Rijád očekává rekordní pouť do Mekky. Poutníci se potýkají s vysokými cenami

V neděli začala každoroční pouť do Mekky a očekává se, že se jí letos zúčastní rekordní počet věřících. Jedním z důvodů je uvolnění opatření, která v uplynulých letech platila v souvislosti s pandemií koronaviru, napsal server al-Džazíra. Situaci jim však mohou zkomplikovat vysoké teploty a vysoké ceny ubytování.

„Letos budeme svědky největší poutě hadždž v historii,“ uvedl úředník saúdského ministerstva hadždže a umry. Na pouť do Mekky se dosud vydalo nejvíc věřících v roce 2012, kdy jich bylo 3,1 milionu, tvrdí server Statista. Letos se očekává, že se hadždže zúčastní více než 2,5 milionu muslimů, protože došlo k uvolnění omezení týkající se pandemie koronaviru, která platí od roku 2020.

V daném roce se smělo zúčastnit jen deset tisíc lidí, v roce 2021 devětapadesát tisíc a loni byl stanoven limit jednoho milionu osob.

Letošní pouť představuje výzvu kvůli vysokým teplotám, které mají dosáhnout až 45 stupňů Celsia. Saúdské úřady uvedly, že více než dvaatřicet tisíc zdravotníků a tisíce sanitek jsou v pohotovosti, aby ošetřily případy úpalu, dehydratace a vyčerpání.

Vysoké ceny ubytování

„Prožívám nejkrásnější dny svého života,“ řekl na místě tiskové agentuře AFP pětašedesátiletý Egypťan Abdelazim, který dvacet let šetřil, aby mohl zaplatit šest tisíc dolarů, které na pouť potřebuje, přiblížila al-Džazíra.

Na vysoké ceny upozornila i agentura Reuters, která napsala, že k vykonání pouti si věřící musí připravit sedm tisíc dolarů (151,6 tisíc korun), a popsala příběh pětašedesátiletého muže Abu Rahala, který měl problém uhradit náklady na cestu, i když si vybral nejlevnější nabízený balíček. Ten zahrnoval cestu do Saúdské Arábie po zemi a sdílení hotelových pokojů s dalšími poutníky.

„Žádal jsem o čtvrtou možnost, se vzdálenějším hotelem, který by mohl být o polovinu levnější. Ceny a možnosti, které byly dány, jsou upřímně řečeno trapné,“ řekl Rahal a dodal, že loni poutníci zaplatili stejnou cenu za balíček, který zahrnoval i letenky.

Podle oficiálních údajů za rok 2019, poslední rok před pandemií, která zasáhla celosvětový cestovní ruch, vydělalo království ročně asi 12 miliard dolarů (260 miliard korun) od 2,6 milionu poutníků, kteří navštěvovali Mekku a Medínu kvůli hadždži, a dalších 19 milionů (411 milionů korun) od návštěvníků umry. Umra je další formou pouti, kterou lze vykonat kdykoli během roku.

Posloupnost pouti do Mekky

V neděli večer se poutníci vydali na cestu do Míny, vzdálené asi osm km od Velké mešity v Mekce. Poté se shromáždí na hoře Arafát, kde podle pověsti prorok Mohamed pronesl své poslední kázání. Miná je na poutníky připravena, jsou tam přivezeny zásoby potravin a rozmístěny bezpečnostní složky.

Pouť do Mekky je rituál, který tvoří jeden z pěti pilířů islámského náboženství a má se ho zúčastnit každý dospělý a práceschopný muslim, který má na účast finanční prostředky. Hadždž se letos koná mezi 26. červnem a 1. červencem.