TÉMA

Mekka

Rijád očekává rekordní pouť do Mekky. Poutníci se potýkají s vysokými cenami

V neděli začala každoroční pouť do Mekky a očekává se, že se jí letos zúčastní rekordní počet věřících. Jedním z důvodů je uvolnění opatření, která v uplynulých letech platila v souvislosti s pandemií koronaviru, napsal server al-Džazíra. Situaci jim však mohou zkomplikovat vysoké teploty a vysoké ceny ubytování.
26. 6. 2023|

Pouť do Mekky opět poznamenalo omezení počtu věřících

Svátek oběti v arabštině známý jako Eid al-Adha je jeden ze dvou nejvýznamnějších muslimských svátků. Jeho datum není pevně dáno a mění se každým rokem. Pro letošek to byl 20. červenec. Porážejí se obětní zvířata a jejich maso rozdává potřebným. V tento den rovněž vrcholila pouť do Mekky, kterou muslimové označují termínem Hadždž.  Pouť do Mekky se koná druhý rok s omezeným počtem věřících.
22. 7. 2021|

Globální oteplování ohrožuje pouť do Mekky. Věřícím hrozí smrtící kombinace horka a vlhka

V tomto týdnu probíhá hadždž, tradiční pouť muslimů do jejich nejposvátnějšího místa, do saúdskoarabské Mekky. Ačkoliv letos je počet účastníků kvůli koronaviru výrazně omezen, jindy se tohoto pětidenního svátku účastní kolem dvou milionů lidí. Takové množství poutníků na jednom místě může působit určité problémy a v minulosti už bylo i důvodem několika tragédií. A k nim může – pro někoho možná překvapivě – přispět i specifické podnebí této oblasti, přičemž jeho negativní projevy změna klimatu nejspíš dál prohloubí.
21. 7. 2021|

Král, který chtěl Velkou Sýrii, a získal „jenom“ Jordánsko. Uběhlo 70 let od vraždy Abdalláha I.

Před sedmdesáti lety, 20. července 1951, zabil atentátník v jeruzalémské mešitě krále Abdalláha I., prvního panovníka dnešního Jordánska. Muž, který snil o Velké Sýrii a později o Palestině, ve které by Židé žili pouze v jednom „autonomním regionu“, vládl Jordánsku pouhých pět let. Králem je dnes jeho pravnuk Abdalláh II., který z Jordánska udělal stabilní zemi a s Izraelem udržuje dobré vztahy. Ve funkci je už 22 let.
20. 7. 2021|

Čína páchá genocidu na Ujgurech, jde o zločiny proti lidskosti, prohlásil Pompeo

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa v posledních 24 hodinách svého mandátu oznámila, že zacházení Číny s menšinou Ujgurů v autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země považuje za genocidu. Uvedl to ministr zahraničí Mike Pompeo, podle něhož se Peking vůči menšině dopouští zločinů proti lidskosti. Agentura Reuters oznámení označila za další nepříjemný úder Číně, k němuž dochází necelý den před nástupem demokrata Joea Bidena do prezidentské funkce.
19. 1. 2021|

Do Mekky se letos vydává jen 10 tisíc muslimů, platí přísná opatření

V Saúdské Arábii začíná letošní hadždž – pouť do Mekky. Místo obvyklých více než dvou milionů muslimských poutníků se letos k svatyni Ka'ba podívá pouze deset tisíc lidí, kteří žijí přímo v království a dostali povolení. Saúdská Arábie patří v regionu k nejpostiženějším zemím, má přes 266 tisíc nakažených a téměř tři tisíce mrtvých.
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 14:59|

Omezený počet poutníků a přísná opatření. Do Mekky se letos podívají jen Saúdové

Saúdská Arábie letos kvůli koronaviru zakáže cestování na pouť do Mekky ze zahraničí. Hadždž, jak se velká pouť v arabštině nazývá, tak bude umožněna nanejvýš tisícům občanů a stálých obyvatel Saúdské Arábie. Rijád tak chce zajistit dodržování vzdáleností mezi lidmi. Loni hadždž podniklo 2,5 milionu věřících z celého světa.
23. 6. 2020|

Španělská prokuratura vyšetřuje bývalého krále Juana Carlose I. kvůli podezření z korupce

Španělská prokuratura předběžně vyšetřuje, zda se bývalý král Juan Carlos I. mohl dopustit trestného činu v případě zakázky na výstavbu vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii. Informují o tom v pondělí místní média. Podle nich případ před několika dny protikorupční prokuratura předala prokuratuře nejvyššího soudu.
8. 6. 2020|

Snímky PŘED a PO: S karanténou přišlo ticho a liduprázdno, z metropolí jsou „města duchů“

