TÉMA

Tallinn

Pobaltí si připomnělo výročí sovětských deportací. Na Sibiři přišly o život tisíce lidí

Sovětský svaz před 75 lety zahájil deportace obyvatel Pobaltí do Ruska. Nucené vystěhování občanů Estonska, Lotyšska a Litvy mířilo proti odpůrcům násilné kolektivizace a dalším nepřátelům režimu. Během pouhých čtyř dní Sověti deportovali 94 tisíc lidí. O zrůdnosti operace svědčí fakt, že přes 44 procent tvořily ženy a téměř 30 procent děti. Víc než čtyři tisíce z nich zahynuly během prvního roku ve vyhnanství.
26. 3. 2024|

Rusko, Čína a Balticconnector. Plynovod poškodila kotva nákladní lodi, vyvstávají další otázky

Plynovod na dně Finského zálivu poškodila kotva nákladní lodě NewNew Polar Bear čínské společnosti, oznámili finští vyšetřovatelé. Zda to byla nehoda nebo záměrná sabotáž, však stále není jasné. Posádka na pokusy o kontakt nereaguje. Podle námořníků je „nemožné“, aby za sebou loď táhla masivní kotvu bez povšimnutí. Experti proto spekulují o tom, kdo by mohl mít na poškození Balticconnectoru zájem – a jejich pohledy při tom směřují na Východ.
7. 11. 2023|

Rusko vyhostí estonského velvyslance. Moskva reaguje na vykázání diplomatů z Tallinnu

Rusko vyhošťuje estonského velvyslance v Moskvě a snižuje diplomatické vztahy s touto pobaltskou zemí na úroveň chargés d'affaires. Tallinn zareagoval na krok Moskvy vypovězením ruského ambasadora ze země. Později se přidalo Lotyšsko, které oznámilo snížení diplomatických vztahů s Ruskem. Agentura TASS také citovala šéfa Ruské rady pro mezinárodní záležitosti Andreje Kortunova, podle něhož by Moskva mohla po Estonsku vyhostit velvyslance i dalších „nikoli přátelských“ zemí, přičemž konkrétně zmínil také Česko.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 18:18|

Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|

„Naprostý propagandistický podvod.“ Hrob sovětských vojáků v Estonsku se ukázal být prázdný

Po ruské invazi na Ukrajinu se radnice v malém estonském městě Otepää rozhodla, že přesune hromadný hrob sovětských vojáků od křižovatky v centru na hřbitov. Zjistila ale, že ve skutečnosti neukrývá ostatky vojáků Rudé armády, ale pouze hlínu. V Estonsku přitom může jít o výbušné téma. V roce 2007 kvůli přemístění sovětského památníku v Tallinnu zachvátily hlavní město několikadenní nepokoje s obětí na životech, doprovázené prvními kybernetickými útoky proti samostatnému státu. Nevoli vyvolal přesun zejména mezi početnou ruskojazyčnou menšinou, kterou hojně podporoval Kreml.
25. 7. 2022|

Válka na Ukrajině přináší obavy ohledně soužití Estonců a Rusů

S válkou na Ukrajině se pozornost čím dál více upíná také k Pobaltí, jehož státy spadají do sféry bývalého Sovětského svazu a kde žije početná ruská komunita. V Estonsku, které má milion tři sta tisíc obyvatel, je 25 procent etnických Rusů. Většina z nich žije u východní estonské hranice s Ruskem, která dodnes není ani oficiálně ratifikována. Soužití estonské většiny s ruskou menšinou je složité a s válkou na Ukrajině se mnozí obávají vyhrocení vztahů. Pro Reportéry ČT v Estonsku natáčela Tereza Engelová.
22. 3. 2022|

Minsk se snaží destabilizovat Evropu, varuje Morawiecki. Zvažuje tvrdé sankce i zavření hranice

Polsko zvažuje možnost uvalit na Bělorusko vážné sankce. V estonském Tallinnu to prohlásil předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. Polská pohraniční stráž v neděli ráno informovala o dalších zmařených pokusech migrantů proniknout ilegálně z Běloruska do Polska. Podle běloruské pohraniční stráže polská strana projevila zájem o konstruktivní dialog.
21. 11. 2021Aktualizováno21. 11. 2021, 15:32|

Španělské dráhy koupily polovinu českého Leo Expressu, píše Zdopravy.cz

Jeden z největších evropských železničních dopravců začne podnikat v Česku. Španělské státní dráhy Renfe po měsících jednání oznámily, že kupují padesát procent českého soukromého dopravce Leo Express. Píše o tom server Zdopravy.cz. Podle tiskové zprávy španělského dopravce již k nákupu došlo. Vyjádření Leo Expressu server zjišťuje.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 17:38|

Skandinávie má podle evropské agentury nejčistší ovzduší. Nejhůře skončila v žebříčku polská města

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sestavila žebříček čistoty ovzduší v evropských městech. Pracuje v něm s průměrnou koncentrací jemných prachových částic v minulých dvou kalendářních letech. V žebříčku je 323 míst starého kontinentu. Všechna sledovaná česká sídla se umístila ve druhé polovině žebříčku, například Praha je na 203. příčce těsně za Vídní, s koncentrací 12,4 mikrogramu jemných částic na metr krychlový. Nejčistší jsou skandinávská města, nejhůře si naopak vedla ta polská.
17. 6. 2021|

Nákupní centra, galerie i bunkry pro případ války. Helsinky skrývají v podzemí plnohodnotné město

Vše, co nemusí být na povrchu, může být skryté v podzemí. Tímto smělým plánem se řídí hlavní město Finska. Před 40 lety tak začali dělníci pod Helsinkami hloubit tunely, které z ulic částečně odvedly dopravu a shon. V žulovém masivu pod městem se ale skrývá mnohem víc než jen pár chodeb. Finové v něm vykutali parkoviště a nákupní centra, galerii a koncertní sály, pod zemí čistí vodu nebo skladují teplo. Zároveň se připravili na nejhorší, prostory pod povrchem totiž mohou rychle přetvořit na systém podzemních bunkrů, ve kterém by bylo dostatek místa pro všech 550 tisíc obyvatel města.
21. 3. 2021|

Estonsko staví plot na hranici s Ruskem. Vztyčilo první kilometr

Estonsko instalovalo plot s ostnatým drátem na prvním kilometru nově budované ochrany hranic s Ruskem. V první etapě plánuje Tallinn oplotit přes dvacet kilometrů dlouhý úsek a vybavit ho potřebnou infrastrukturou, jako jsou silnice pro hlídková vozidla, komunikační systémy nebo kanalizace. Informoval o tom zpravodajský server ERR News. Podle dřívějších informací by východní estonskou hranici, která je zároveň vnější hranicí Evropské unie, měly pomoci střežit i bezpečnostní videokamery nebo drony.
7. 12. 2020|

Konec pragocentrismu? STAN navrhuje vystěhovat z Prahy do regionů dvě desítky úřadů

V Poslanecké sněmovně se debatovalo o zkušenostech s přesunem úřadů z hlavních měst do regionů. Projekt už úspěšně funguje například v Norsku, Velké Británii nebo Estonsku. V Česku stěhování prosazují mimo jiné Starostové a nezávislí (STAN), kteří úterní konferenci organizovali a sepsali zákon, jenž by přestěhoval několik úřadů z Prahy do krajských měst.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 22:26|