TÉMA

Michal Kubal

Novým šéfredaktorem zpravodajství ČT se stane Michal Kubal

Novým šéfredaktorem zpravodajství a publicistiky České televize bude dosavadní moderátor Událostí a vedoucí redaktor zahraniční redakce Michal Kubal. Vystřídá Petra Mrzenu, který od listopadu povede celou divizi zpravodajství po Zdeňkovi Šámalovi. ČT to oznámila v tiskové zprávě.
27. 10. 2023|

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal Černohorský. Nejlepší reportáž měli Kubal a Hönig

Letošní Novinářské ceny ovládla témata války na Ukrajině. Cenu za nejlepší psaný rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem, v audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž obdrželi zpravodaj Michal Kubal a kameraman Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“. Reportér ČT Václav Černohorský,  který válku rovněž pokrýval, si odnesl Cenu Karla Havlíčka Borovského.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:22|

Ekologičtí aktivisté v Německu chtějí rychlejší konec fosilních paliv, plánují blokovat i Berlín

Německo chce být do roku 2045 klimaticky neutrální zemí, což nechala už předloni uzákonit vláda tehdejší kancléřky Angely Merkelové. Plány ale Německu překazila rusko-ukrajinská válka. Bez ruského plynu totiž země začala spalovat víc hnědého uhlí, se kterým chtěla původně v dohledné době skoncovat. Proti jsou však klimatičtí aktivisté, kteří stále častěji blokují dopravu v ulicích německých měst, slibují i blokádu Berlína. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který moderovali Michal Kubal a Martin Řezníček.
1. 5. 2023|

Lidi u nás frustruje válka víc než Ukrajince, Rusko smysl války zatím nenašlo, řekl ČT Pavel

Ukrajinci jsou nezlomně přesvědčení, že zvítězí a budou opět svobodní, zatímco Rusko ještě smysl války nenašlo. V rozhovoru pro ČT to uvedl prezident Petr Pavel. Podle české hlavy státu je řada lidí u nás válkou frustrovaná víc než Ukrajinci, i když jim nad hlavami nelétají rakety. Z ukrajinského optimismu bychom si měli vzít příklad, míní Pavel. Volodomyra Zelenského označil po osobním setkání za odvážného muže s „unikátním citem pro situaci“. S Pavlem hovořil během návštěvy v Kyjevě zpravodaj ČT Michal Kubal.
29. 4. 2023|

V Sevastopolu na Krymu vzplál zásobník s palivem, podle okupantů ho zasáhl dron

V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym v sobotu vypukl obrovský požár zásobníku s palivem. Podle místního okupačního činitele Michaila Razvožajeva požár zřejmě způsobil útok bezpilotního letounu. Kolem poledne politik hlásil uhašení otevřeného ohně. Nikdo podle něj nebyl zraněn. Mluvčí ukrajinské armády podle agentury Reuters uvedl, že nemá informace, které by naznačovaly, že za incidentem stojí Ukrajina.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 13:33|

Velký knižní čtvrtek doporučuje novinky Hůlové, Hornbyho i ukrajinskou kroniku zpravodajů ČT

Deset novinek tuzemských i zahraničních autorů přináší čtenářům od 23. března Velký knižní čtvrtek. Do výběru napříč žánry, jímž knihkupci a nakladatelé chtějí upozornit na čtenářsky atraktivní tituly, se dostaly knihy od Nicka Hornbyho, Petry Hůlové, Michaela Žantovského i zpravodajů České televize.
23. 3. 2023|

Česko směřuje k uzákonění povinných dvou procent HDP na obranu. Modernizace armády bude ale i tak ve znamení kompromisů

Česko směřuje k tomu, aby už od příštího roku dávalo na obranu dvě procenta HDP, jak se zavázalo při vstupu do NATO 12. března 1999. Přestože se na návrhu teprve bude muset shodnout sněmovna, armáda už se připravuje na větší modernizaci. Vojáci i tak varují, že ani tolik peněz nepokryje všechny potřeby a budou muset vybírat, které zbraně dostanou při nákupu přednost. Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Věnovali se rovněž zajištění bezpečnosti na prvních zahraničních cestách nového českého prezidenta Petra Pavla nebo jednáním mezi Íránem a Saúdskou Arábií.
19. 3. 2023|

O bezpečnost prezidenta se nestarají jen osobní strážci, ale i pyrotechnici či policisté v davu

