě každodením rituálem. Čtení textu z Koránu má ale nová pravidla. Učební místnost v mešitě byla upravena v rámci opatření proti šíření koronaviru. Kdysi velmi kontaktní, společná modlitba prošla zásadní změnou. Mladí muslimové jsou nově nuceni k dodržování bezpečných rozestupů v rámci rozjímání.
11. 5. 2020|
Letošní ramadán bude jiný. Muslimské země zavedly přísná opatření
Světová zdravotnická organizace požádala muslimské státy, aby během postního měsíce ramadánu omezily oslavy. To, jak budou slavit ramadán různé země Blízkého východu, záleží na tom, jak v každém státě v posledních týdnech probíhá pandemie. V celé oblasti ale platí, že vlády výrazně omezily či rovnou zakázaly bohoslužby a vycházení na ulici v pozdních hodinách, uvedl zpravodaj České televize pro Blízký východ David Borek.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 18:24|mkk
Po ramadánu na kolotoč. Muslimům skončil půst, přichází čas zábavy a oslav
Končí ramadán, jeden ze základů muslimské víry, a přísné postní období nyní ve světě islámu střídá několikadenní slavnost Eid al-Fitr, při které si muslimové užívají hojnosti a okázalosti. V posledních letech se však povaha tohoto svátku vlivem komerce mění a z původních tradičních oslav se v mnoha městech stává „disneyovská“ zábava plná kolotočů, balónků a klaunů.
7. 6. 2019|
Konec tradice. O začátku ramadánu rozhodnou v Pákistánu vědci, ne duchovní
Pákistán bude určovat začátek postního měsíce ramadánu vědeckou metodou, nebude se už dál spoléhat na pozorování oblohy a vyhlížení začátku nového měsíce, jak to požadují duchovní. Oznámil to ministr vědy a techniky Fauád Čaudhrí, jehož citoval pákistánský list Dawn.
7. 5. 2019|