TÉMA

Tišnov

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|

Komunitní knihovnou roku je ta ořechovská. Stále víc se otvírá i lidem z okolních obcí

Komunitní knihovnou roku pro letošní rok je ta v Ořechově na Brněnsku. Porota ocenila její přínos k rozvoji společenského a kulturního života, příkladnou spolupráci se školami i přesah do sousedních obcí. Uspěla v konkurenci 24 dalších přihlášených knihoven.
20. 11. 2023|

Na jihu Moravy budou vznikat nová lycea. Poptávka je hlavně po technických oborech

Na jižní Moravě mají v nejbližší době vzniknout nová lycea, převážně s technickým zaměřením. Některé třídy se mají otevřít už v příštím školním roce. Záměrem kraje je v souladu s novou strategií ministerstva školství zvýšit podíl studentů, kteří získají všeobecné vzdělání s maturitou a zároveň si budou moct osvojit především technické znalosti, řekli na tiskové konferenci v Brně náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) a krajský radní Karel Jurka (ODS). V plánu je i vznik nové vyšší odborné školy zdravotnické v Kyjově.
2. 10. 2023|

Květiny kreslil napřed ženám, pak botanikům. Vojtěcha Štolfu ale výstava připomíná i jako scénografa

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf. Všechny tyto výtvarné formy byly blízké Vojtěchu Štolfovi, jehož tvorbu aktuálně připomíná výstava v Muzeu města Tišnova. K vidění je část umělcova obsáhlého díla, například precizní botanické ilustrace, v nichž zvláště vynikal, nebo jeho nově nalezené kresby. Tuš, kterou kreslil, si Štolfa vyráběl dokonce sám.
17. 8. 2023|

Další vlaky Moravia se do okolí Brna rozjedou v květnu. Výrobu zpozdila pandemie i válka

Nových vlaků Moravia bude na jižní Moravě jezdit víc, soupravy získaly povolení k běžnému provozu. Čtyřvozových jednotek zatím jezdí šest, více zkušební provoz nedovolil. Všech 31 vyrazí na koleje do konce května, třeba na tratích z Brna do Křenovic, Tišnova nebo do Blanska.
24. 4. 2023|

Kvůli poškozenému mostu v Brně budou jezdit vlaky do Zastávky z dolního nádraží

Kvůli poškozenému mostu přes Svratku v Brně a jedné neprůjezdné koleji nebudou od pondělí 9. ledna jezdit vlaky do Zastávky u Brna a Náměště nad Oslavou z hlavního nádraží, ale z dolního nádraží. Jak dlouho tento stav potrvá, není zatím jisté, ale předpokládá se, že nejméně několik měsíců. Vlaky ve směru na Moravské Bránice budou vyjíždět z hlavního nádraží o dvě až čtyři minuty dříve, uvedl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Na hlavní nádraží se naopak vrátí osobní vlaky jezdící z Brna do Tišnova, Židlochovic a Hustopečí.
3. 1. 2023|

Výluka na mostě přes Svratku v Brně skončila. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená

Výluka na železničním mostě přes Svratku v Brně v pátek večer skončila. Provoz na koridoru mezi Brnem a Břeclaví je díky tomu bez omezení. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic (SŽ). Provoz na mostě je omezený od čtvrtečního večera kvůli narušeným pilířům a klenbě. Provizorní přemostění řeky začali dělníci budovat ve čtvrtek. Ještě kolem pátečního poledne plánoval správce železniční sítě dokončit práce v sobotu.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 21:59|

Dělníci při stavbě protipovodňových opatření v Brně poškodili železniční most. Provoz se omezí

Při stavbě protipovodňových opatření v Brně porušili stavbaři pilíře a klenbu železničního mostu přes řeku Svratku. Provoz vlaků tak bude muset být omezen. Správa železnic (SŽ) bude instalovat od čtvrtečního večera do Štědrého dne mostní provizorium, aby mohl být provoz obnoven, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Jan Nevola. Do 20:30 bude podle něj provoz po mostě možný. Výluka bude poté na koleji pro vlaky z hlavního nádraží do Jihlavy a na jedné ze dvou kolejí z hlavního nádraží na Břeclav. Investorem protipovodňových opatření je město Brno.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 13:36|

Nový terminál a konec vlakové výluky do Blanska. Cestující na Brněnsku čekají od prosince změny

Cestující veřejnou dopravou na Brněnsku čekají od neděle 11. prosince dvě zásadní změny. Po otevření nové tramvajové trati budou čtyři autobusové linky ze západního Brněnska končit u nemocnice v Bohunicích. Skončí také výluka mezi Brnem a Blanskem, kde začnou znovu jezdit vlaky.
2. 12. 2022|

