TÉMA

Stadion

Sedm měsíců od otevření se na královéhradeckém stadionu mění část trávníku. Fotbalisté věří, že nový vydrží déle

Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové začala výměna vyhřívaného trávníku. Ačkoli se nová sportovní aréna za tři čtvrtě miliardy korun otevřela teprve před sedmi měsíci, je trávník již v nevhodném stavu. Od nového si městský fotbalový klub slibuje, že bude kvalitnější a odolnější. Není ale zřejmé, kdo výměnu hradí. Město i fotbalisté hovoří o reklamaci, nicméně z radnice zní, že trávník reklamuje klub, a klub tvrdí, že je to reklamace prostřednictvím města.
1. 3. 2024|

Zastupitelé Písku chtějí nový plavecký stadion. Opravu staré haly komplikuje referendum

Písek bude pokračovat v přípravě výstavby plaveckého stadionu. Odhadované náklady se dostaly už přes půl miliardy korun. O pokračování projektu, který Písek řeší už několik let, rozhodli v pondělí zastupitelé na mimořádném zasedání. Jedním z návrhů bylo od projektu ustoupit a investovat do modernizace současného plaveckého stadionu.
20. 11. 2023|

Opravy stadionu v Karlových Varech odhalily letité nedodělky, město možná podá žalobu

Podáním žaloby zřejmě skončí 19 let stará rekonstrukce atletického stadionu v Karlových Varech. Potvrdilo to vedení města. Na hrubé nedostatky a špatně provedené práce svých předchůdců přišla stavební firma, která provádí opravy areálu nyní. Stavba se tak prodražila a o rok prodloužila, což komplikuje činnost místních atletických klubů.
16. 11. 2023|

Světla z pardubického stadionu svítí do oken. Město prověří stížnosti

Lidem v okolí pardubického fotbalového stadionu vadí jeho osvětlení. Reflektory, které osvětlují hrací plochu, jim totiž svítí do oken bytů, a údajně velmi intenzivně. Město chce teď zjistit, jestli nedochází k porušování stanovených norem a ke zvyšování světelného smogu. Pokud se to potvrdí, světla bude muset přenastavit.
14. 10. 2023|

Při tlačenici u vstupu na madagaskarský stadion zemřelo dvanáct lidí

Nejméně dvanáct mrtvých a osmdesát zraněných si vyžádala tlačenice, která vypukla u vstupu na stadion v madagaskarském Antananarivu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na madagaskarského premiéra Christiana Ntsaye.
25. 8. 2023|

Hradec Králové chce kvůli zpoždění stadionu uplatnit sankce. K žádnému nedošlo, tvrdí zhotovitel

Magistrát Hradce Králové začne po konsorciu stavebních firem, které staví fotbalový stadion, vymáhat smluvní penále za zpoždění. České televizi to řekla primátorka Pavlína Springerová (HDK). Podle ní měl být stadion hotový do konce června, ale stále není. Zhotovitel tento termín neuznává.
16. 8. 2023|

Královéhradecký stadion získal částečnou kolaudaci. Fotbalisté mohou v sobotu na utkání

Stavební úřad vydal kolaudaci větší části fotbalového stadionu v Hradci Králové. Prvnímu soutěžnímu utkání domácího fotbalového klubu, které se bude konat v sobotu, tak nic nebrání. Zápas byl v ohrožení kvůli zpoždění stavebních prací. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:09|

Hradec Králové má dohodu o stadionu, k odehrání sobotního zápasu zbývá ještě kolaudace

Hradečtí zastupitelé v úterý schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části přestavěného fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů, oznámil mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Jde o významný krok k tomu, aby se mohl 5. srpna na stadionu odehrát první domácí soutěžní zápas FC Hradec Králové. Zbývá ještě kolaudace takzvané fotbalové části arény, kterou by mohl mít zhotovitel do konce pracovního týdne.
1. 8. 2023|

Hradeckému stadionu schází kolaudace. První zápas zřejmě umožní dohoda se stavební firmou

Vedení Hradce Králové našlo řešení, které by 5. srpna umožnilo odehrání prvního soutěžního zápasu FC Hradec Králové na dokončovaném multifunkčním fotbalovém stadionu. Odehrání prvoligového zápasu s Dynamem České Budějovice by měla umožnit dohoda mezi městem a zhotovitelem, a to i přesto, že stavba jako celek zatím nebude mít všechny potřebné zkoušky a nebudou odstraněny všechny vady a nedodělky, řekli ve středu zástupci města.
26. 7. 2023|

Rekonstrukce stadionu v Blansku má umožnit pořádání soutěží vyšších kategorií

Blansko muselo v poslední době šetřit. Ztlumilo veřejné osvětlení a zhaslo třetinu lamp, omezilo také investice. Například plavecký stadion, který se staví, nebude mít wellness ani posilovnu. Mírnit své ambice však město nechce u atletického stadionu, který rekonstruuje a chce z něj mít jedno z nejvýznamnějších sportovišť severně od Brna. Životem v Blansku, šetřením, dopravou či využitím veřejného prostoru se zabýval další díl zpravodajského seriálu Sečteno z jižní Moravy.
14. 7. 2023|

Podobu stadionu v Hradci Králové změnil nedostatek materiálu. Hrozí také zpoždění stavby

Rozestavěný fotbalový stadion v Hradci Králové se bude po otevření lišit od původních návrhů. Na rozdíl od původních vizualizací bude mít průhledné opláštění. Stavba nového stadionu bude mít navíc měsíc zpoždění a včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července, řekla ve středu primátorka města Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:54|