Mimořádná opatření zaváděná kvůli boji s koronavirem mění svět k nepoznání. Ve velkých městech se takřka zastavila doprava, nekonají se žádné pouliční oslavy ani pikniky v parcích. Příchod jara tradičně znamenal v metropolích záplavy turistů, letos ale hranice zůstávají zavřené. Podívejte se, jak to nyní vypadá ve „městech duchů“ po celé planetě ve srovnání se situací před pouhými pár týdny či měsíci.
31. 3. 2020|

Epidemie je v rozhodujícím bodě, virus má pandemický potenciál, varuje WHO

Epidemie nového typu koronaviru dospěla do rozhodujícího bodu. Upozornil na to generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, který rovněž vyzval země světa, aby zdvojnásobily své úsilí zamezit šíření viru. Jižní Korea ohlásila dalších 505 případů nákazy, nemocných je tak už 1766. V pevninské Číně stoupl za středu počet případů nového koronaviru o 433. Saúdská Arábie kvůli epidemii dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 18:55|

Plnovous jako důvod k internaci. Dokumenty ukazují, jak snadno Ujguři končí v čínských táborech

Cesta do zahraničí, surfování po internetu, nošení šátku nebo plnovousu v mnoha případech stačí k zavření do některého z čínských převýchovných táborů pro menšinové Ujgury. Informují o tom světová média s odvoláním na čínské dokumenty, které se jim podařilo získat. Podle experta se jedná o důkaz, že Peking aktivně pronásleduje a trestá běžné praktiky tradičních náboženství.
18. 2. 2020|

Den, kdy se zrodil džihád. Před 1390 lety dobyl Mohamed Mekku

Jedním z nejdůležitějších okamžiků vzniku islámu byl návrat Mohameda do Mekky. Ovládl tím klíčové místo, které muslimům umožnilo, aby expandovali dál do světa.
11. 1. 2020|

Nový výzkum slibuje účinné očkování proti vzteklině pro psy. Žádné injekce, stačí polknout

Vědci objevili nový způsob, jak zastavit šíření vztekliny. Dokázali zabránit této nemoci, aby poškodila imunitní systém. Doufají, že tím najdou zbraň proti šíření choroby.
18. 11. 2019|

Saúdská Arábie se otevírá světu. Turistická on-line víza mohou využít i Češi

Konzervativní Saúdská Arábie se rozhodla, že otevře brány turistům, aby se tak pokusila vymanit ze závislosti na ziscích z černého zlata. Království v pátek zavádí elektronický vízový režim celkem pro 49 států včetně České republiky a uvolní přísná pravidla týkající se zahalování návštěvníků. Rijád spouští víza v rámci strategického projektu Vize 2030.
27. 9. 2019Aktualizováno27. 9. 2019, 09:58|

Vysoké teploty v budoucnu ohrozí pouť do Mekky, tvrdí nová studie

Každoročně se na posvátnou pouť Hadždž do Mekky v Saúdské Arábii vydá přes dva miliony muslimů z celého světa. Poutníky mohou ale do budoucna ohrozit vysoké teploty způsobené klimatickými změnami, tvrdí nová studie. V reakci na tuto zprávu volají některé muslimské organizace po okamžitém boji proti změně klimatu.
26. 8. 2019|

Do Mekky s elektronickými náramky i novým vlakovým spojem. Letošní pouť má jako prioritu bezpečnost

Více než milion osm set tisíc věřících dorazilo do saúdskoarabské Mekky, aby vykonali tradiční muslimskou pouť. Saúdská Arábie se snaží zajistit lidem co největší bezpečnost. Poutníci mají například elektronické náramky, které umožní jejich lokalizaci pomocí GPS. Obřady v pátek začínají oblečením poutníků do bílého bezešvého oděvu, obcházením svatyně Kaaby a přecházením nebo přebíháním mezi pahorky Safá a Marva.
9. 8. 2019|

Arabské státy řeší v Mekce napětí kolem Íránu. Saúdové mu připisují útoky na tankery a chtějí odplatu

Saúdský ministr zahraničí Ibráhím Asáf vyzval muslimské státy, aby reagovaly „s veškerou tvrdostí a silou“ na nedávné incidenty v regionu, ze kterých USA a jejich spojenci viní Írán. Diplomat reagoval na květnové útoky na ropovod v Saúdské Arábii a tankery u pobřeží země. Představitelé arabských států budou napětí v regionu řešit na mimořádném summitu v Mekce, který svolal saúdský král Salmán. Pozvánku dostal překvapivě i Katar.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 14:57|

Konec tradice. O začátku ramadánu rozhodnou v Pákistánu vědci, ne duchovní

Pákistán bude určovat začátek postního měsíce ramadánu vědeckou metodou, nebude se už dál spoléhat na pozorování oblohy a vyhlížení začátku nového měsíce, jak to požadují duchovní. Oznámil to ministr vědy a techniky Fauád Čaudhrí, jehož citoval pákistánský list Dawn.
7. 5. 2019|