TÉMA

Roman Knap

Novým ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán

Výběrové řízení na generálního ředitele České pošty vyhrál Miroslav Štěpán, který byl poslední rok pověřený řízením podniku. Do tendru se přihlásili celkem čtyři zájemci. Nominaci předloží ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě vládnímu výboru pro personální nominace.
18. 1. 2024|

Policie ukončila vyšetřování kauzy Dozimetr, uvedl Deník N. Obvinění se seznamují se spisem

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Dozimetr, která se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Obvinění, mezi nimiž je například bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) nebo tehdejší finanční ředitel podniku Matej Augustín, se začali seznamovat se spisem. Informoval o tom Deník N.
30. 3. 2023|

Českou poštu povede dočasně Štěpán, vláda chystá velkou transformaci podniku

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Šéf pošty Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb. Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace, oznámil na středeční tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
1. 2. 2023|

Rok 2023 nebude lehký, shodují se šéfové velkých firem

Rekordní propouštění, chudoba, vysoká inflace a krachující firmy. I takové jsou prognózy pro letošní rok. Ředitelé čtyř českých firem se shodují, že nebude jednoduchý. Na druhé straně ale předpokládají, že svým zaměstnancům přidají na platech. Očekávají, že to bude zhruba v průměru mezi třemi a šesti procenty. Ekonomickou kondici České republiky pro letošní rok zhodnotili top manažeři v Událostech, komentářích.
5. 1. 2023|

Pošta zřejmě znovu zdraží. Podle ředitele jinak nebudou peníze na provoz poboček

Česká pošta plánuje další zdražení, kromě toho listopadového bude zřejmě ceníky znovu přepisovat i po Novém roce. Podle končícího ředitele Romana Knapa nebude totiž bez výraznějších změn dost peněz na provoz poboček ve stávajícím rozsahu.
8. 10. 2022|

Vnitro vypíše tendr na nového šéfa České pošty v pondělí, odložilo ho kvůli dovoleným

Ministerstvo vnitra vypíše výběrové řízení na nového generálního ředitele České pošty v pondělí 3. října. Původně mělo tendr na nástupce Romana Knapa vypsat už v létě, ale kvůli dovoleným jej odložilo. Knap bude poštu řídit do rozhodnutí o nástupci, informoval resort v pátek v tiskové zprávě.
30. 9. 2022|

Evropská komise schválila státní podporu 7,5 miliardy korun České poště

Evropská komise (EK) schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy korun jí v souladu s pravidly Evropské unie náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022. Komise to v pondělí uvedla v uveřejněném sdělení. Univerzální služba obsahuje například povinnost provozovat 3200 poboček nebo doručovat na všechny adresy v České republice každý pracovní den. Tyto služby jsou přitom ztrátové, proto je stát doplácí.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 12:59|

Roman Knap skončí v září v čele České pošty. Odmítl, že by to souviselo s Redlem

Roman Knap odejde na konci září z postu generálního ředitele České pošty. Oznámil to po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Ujistil, že důvodem jeho odchodu není schůzka s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Nový ředitel pošty by měl vzejít z výběrového řízení.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 12:36|

Rakušan chce odvolat šéfa České pošty, potkal se s obviněným lobbistou Redlem

Ministr vnitra a předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan plánuje odvolání generálního ředitele České pošty Romana Knapa, a to v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku. Termín a způsob odchodu projednají na schůzce příští týden. Rakušan chce na funkci vypsat nové výběrové řízení. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Podle vyjádření mluvčího České pošty je záměr odvolat Knapa pouze politické rozhodnutí, které nemá z hlediska fungování pošty logiku.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 15:04|

Nevidím důvod, proč bych měl rezignovat, koaliční smlouva by se neměla měnit, říká Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že se kvůli kauze korupce na pražském magistrátu nechystá rezignovat. S ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN) mluvil v pátek a on mu nabídl rezignaci. „Řekl jsem mu, že i když není obviněný, podezřelý ani není nijak zapojen do té kauzy, tak s ohledem na to, jakou kariéru pan Redl budoval, jsou schůzky pana Gazdíka nepřijatelné,“ vysvětloval Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal, že v souvislosti s korupční kauzou příští týden plánuje odvolat ředitele České Pošty Romana Knapa, který se s obviněným podnikatelem Michalem Redlem měl také setkat.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 14:29|

Česká pošta propustí 669 zaměstnanců, chce ušetřit půl miliardy ročně

Česká pošta zruší od letošního května 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Podle vedení jde o další krok k optimalizaci nákladů. Pošta zaměstnává celkem 27 tisíc lidí.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 18:10|

Česká pošta se rozdělí, zvlášť budou pobočky a zvlášť komerční služby

Česká pošta vyčlení své pobočky do nového státního podniku a sama bude nadále nabízet hlavně komerční služby. Oznámili to generální ředitel pošty Roman Knap s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Ten ujistil, že ruku v ruce s transformací se nebudou rušit pobočky, propouštět zaměstnanci ani se nebude žádná část pošty prodávat.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 19:56|

Příjem menších poštovních zásilek do EU se prodraží. Důvodem jsou nová celní pravidla

Počet poštovních zásilek ze zemí mimo EU, které podléhají celnímu řízení, se od července až ztrojnásobí. Důvodem jsou nová unijní pravidla, podle kterých je nutné i za zásilky s hodnotou do 22 eur odvádět DPH. Vyplývá to z vyjádření zástupců Celní správy a České pošty.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 21:37|

