TÉMA

Motorismus

Dálniční známka by měla znovu zdražit od ledna 2025, nastínil Kupka

Cena dálniční známky by se měla znovu zvednout od ledna příštího roku. Růst by měla podle vývoje inflace. V České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Přesnou částku, o kterou by se měla známka zdražit, oznámí jeho resort ve druhé polovině letošního roku. Dálniční kupon naposledy zdražil 1. března, u roční známky se cena zvýšila z 1500 na 2300 korun.
2. 3. 2024|

Ministerstvo dopravy varuje před weby nabízejícími předražené dálniční známky

Lidé se v posledních dnech obracejí na ministerstvo dopravy a Českou obchodní inspekci (ČOI) kvůli některým webům, které nabízejí dražší dálniční známky, než stanovuje vládní nařízení. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) motoristům k nákupu známek doporučuje oficiální webové stránky, pobočky České pošty nebo čerpací stanice EuroOil. ČOI se při kontrolách zaměřuje na správnost a úplnost informací o ceně elektronické dálniční známky a s tím spojených služeb.
19. 2. 2024|

Převod auta lze nově vyřídit on-line, uživatelům tak odpadne minimálně jedna cesta na úřad

Žádosti o převod vlastníka vozidla nebo o vydání doplňkové registrační značky mohou lidé nově podávat přes Portál dopravy. Uživatelům tak odpadne minimálně jedna cestu na úřad. Při on-line žádosti navíc získají dvacetiprocentní slevu ze správního poplatku, informovali zástupci ministerstva dopravy. Služby jsou zatím dostupné jen fyzickým osobám.
12. 2. 2024|

Britský premiér slibuje změnu. Labouristy chce oslabit třeba podporou motoristů

Britští konzervativci na stranické konferenci zbrojí na volby v příštím roce. Premiér Rishi Sunak představil strategii, která má dohnat náskok opozičních labouristů. Vládnoucí strana slibuje reformu školství a víc peněz do regionů i na dopravní projekty. Oslovit chce – poněkud překvapivě – i motoristy.
4. 10. 2023|

Chorvatsko plánuje do dvou let zavést elektronické mýtné

Chorvatsko plánuje změnu placení mýtného, píše chorvatský deník Jutarnji list. Země, která je oblíbenou destinací českých turistů, se chce zbavit mýtných bran, zrychlit dopravu a v sezoně se vyhnout dopravním zácpám. Systém platby za ujetý kilometr zůstane, o dálničních známkách se podle ministra pro moře, dopravu a infrastrukturu Olega Butkoviče neuvažuje. Postupně do roku 2025 se ale zprovozní nový model elektronického mýtného, což má být projekt zhruba za 100 milionů eur (2,4 miliardy Kč).
27. 8. 2023|

Motorkáři mohou v Praze nově využívat vyhrazené jízdní pruhy, město doufá v bezpečnější provoz

V Praze je 66 kilometrů speciálních vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy městské dopravy, záchranáře nebo policii. Nově je zcela regulérně můžou využívat i motorkáři, aby nebezpečně nekličkovali a neproplétali se mezi auty, což způsobovalo časté nehody. Technická správa komunikací už rozmístila značení pro motocykly na 95 procentech příslušných pruhů.
21. 6. 2023|

Jedovaté látky z pneumatik mohou pronikat do zeleniny. Vědci to prokázali u salátu

Do hlávkového salátu, který je jinak považován za velmi zdravou součást stravy, se mohou dostávat jedovaté látky z pneumatik. Podle agentury APA na to přišli vídeňští vědci. Částice z pneumatik se na pole a poté do zeleniny dostávají ze silnic prostřednictvím větru nebo vody.
7. 1. 2023|

I po konci oprav Barrandovského mostu se tvoří kolony. Situaci má vyřešit stavba rampy

Konec letošních oprav pražského Barrandovského mostu kolony zmírnil jen částečně. Potvrzují to data z telematických systémů. Příčinou je složité řazení aut na mostě, a vedení města tak nyní počítá s tím, že problém vyřeší až stavba další rampy.
5. 11. 2022|

Startuje kampaň Pěšky do školy. Do letošního ročníku se zapojí třikrát víc dětí než loni

V pátek začíná šestý ročník kampaně Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se tam nevozí autem. Parkující a popojíždějící vozy před školou totiž ohrožují chodce, znečišťují ovzduší a děti v nich se méně hýbou. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi sedmdesát tisíc žáků. Akce bude součástí Evropského týdne mobility, který nabídne rovněž třeba projekty Zažít město jinak či Mezinárodní den bez aut podporující komunitní soužití a ekologii.
16. 9. 2022|

Cena benzinu je na novém rekordu. V průměru se už přibližuje ke 48 korunám

Ceny pohonných hmot v Česku opět vzrostly. Natural 95 za týden zdražil o 1,14 koruny na průměrných 47,69 korun za litr. Nafta se pak prodává v průměru za 46,94 koruny za litr, a je tak o 1,17 koruny dražší než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle ministerstva financí za to nemohou prodejci, jejichž marže naopak klesaly.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 21:41|

Ceny pohonných hmot se po reakci na snížení spotřební daně zase šplhají zpět. Pravděpodobné je další zdražování

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu za týden stoupla o 79 haléřů na 46,55 koruny za litr. Nafta je v průměru dražší o 34 haléřů, ve středu stála 45,77 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 14:08|