Od pátku se o bezpečnost prezidenta Petra Pavla a jeho blízkých stará výhradně útvar k tomu určený – ochranná služba prezidenta republiky. Jde o stočlenný tým. Mezi osobními ochránci bude mít hlava státu i vojenské policisty, kteří se o Petra Pavla starali v minulosti. Osobní strážci z řad policistů se u něj pohybují od chvíle, kdy zvítězil v prezidentských volbách. Šlo hlavně o muže z ochranné služby vedené generálem Jiřím Komorousem. Nejde ale jen o bodyguardy, klíčovou roli mají třeba i pyrotechnici. A například ve čtvrtek, když se nová hlava státu zdravila na Hradčanském náměstí s lidmi, byli osobní strážci nejen v Pavlově těsné blízkosti – další se pohybovali přímo v davu a v případě potřeby by také zasáhli. Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Dále se věnovali například dezinformacím nebo pomoci Ukrajině.
12. 3. 2023|

Pavel popsal předání klíčů od klenotů. V rozhovoru pro ČT také kritizoval populismus

Petr Pavel ve čtvrtek složil ve Vladislavském sále slib a stal se čtvrtým prezidentem samostatné České republiky. Svůj první rozhovor ve funkci hlavy státu poskytl České televizi. Vedl ho Michal Kubal.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:16|

Armáda pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků v Libavé. Na přání Kyjeva trénují ofenzivu

Česká armáda pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků. Někteří z nich už za sebou mají například záškodnické akce. Jiní ale drželi zbraň poprvé teprve nedávno. Ukrajinská strana chtěla, aby se výcvik ve vojenském prostoru Libavá zaměřil hlavně na útočné operace. To zapadá do náznaků, které zaznívají z Kyjeva od různých ukrajinských představitelů, včetně prezidenta Zelenského. Že ukrajinské ozbrojené síly by brzy mohly spustit rozsáhlou protiofenzivu. Premiéru pořadu Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Ti se v pořadu věnovali také budoucnosti leteckých záchranářů a stoupajícímu napětí na Blízkém východě.
6. 3. 2023|

Čekala jsem, že se budou dít věci jako v Čečensku. Bylo to ještě horší, říká kronikářka masakrů v Buče a Irpini

Jedněmi z nejsilnějších symbolů už víc než rok trvající plnohodnotné války na Ukrajině se stala dvě města – Buča a Irpiň. Právě v nich zavraždili ruští vojáci desítky místních obyvatel a fotografie a záběry z okupovaných míst svojí krutostí zaskočily lidi po celém světě. Osudy obou měst zmapovala válečná novinářka Jevhenija Podobná, která nyní varuje před dalšími válečnými zločiny obzvlášť na východě okupované země. Ve speciálním vysílání České televize u příležitosti roku od začátku velké ruské invaze na Ukrajinu s ní hovořil Michal Kubal.
26. 2. 2023|

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

Západ platí za svou představu, že z Ruska může být partner Evropy, řekl Podoljak v rozhovoru pro ČT

Vladimir Putin je primitivní diktátor v čele extrémně cynického státu, který během okupace Ukrajiny masivně vraždí civilisty. V rozhovoru s Michalem Kubalem to pro ČT uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Západ podle něj v současnosti platí daň za svou dřívější představu, že Rusko může být evropským partnerem.
2. 11. 2022|

Zelenskyj pro ČT: Spokojíme se jen s vítězstvím, ale Rusové musejí ustoupit

Reportér ČT Michal Kubal natočil v Kyjevě rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Hovořil s ním o české podpoře Ukrajiny, o válečných zvěrstvech ruských jednotek i o budoucnosti země po skončení války. Zelenskyj zdůraznil, že jeho země není ochotna přistoupit na žádný kompromis s Ruskem, jedinou možností Ukrajiny je vítězství ve válce a kompletní stažení ruských jednotek z ukrajinského území. „Protože jinak, jestli neopustí Donbas a Krym, tak to neznamená konec války,“ řekl v Interview ČT24.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 23:17|

Dobře víme, že se nám Češi složili na tank, poděkoval ukrajinský premiér Šmyhal

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovoru pro ČT poděkoval Čechům za pomoc na bojišti i mimo něj. Ukrajinci jsou si dle něj dobře vědomi, že Češi na podporu vybírají peníze a pořídili ukrajinské armádě tank. V rozhovoru s Michalem Kubalem hovořil o nadějích spojených s evropským summitem v Praze, popsal svoje pocity z války a nastínil podmínky pro jednání s Ruskem.
6. 10. 2022|