Evropského fotbalu se Ďolíček nedočká. Stadion Bohemians nevyhovuje

Po 36 letech bude hrát fotbalový klub Bohemians evropskou soutěž –⁠ Evropskou konferenční ligu. Třetí nejprestižnější. Kvůli špatnému stavu, který neodpovídá regulím UEFA, ale zápasy na stadionu Ďolíček v pražských Vršovicích neodehraje. Náhradní prostory nabídla Sparta na Letné. Stadion Bohemky patří hlavnímu městu. To už několik let slibuje rekonstrukci, zatím je ale v nedohlednu.
12. 6. 2023|

Novou jihlavskou arénu postaví firma z Olomouce za 1,9 miliardy korun

Horáckou multifunkční arénu (HMA) v Jihlavě postaví olomoucká firma GEMO, která podala ve výběrovém řízení nejnižší nabídku v hodnotě 1,909 miliardy korun bez DPH. O stavbu mělo zájem pět uchazečů, uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem schválila rada města ve čtvrtek, oznámil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Účastníci ještě mají patnáct dní na odvolání. Pokud bude možné stavbu arény zahájit na přelomu června a července, měla by být dokončena do září 2025.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 11:42|

Nový pardubický stadion kritizují sousedé. Světla z něj září do dalekého okolí

Po prvních odehraných utkáních si začali sousedé nově opraveného pardubického stadionu stěžovat na jeho osvětlení. Tvrdí, že lampy jim svítí přímo do bytů. Vedení města sice prý žádnou oficiální stížnost nedostalo, slibuje ale, že se bude situací zabývat. Od projektanta chce ujištění, že osvětlení neporušuje normy.
7. 2. 2023|

Předvolební Hradec: město diskutuje o stavbě stadionu i ceně lávky přes Labe

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení královéhradeckého zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách patří rekonstrukce místního náměstí, výstavba fotbalové arény a cena nové lávky přes Labe.
18. 9. 2022|

Dodavatelé chtějí zvednout cenu multifunkční arény v Hradci Králové

Sdružení tří dodavatelských firem chce zvednout cenu multifunkční arény, která je největší investicí Hradce Králové v posledních desetiletích, a to o jedenáct a půl procenta, tedy skoro o sedmdesát milionů korun. Argumentuje stejně jako většina stavitelů – tedy inflací, zdražováním materiálu i válkou na Ukrajině.
23. 5. 2022|

Na české předsednictví EU se chystá i Brusel. Připomene Emila Zátopka

Do začátku českého předsednictví Radě EU zbývá měsíc a půl. Vedle politiků a diplomatů, kteří povedou jednání, se na samotné zahájení chystá také Brusel. A to prostřednictvím československé sportovní legendy Emila Zátopka.
15. 5. 2022|

Národní sportovní agentura zastavila dotaci na rozestavěný stadion v Hradci Králové

Národní sportovní agentura (NSA) zastavila řízení o dotaci na fotbalový stadion v Hradci Králové. Agentura tvrdí, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Hradec přitom zahájil hrubou stavbu stadionu za 568 milionů korun už letos v únoru na místě bývalého všesportovního stadionu. S výtkami a závěrem NSA město nesouhlasí a zvažuje právní kroky.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 19:45|

Vsetín začal rekonstruovat nevyužívaný stadion. Chce zázemí pro atletiku i další sporty

Ve Vsetíně začala rekonstrukce desítky let nevyužívaného stadionu na Ohradě. Jako první přišla na řadu demolice stávajících betonových ochozů. Vedení města chce areál zmodernizovat a znovu ho otevřít sportovcům. Celková investice do oprav přesáhne 140 milionů korun a první lidé by mohli prostor začít využívat v roce 2023.
13. 10. 2021|

Fotbalové Euro rozděluje Británii a EU, která varuje před davy na stadionech

Zatímco téměř čtyřiadvacet tisíc Dánů slavilo v Kodani vítězství své reprezentace, tamní bouřlivá atmosféra je během fotbalových zápasů na mistrovství Evropy zatím výjimkou. Diváci přitom i v dánské metropoli mohli zaplnit pouze dvě třetiny celkové kapacity stadionu, a to kvůli protikoronavirovým opatřením.
23. 6. 2021|

Státy EU se po roce a půl vrátily k hovorům o evropských hodnotách v Polsku a Maďarsku

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý po roce a půl vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští. Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje, řekla před jednáním s ministry místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Jedním z dokladů horšící se situace je nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví nebo například polská soudní reforma, doplnil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 19:10|

Kraj Vysočina dá půl miliardy na stavbu multifunkční haly v Jihlavě

Kraj Vysočina přispěje na stavbu Horácké multifunkční arény v Jihlavě půl miliardou korun. Návrh krajské rady v úterý zastupitelé kraje schválili 29 hlasy z celkových 38. Stavbu s předpokládanými náklady okolo jedné a půl miliardy korun připravuje město. Jednou z podmínek poskytnutí krajské dotace je to, že Jihlava zajistí peníze na celý projekt. Ucházet se bude také o státní dotaci.
15. 6. 2021|

Přístavby k fotbalovému stadionu v Pardubicích bourají dělníci. Původní část čeká rekonstrukce

V Pardubicích začala nákladná rekonstrukce Letního stadionu za zhruba 380 milionů korun včetně DPH. Zatím se bourají novodobé nepůvodní konstrukce, část stadionu je památkově chráněná. První práce začaly na západní tribuně.
14. 5. 2021|

Hradec Králové chce mít za dva roky nový fotbalový stadion. Podepsal smlouvu se sdružením tří firem

Město Hradec Králové ve středu podepsalo smlouvu se sdružením firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont na stavbu nového fotbalového stadionu. Cena kontraktu činí 568 milionů korun bez DPH, jde tak o největší zakázku v novodobé historii města.
14. 4. 2021|