Sečetla se už více než polovina obyvatel Česka, uvedl šéf statistického úřadu

Český statistický úřad (ČSÚ) dostal ve sčítání lidu zatím 2,8 milionu vyplněných elektronických formulářů. Podle odhadu se tak sečetlo asi 5,6 milionu lidí, z nich 1,1 milionu za první tři dny, sdělil předseda ČSÚ Marek Rojíček. Sčítání začalo 27. března a potrvá do 11. května.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 15:32|

Poštu stál koronavirus 750 milionů korun, požádá o ně stát

Českou poštu stálo zajištění služeb během epidemie koronaviru 750 milionů korun navíc. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že požádá premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryni Alenu Schillerovou (za ANO) pro podnik o státní kompenzaci.
26. 11. 2020|

Pošta začala balit roušky a respirátory pro seniory. Doručit by je měla nejpozději do pátku

Česká pošta začala ve svých největších třídírnách kompletovat balíčky respirátorů a roušek pro seniory. Doručovatelé je budou roznášet od úterý do čtvrtka, senioři by je tak měli dostat nejpozději do pátku. O poskytnutí balíčku s pěti rouškami a jedním respirátorem všem obyvatelům nad 60 let rozhodla ve středu vláda. Podle opozice jde o opožděný a předvolební krok.
12. 9. 2020|

Základní poštovní služby by kromě České pošty mohli zajišťovat i další provozovatelé

Základní poštovní služby by podle výběrového řízení, které připravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ), mohla od roku 2023 zajišťovat nejen Česká pošta, ale i další držitelé poštovní licence, kterých je teď 37. Na veřejném slyšení Senátu o poštovních službách to uvedla předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.
3. 9. 2020|

Sčítání lidu on-line by podle odhadu mohla využít více než polovina lidí. Začne na konci března

Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) by při sčítání obyvatel příští rok mohlo až 60 procent lidí využít možnost vyplnit formulář přes internet. Při posledním sčítání v roce 2011 tuto možnost využila jen asi čtvrtina lidí. Sběr dat on-line odstartuje o půlnoci z 26. na 27. března a potrvá do 9. dubna, pak přijdou na řadu domácnosti, které nevyužijí možnost formulář vyplnit elektronicky. Od 11. května je začnou obcházet sčítací komisaři. Oproti minulému cenzu bude formulář jednodušší díky možnosti využít informace ze státních registrů.
12. 8. 2020Aktualizováno12. 8. 2020, 17:57|

Česká pošta přidá od dubna svým zaměstnancům zhruba tisícovku měsíčně

Česká pošta zvýší mzdy zaměstnancům od dubna v průměru o pět procent. Pošťáci dostanou přidáno zhruba 1000 korun měsíčně. Více si polepší pracovníci s nižšími příjmy, zejména listovní doručovatelé, kteří dostanou v průměru 1500 korun. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 12:22|

Česká pošta to rozbalí. Proti konkurenční Zásilkovně či PPL nasadí síť Balíkoven

Česká pošta chce zvýšit počet doručovaných balíků z loňských 44 milionů na 60 milionů v roce 2022. Rozšíří proto letos svou službu expresního výdeje Balíkovna ze 450 na 1500 míst, uvedli zástupci společnosti. V Česku je podle internetového srovnávače Heureka 25 tisíc výdejních míst, jedním z největších hráčů na trhu je Zásilkovna s 2800 místy.
5. 2. 2020|
Doporučujeme

Upomínka zemřelému. Česká pošta poslala doporučený dopis do záhrobí

Na poštu v Přepychách na Rychnovsku přišel úřední dopis pro zemřelého muže. Odeslán byl doporučeně coby upomínka samotnou Českou poštou. A to za situace, kdy ji příbuzní o úmrtí adresáta informovali. Zbytečné náklady, zbytečná práce, ale „úřední šiml“, aspoň tedy u České pošty, byl silnější – ukázala to reportáž Vlastimila Weinera, zpravodaje ČT.
7. 1. 2020|
Události komentáře

Balíky podané ve čtvrtek nebo pátek Česká pošta do Ježíška doručí, říká její šéf Roman Knap

Do Štědrého večera zbývá pět dní, z toho dva víkendové, a přesto někteří přepravci garantují, že podávané dárky stihnou doručit – mezi nimi i Česká pošta, která slibuje, že ve čtvrtek převzaté zásilky dorazí k zákazníkům včas. Podle generálního ředitele Romana Knapa, který byl hostem Událostí, komentářů, se poště daří předvánoční nápor zvládat bez problémů.
19. 12. 2019|

Pošta zkouší změny u dopisů i balíků. Reformu jistí staronový prodej nemovitostí

Na cestu velké proměny se letos vydal státní podnik Česká pošta. Do roku 2021 se chce zbavit současného ztrátového hospodaření a vsadit třeba na automatizaci či služby v nové podobě. Přechod firmy do konkurenčního prostředí  21. století pak má být podle představ jejího současného vedení dokončen do roku 2025. Zatím stejně jako v minulosti prodává nepotřebný majetek  a nově zkouší například dvourychlostní doručování dopisů.
23. 11. 2019|

„Kdo nespěchá, ušetří." Za rychlé doručení si lidé připlatí, plánuje Česká pošta

Lidé, kteří nespěchají s doručením zásilky, ušetří na poštovném. Takový je plán generálního ředitele České pošty Romana Knapa, který by tento systém chtěl zavést od druhého čtvrtletí příštího roku. Model v současnosti pošta testuje, případná změna by podléhala schválení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Česká pošta by takto mohla ušetřit až půl miliardy ročně.
15. 11. 2019|