TÉMA

Inspekce

Inspekce obvinila policistu kvůli napadení dívky před barem na pražském Smíchově

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila policistu, který před barem na pražském Smíchově napadl devatenáctiletou dívku. Stíhá ho pro těžké ublížení na zdraví, za což v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení. Inspekce muže i s jeho kolegyní viní také z výtržnictví. Sdělil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Na posun v případu upozornil portál Novinky.cz.
před 2 h hodinami|

Kontroly jsou časté a prověřují to samé. Podnikatelka si stěžovala na ministerstvech i vládě

Kontroly obchodní, zemědělské a potravinářské inspekce, hygienických stanic nebo veterinární správy jsou podle podnikatelů časté a úředníci opakovaně kontrolují to samé. Plzeňská podnikatelka se proto obrátila se stížností na ministerstva i vládu. Stát slibuje snížit byrokracii.
6. 2. 2024|

Někteří prodejci se pokoušeli šponovat ceny na maximum, řekl ke kontrolám potravin Nekula

Výsledky kontrol potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Zmínil, že se někteří obchodníci pokoušeli vyšponovat ceny na maximum. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle statistiků meziročně stouply o 23,5 procenta.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 20:51|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

Fungování sociálních služeb budou kontrolovat inspektoři v utajení, plánuje Jurečka

Pravidla kontrol sociálních služeb by se měla letos změnit. Inspekce by se měla zaměřit víc na zacházení s klienty v zařízeních. Upravit by se měly i podmínky pro inspektory, aby mohli poskytování péče kontrolovat v utajení, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).
10. 1. 2023|

Majitel restaurace v inzerátu napsal, že hledá servírku. Má zaplatit pokutu za diskriminaci

Majitel českobudějovické restaurace má zaplatit pokutu dvacet tisíc korun za to, že vypsal inzerát na novou servírku, čímž se dopustil diskriminace vůči mužům. Tamní Oblastní inspektorát práce nyní po pěti měsících potvrdil své rozhodnutí o pokutě, proti kterému restauratér podal rozklad. Rozhodovat tak bude Státní úřad inspekce práce.
4. 12. 2022|

Nová digitální platforma má školám pomoci předcházet šikaně

Pedagogové a školní metodici prevence mohou využívat novou digitální platformu zaměřenou na předcházení šikaně a zlepšení vztahů mezi žáky i učiteli. Zájemci v systému najdou programy a vzdělávací kurzy k prevenci rizikového chování. Databáze je přístupná zdarma. Provozovatelem Interaktivní platformy podpory duševního zdraví a prevence rizikového chování (IPREV) je Univerzita Karlova v Praze.
15. 11. 2022|

V Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva experti MAAE, uvedlo Rusko

V okupované Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva zaměstnanci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Agentuře RIA Novosti to v pátek řekl ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov. Moskva zároveň opět Ukrajinu obvinila z útoků na zařízení, jedná se podle ní o jaderný terorismus. Ukrajinská státní společnost Enerhoatom naopak Rusko viní z manipulace a překrucování reálného stavu věcí v zařízení v době, kdy jsou na místě dál experti MAAE.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 21:35|

V záporožské elektrárně chceme stálou misi, řekl šéf mezinárodní atomové agentury

Členové inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu ráno vyrazili z Kyjeva do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kde hodlají strávit několik dní. Podle šéfa MAAE Rafaela Grossiho chce agentura v zařízení ustanovit stálou misi. Z ostřelování jaderného zařízení se v posledních týdnech střídavě viní Ukrajina a Rusko.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 16:10|

Riziko jaderného konfliktu vzrostlo, Kreml ale zatím jen zastrašuje, míní odborník

Sedmasedmdesát let od svržení jaderných bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki opět eskaluje riziko nasazení atomového arzenálu. Rusko přerušilo americké inspekce svých jaderných základen, s nimiž počítá smlouva Nový START. Moskva tvrdí, že jen reaguje na podobné překážky z americké strany.
10. 8. 2022|

Změnu v boji s energošmejdy přinášejí nová pravidla. Zpřísňují podmínky pro zprostředkovatele

Od července začala platit nová pravidla zpřísňující podmínky podnikání s energiemi. Odborníci si od nich slibují účinnější boj s takzvanými energošmejdy. Celá agenda nově spadá pod Energetický regulační úřad (ERÚ). Každý, kdo má problém s prodejci energií, se tak bude nově obracet právě na tuto instituci. Až dosud to kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI). Už půl roku rovněž platí první část novely, díky které mohou zákazníci vypovědět bez sankcí smlouvu se zprostředkovatelem, poškození o této možnosti ale často netuší.
14. 7. 2022|

Papírování bere ředitelům čas. Většina z nich si na to inspekci stěžovala

Minimálně polovina ředitelů v každém okrese si České školní inspekci (ČŠI) stěžovala na administrativní zátěž, v některých okresech vadilo papírování dokonce všem dotázaným. Vyplývá to z analýzy ČŠI, která se při kontrolách ve školách ptala ředitelů, jestli pro ně administrativa představuje problém při výkonu profese. Vyplňování povinných dokumentů často zabere ředitelům velkou část pracovního času. Ten jim pak chybí při plánování pedagogického směřování školy. V posledních letech jim navíc zátěž přibyla, třeba i kvůli covidu-19 a uprchlíkům.
20. 5. 2022|

Ministerstvo snížilo pokutu pro Mynářovu firmu za nelegální odběr vody, informuje iRozhlas

Ministerstvo životního prostředí snížilo pokutu, kterou má za nelegální odběr vody pro zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku zaplatit společnost šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře. Firma O.L.G.A. nyní musí zaplatit 38 400 korun místo původních 57 600 korun. Informuje o tom server iRozhlas.cz.
17. 4. 2022|

30 let zpět: Předražení kapři v Ústí nad Labem

K předvánočním trhům neodmyslitelně patří i prodej kaprů. Redaktor Jan Stuchlík prověřoval stížnost, že někteří prodejci v Ústí nad Labem požadují na tehdejší dobu neuvěřitelných 55 korun za kilo živé váhy. Takovou cenu sice neobjevil, kontroloři České obchodní inspekce i tak pokuty rozdávali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 12. 2021|

Učte teď to, co je důležité, vzkazuje pedagogům školní inspekce. Zohlední to i v kontrolách

Učit to, co je důležité, zaměřit se na podstatné a vynechat zbytečné. Takové doporučení dostaly od svého resortu pro letošní rok školy. Pedagogové mají obsah přizpůsobit hlavně kvůli dopadům distanční výuky. Přesné dodržování vzdělávacích dokumentů nebude kontrolovat ani školní inspekce.
3. 10. 2021|

Šikanovaných učitelů přibývá. Žáci vyhrožují, bývají vulgární, objevila se i atrapa zbraně

Více než třetina základních škol řeší slovní i fyzické útoky žáků na učitele. Školní inspekce a školský ombudsman hledají cesty, jak se tomu bránit.
30. 4. 2019|

Školy příliš nevyužívají smluv s rodiči, u žáků s problémy jsou přitom úspěšné

Školy příliš nevyužívají individuální výchovné programy pro problematické žáky. Podle inspektorů se přitom jedná o efektivní nástroj, který učitelům pomáhá pracovat s dětmi, jež se z různých důvodů hůř učí a mají potíže s chováním. Mnohdy o možnosti uzavřít s žákem a jeho rodiči smlouvu vůbec nevědí, míní inspekce.
6. 6. 2017|