TÉMA

Intersucho

Jak se změní do konce století klima v Česku, ukazuje nový web. S přesností na 500 metrů

Klimatické podmínky, které budou panovat v různých částech Česka až do konce století, je možné zjistit z webu ClimRisk. Vytvořili jej vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe, kteří už vytvořili weby pro širokou veřejnost Intersucho nebo FireRisk. Nový web vychází z klimatických modelů a může najít uplatnění při tvorbě adaptačních strategií, ve stavebnictví, zemědělství i lesnictví.
27. 2. 2024|

Středa bude v Čechách tropická, zvyšuje se i riziko požárů

Ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra. Teplota může dosáhnout až 34 stupňů. Roste kvůli tomu i riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou v úterý zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z předpovědi počasí ústavu. Výstraha před požáry již nyní platí pro Ústecký kraj, kde hasiči stále bojují s ohněm v Českém Švýcarsku. Ve středu se pak riziko vzniku požárů rozšíří na další regiony. Podle portálu Intersucho je letošní sucho delší než v minulosti.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 14:22|

Teploty v polovině týdne přesáhnou tropických 30 stupňů, o víkendu má pršet

Česko má před sebou další horký týden. V jeho polovině by teploty měly znovu přesáhnout tropických 30 stupňů Celsia. O víkendu by mělo výrazněji pršet a mírně se ochladí. Pršet v týdnu příliš nemá. Více deště čekají meteorologové pouze v pátek. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle dat projektu Intersucho je v Česku sucho stále na sedmatřiceti procentech Česka, déšť v uplynulém týdnu ho ale pomohl zmírnit.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 21:34|

Zemědělci v Česku opět s obavami sledují rozšiřující se sucho. Teplé dny situaci ještě zhorší

Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy. Aktuálně jsou tři nejhorší stupně zemědělského sucha z šesti na 16 procentech území Česka. V dalších deseti dnech se neočekávají žádné významné deště, ale převážně slunečné a do pátku i velmi teplé počasí, které by mohlo situaci výrazně zhoršit. Tři nejhorší stupně by se mohly v polovině příštího týdne rozvinout až na 40 procentech území, vyplývá z informací projektu Intersucho.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 14:45|

Pomoci zadržet vodu v krajině má v Kojetíně nový biotop. Zemědělské sucho už trápí většinu Česka

V Kojetíně na Přerovsku začali napouštět nový biotop. Měl by pomoci zadržet vodu v krajině, obojživelníkům dát nový domov a lidem relaxaci. Patří mezi největší v Olomouckém kraji.
12. 3. 2022|

Klimatická naděje pro Česko: oteplení způsobí, že u nás porostou lanýže

Střední Evropa se v souvislosti se změnou klimatu stane vhodnější pro pěstování lanýžů. Jižní Evropa, kde tyto podzemní houby vyhledávané gurmány rostou, bude pro jejich růst příliš teplá. Vyplývá to z výsledků výzkumu českých a zahraničních vědců, řekl Miroslav Trnka z projektu InterSucho.
7. 12. 2020|
Počasí

Sucho v některých částech Česka mizí i z hlubší vrstvy půdy. Hrozí naopak bleskové záplavy

Zemědělské sucho z některých míst Česka po vydatných deštích posledních dnů rychle mizí. V některých oblastech ustupuje i z hlubší vrstvy půdy, která byla po srážkově chudém jaru vyschlá prakticky všude. Vyplývá to z údajů, které vědci zveřejnili na portálu InterSucho. Mapa nasycení půdy do jednoho metru také ukazuje, že existují oblasti (Beskydy, velká část Vysočiny či jižních Čech), kde je půda stoprocentně nasycená a při dalších silnějších deštích existuje značné riziko povodní.
15. 6. 2020|

Víkendový déšť nasytil půdu jenom na povrchu, situace zůstává velmi vážná, píše server InterSucho