Oprava pražského Barrandovského mostu začne v pondělí 16. května

Rekonstrukce pražského Barrandovského mostu začne v pondělí 16. května. O dva dny dříve začnou silničáři vyznačovat objížďky a dopravní omezení. První fáze prací na pražské klíčové dopravní stavbě potrvá 110 dní, pro město ji provede firma Porr za 594,5 milionu korun. Celková rekonstrukce mostu potrvá několik let.
19. 4. 2022|

Škoda Auto svolává v Česku do servisů tři tisícovky vozů. Hrozí nebezpečí požáru

Automobilka Škoda Auto svolává v České republice do autorizovaných servisů 2028 vozů Octavia, Karoq, Kodiaq a Superb vybavených benzinovými motory 2,0 TSI evo. Vozy byly vyrobeny od srpna 2020 do současnosti. Svolává také tisíc plug-in hybridních modelů Superb, Octavia iV a Octavia RS iV. Za určitých okolností hrozí u vozů nebezpečí požáru, řekl mluvčí Škoda Auto Pavel Jína. Problém mají i další vozy z koncernu, kromě Volkswagenu i Audi a Seat.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:01|

Ministři financí EU se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti

Ministři financí Evropské unie se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti a na podpoře podniků, které zasáhl růst cen energie v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V úterý to uvedl podle agentury Reuters francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
15. 3. 2022|

Česko má pátý nejstarší vozový park v Evropské unii

Počet osobních aut na českých silnicích se v loňském roce zvýšil o 163 251 na 6,29 milionu vozů. Jejich průměrné stáří se zvýšilo o 0,3 roku na 15,6 roku. Česko tak má pátý nejstarší vozový park v Evropské unii. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
24. 1. 2022|

Zájemce o řidičský průkaz čekají od půlky února nové otázky, přibudou i videa

Dalších 38 nových otázek bude od poloviny února součástí zkoušek autoškol. Poprvé mezi nimi budou zařazeny i video otázky. Nová sada testů se věnuje například jízdě za snížené viditelnosti či řešení situací na různých typech křižovatek. Ministerstvo dopravy začalo nové otázky zařazovat do zkoušek už loni, nyní jich je téměř devět set. Každý žadatel v současnosti u zkoušky řeší 25 příkladů. V Česku skládá zkoušky k řidičským oprávněním zhruba 120 tisíc žadatelů ročně.
18. 1. 2022|

Nedostatek čipů zbrzdil prodej nových aut, rekordní byl zájem o vozy z druhé ruky

Prodej nových osobních aut v minulém roce vzrostl meziročně o 1,9 procenta na více než dvě stě tisíc vozů, proti předcovidovému roku 2019 byl ovšem o 17,2 procenta nižší a situaci komplikovaly výpadky v dodávkách. Výrazný zájem kupců proto zaznamenávali dovozci ojetých aut z ciziny, prodalo se jich přes 185 tisíc, tedy nejvíc za posledních třináct let.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 20:17|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

Kvůli nedostatku čipů Škoda Auto letos vyrobí o sto tisíc vozů méně

Automobilka Škoda Auto v letošním roce kvůli chybějícím čipům nedokáže vyrobit sto tisíc vozů. Uvedl to podle agentury DPA šéf podniku Thomas Schäfer v rozhovoru s německým listem Augsburger Allgemeine. V loňském roce Škoda Auto vyrobila zhruba 940 tisíc vozů, upozornila DPA.
11. 9. 2021|

Nový elektromobil jezdí „na slunce“. Tvůrci modelu Sion chtějí změnit svět dopravy

Německá firma Sono představila cenově dostupný elektromobil, který se dokáže dobíjet za jízdy přímo ze sluneční energie. Společnost, kterou v garáži založila skupina kamarádů ze školy, už má na model Sion přes čtrnáct tisíc objednávek.
11. 9. 2021|

Zájemce o řidičák čekají nové otázky, zaměří se na konkrétní situace v provozu

Testovacích sady u zkoušek na řidičské průkazy se rozšíří o 120 nových otázek. Zaměřovat by se měly na konkrétní situace v provozu a případná rizika. Prvních 35 nových otázek by se mělo v testech objevit od 24. října. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci ministerstva dopravy, policie a asociace autoškol. V současnosti je v testovacích sadách 855 otázek. Každý žadatel u zkoušky řeší 25 příkladů.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 18:50|

Muž strhnul řidičce volant do protisměru. Soud mu zpřísnil trest na 15 let za pokus o vraždu

Olomoucký vrchní soud zvýšil trest ze sedmi na patnáct let čtyřicetiletému Martinu Majlingovi za to, že při jízdě autem úmyslně strhnul své přítelkyni volant do protisměru. Soud také jeho čin překvalifikoval z pokusu těžkého ublížení na zdraví, za což jej odsoudil ostravský krajský soud, na pokus o vraždu, z kterého byl původně obžalován.
8. 9. 2021|

Škodovka přestane vyrábět Fabii Combi, chce se zaměřit na elektromobily

Automobilka Škoda Auto přestane vyrábět model Fabia ve variantě kombi. Důvodem jsou přísné emisní limity, kvůli kterým musí vyrábět více elektromobilů. Firma to oznámila v dopise zaměstnancům, informuje o tom ČTK. Kdy se přestane Fabia Combi vyrábět, není jasné.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 12:56|

Náměstí v Písku připomíná parkoviště. Město chce dostat auta z centra

Písecká radnice chce dostat auta z centra a zklidnit dopravu. V historickém jádru města plánuje zrušit víc než stovku parkovacích míst. Podnikatelům se záměr nelíbí. Bojí se, že přijdou o zákazníky. Radnice slibuje, že místa dostanou v novém parkovacím domě.
21. 7. 2021|