Vidět zblízka věci, které se zapíší do dějin, je dar, říká Michal Kubal

Bavilo ho psát, chtěl být spisovatel a novinařina měla být jen mezikrok. Tak si svoji kariéru na jejím začátku představoval současný šéf zahraniční redakce ČT a moderátor Událostí Michal Kubal. Nakonec se z mezistanice stala konečná a on u novinařiny zůstal. „Jsem za to strašně rád,“ říká dnes. Projel země s válečnými konflikty, působil ale také jako zpravodaj ze Spojených států. V nejnovějším díle podcastu Background ČT24 odhaluje například i to, co stojí za skvělou televizní reportáží.
14. 7. 2022|

Z novináře terapeutem. Reportér Šilhan popisuje televizní práci na válčící Ukrajině

Svědky tragických příběhů z války na Ukrajině se diváci díky práci novinářů České televize stali už mnohokrát. Podle zpravodaje Jana Šilhana, pro kterého byla válka na Ukrajině prvním setkáním s válečným prostředím, však role novináře nespočívá jen v přinášení informací. Ve vysílání Studia 6 mluvil o tom, jaké v něm zanechala dojmy návštěva země, která již téměř pět měsíců čelí ruské invazi.
13. 7. 2022|

Invaze lidem ve vteřině obrátila život na ruby. Zpravodajové ČT popisují zkušenosti z Ukrajiny

Ruské invazní jednotky překročily ukrajinské hranice 24. února a zahájily tak největší konflikt v Evropě od roku 1945. Šest týdnů bojů nepřetržitě sleduje pětice zpravodajů České televize. Michal Kubal, Václav Černohorský, David Borek, Jakub Szántó a Andreas Papadopulos ve speciálním vydání pořadu 90' ČT24 popsali svoji práci ve válkou zmítané zemi.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 21:55|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|

Vyhrát mír bývá daleko těžší než vyhrát válku, říká zpravodaj Michal Kubal o současné Ukrajině

Zahraniční zpravodaj České televize Michal Kubal na Ukrajině strávil s kameramanem Vojtěchem Hönigem tři týdny. „Základním pravidlem je co nejméně ohrožovat sebe a co nejméně ohrožovat ostatní,“ uvedl v Interview ČT24 k práci novinářů ve válečných oblastech.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 08:59|

Je naší povinností příběhy zprostředkovávat v syrovosti, míní Kubal a přibližuje tajné setkání se Zelenským

Na válčící Ukrajině působil skoro tři týdny a denně vstupoval živě do vysílání České televize. Pro moderátora a zpravodaje ČT Michala Kubala, jenž společně s kameramanem Vojtěchem Hönigem ukazoval osudy lidí zasažených boji, se však nejednalo o první konflikt. Zkušený novinář v pořadu Newsroom ČT24 poodhaluje nejen okolnosti spojené s prací v nebezpečné zóně, ale také zákulisí rozhovoru s ukrajinským prezidentem.
4. 4. 2022|

Rusové slíbili zdrženlivost. Na Černihiv ale dopadá více raket než dříve

Údajné stahování ruských invazních vojsk je podle generálního štábu ukrajinské armády pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev. Vedení Ukrajiny varuje, že okupační vojska se pokusí obklíčit obránce na východě země. Nejen tamní města čelí nepřetržitému bombardování. Satelitní snímky ukázaly destrukci Mariupolu. V ukrajinské Irpini možná zahynulo až 300 civilistů, řekl starosta.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 20:38|

„Když si nedáváte pozor, můžete hodně rychle skončit.“ Štáb ČT natáčel s českými bojovníky u Kyjeva

Ukrajina vytvořila cizineckou legii, kam se hlásí tisíce bojovníků z celého světa, často bývalých nebo i současných vojáků. Jádrem jejich působení je okolí Kyjeva. Jsou mezi nimi i Češi. Se dvěma z nich mluvil zvláštní zpravodaj ČT na Ukrajině Michal Kubal.
30. 3. 2022|

Rodinu roztrhla válka. Otec brání Kyjev, matka s dětmi našly útočiště v Čechách

Ještě před měsícem tvořili Serhij a Julia rodinu pod jednou střechou. Nyní je od sebe dělí čtrnáct set kilometrů a válka a nejintimnější dotyk představuje Serhijův snubní prsten, který nosí Julia na krku. Zatímco její muž brání Kyjev, ona sama našla s dětmi dočasné útočiště v českých Říčanech. O osudu ukrajinské rodiny natáčel Michal Kubal a Johana Šulcová.
27. 3. 2022|