Nejhorší zemědělské sucho první poloviny roku má Česko patrně za sebou, uvedli tvůrci portálu InterSucho. Tři nejhorší stupně sucha ze šesti zůstaly v neděli ráno pouze na šesti procentech území díky intenzivním dešťům. Jenže situace je extrémně odlišná ve vrstvě půdy do 40 centimetrů a v hlubší vrstvě od jednoho metru. Zatímco v horní vrstvě sucho prakticky není, hlouběji zůstává situace velmi vážná.
25. 5. 2020|

Kvůli suchu už letos přes 20 obcí vyhlásilo omezení odběru vody. Další se přidávají od května

Zákaz zalévání záhonů nebo napouštění bazénů. Obcí, ve kterých je odběr vody omezený, přibývá. Letos už zákaz vyhlásilo 23 většinou menších obcí. Od května začínají omezení platit v dalších dvou. Jinde platí kvůli suchu zákaz dlouhodobě už od loňského července. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství.
1. 5. 2020|

Katastrofální sucho. V celém Česku vysychají pole i vodní zdroje

Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v osmdesáti procentech zdrojů podzemní vody. Situace je katastrofická, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tak špatnou situaci podle něj předchozí generace nezažily.
29. 4. 2020|

Zemědělské sucho se začne v Česku rychle rozšiřovat, varují experti

Zemědělské sucho zatím panuje v Česku jen na velmi omezených malých územích. Střednědobé předpovědi však ukazují, že po dobrém stavu, který panoval zhruba šest týdnů, se sucho začne prohlubovat. Nejpostiženější budou místa, kde menší množství jarních srážek v minulosti nahrazoval ještě tající sníh, který je nyní už jen v nejvyšších polohách. Nejvíce se má situace zhoršit během pár dnů v Libereckém kraji, řekl Miroslav Trnka z vědeckého týmu, který vytváří portál InterSucho.
26. 3. 2020|
Intersucho

Česko je zase sušší, hlásí Intersucho. Horké dny beze srážek situaci ještě zhorší

Po mírném zlepšení v polovině července se sucho za poslední týden zase zhoršilo. Výjimečné až extrémní je podle projektu Intersucho na 30 procentech území. Očekávané teplé počasí bez srážek situaci ještě zhorší. Plocha, kde je sucho největší, by se mohla zdvojnásobit.
22. 7. 2019|
Počasí

Extrémní sucho je na polovině území Česka a bude se dál šířit

Extrémní sucho zasáhlo polovinu Česka. Podle aktuálních údajů portálu InterSucho jím trpí celé Čechy a severovýchodní Morava. Extrémním a výjimečným suchem je dohromady postiženo 63 procent území. InterSucho rozlišuje šest stupňů sucha, výjimečné a extrémní sucho jsou dva nejvyšší.
8. 7. 2019|
Události komentáře

Sucho se stupňuje a voda dochází. Situace je výjimečná, varuje ředitel ČHMÚ

Zemědělci, odborníci i politici se shodují, že panující sucho, které už postihlo téměř celé Česko, je velmi vážný problém. Kapacita vodních zdrojů začíná být podle ministerstva zemědělství vyčerpána. Období sucha sice v minulosti přicházela opakovaně, současná situace se od nich ale liší délkou trvání i vyššími teplotami, varuje ředitel ČHMÚ Mark Rieder, který byl hostem pořadu Události, komentáře.
25. 4. 2019|

Nedostatek deště a vyšší teploty opět posilují sucho. Šance na dramatické zlepšení je malá, říká expert

Rozsah zemědělského sucha v České republice se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Zasáhlo v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. Předpověď na tento týden předpokládá další a vzhledem k vysokým teplotám i rychlé zhoršování stavu, řekl ČTK bioklimatolog z projektu InterSucho Miroslav Trnka. Míra sucha se určuje ve vztahu k dlouhodobému průměru za léta 1961 až 2010.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 17:33|