Tišnov opravil letní kino. Bude sloužit k promítání filmů i koncertům

V Tišnově na Brněnsku zkolaudovali opravené letní kino. Opravy trvaly skoro dva roky a stály okolo třiceti milionů korun. Návštěvníkům se kino otevře 14. srpna.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 14:24|

Speleologové objevili v Králově jeskyni u Tišnova prostorný dóm s obrovským krápníkem

Speleologové objevili druhý největší dóm v Králově jeskyni u Tišnova na Brněnsku. Pojmenovali ho Výroční dóm, letos totiž uplynulo padesát let od objevení jeskyně. Podle jeskyňářů se jedná o mimořádný objev. Nejčastěji se totiž nové prostory daří najít především v Moravském nebo Českém krasu.
1. 7. 2022|

Železniční koridor na Prahu u Brna stál. Policie hledala možného sraženého člověka

Železniční koridor mezi Brnem a Prahou přes dvě hodiny stál. Železničáři měli podezření, že souprava nedaleko Brna srazila člověka. Policie ho zatím nenašla, na místě jsou stále i psovodi a policisté s drony. Vlaky nabíraly i více než dvouhodinové zpoždění.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 16:19|

Zlatý záchranářský kříž dostali policisté za pomoc tonoucímu i zdravotníci zasahující u tornáda

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu na Moravě nebo za dlouhotrvající resuscitaci byli ve čtvrtek jednotlivci i profesionální týmy oceněny Zlatými záchranářskými kříži. Cenu jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem udělil devět Zlatých záchranářských křížů a dvě čestná uznání, hodnotitelé vybírali z asi sedmi desítek návrhů.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:16|

U Rožné na Žďársku po srážce s nákladním autem vykolejil vlak. Dva lidé se zranili

Na železničním přejezdu u obce Rožná na Žďársku se ve středu ráno srazil osobní vlak s nákladním autem a vykolejil. Zraněni byli dva lidé –⁠ řidič auta a jeden cestující z vlaku, řekla policejní mluvčí Stanislava Rázlová. S podezřením na lehké zranění byla převezena na ošetření do nemocnice také průvodčí. Drážní inspekce odhadla škodu na vozidlech a trati v součtu na 32,5 milionu korun. Podle Českých drah (ČD) bude výluka na trati trvat do středečních 16:00.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 10:01|

Kvůli úniku plynu evakuovali hasiči stovku lidí z židenického nádraží v Brně

Hasiči v Brně ve čtvrtek ráno kvůli úniku plynu z narušeného plynovodu u židenického nádraží evakuovali přes stovku lidí z blízkého objektu, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Únik plynu si vynutil zhruba na půl hodiny zastavení provozu vlaků ve směru na sever. Obnovený je od 8:58, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Některé vlaky nabraly zpoždění, například rychlík Svitava jedoucí do Prahy měl zpoždění 25 minut.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 10:43|

Po pondělním útoku v Tišnově jsou dva lidé v těžkém stavu. Policie obvinila podezřelého z pokusu o vraždu

Muž a žena jsou po pondělním útoku v Tišnově v Brně v nemocnici na ARO v těžkém stavu. Další žena je už mimo ohrožení života. Zadržený útočník zranil šest lidí, mezi kterými byly i dvě děti. Podle policie byl příbuzný členů rodiny. Policisté jej obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 14:12|

Útočník v Tišnově zranil šest členů rodiny, policisté jej zadrželi

Šest lidí zranil útočník v pondělí večer v rodinném domě v Tišnově na Brněnsku. Záchranáři měli v péči šest pacientů, pět z nich utrpělo vážná zranění. Informovala o tom mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka řekl, že útočníka policisté zadrželi.
11. 10. 2021|

Praktičtí lékaři kontaktují nenaočkované seniory, limituje je ale množství vakcíny

Nejstarší seniory, kteří se zatím k očkování nepřihlásili, začnou kontaktovat praktičtí lékaři. Ti se v týdnu ohradili proti tomu, že by se zapojení jejich ordinací mělo omezit. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a hejtmany teď může pokračovat. Očkovacích látek je ale stále málo, a to i pro očkovací centra.
5. 2. 2021|

Stovky jihomoravských budov nejsou památkou, a víc než třicet let ani nebyly

Česko přišlo o více než dva tisíce kulturních památek. Většina těchto objektů se nachází v Jihomoravském kraji. Jejich nedostatečná památková ochrana vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam doputoval spor města Brna s ministerstvem kultury kvůli poliklinice Zahradníkova.
14. 1. 2021|

V pásu od Jindřichova Hradce po Prostějov hrozila ledovka

V částech Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého kraje a na jihovýchodě Vysočiny hrozila dopoledne ledovka. Meteorologové varovali před nebezpečím především řidiče a starší chodce. Zejména na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny se vyskytovalo mrznoucí mrholení, při kterém se tvořila nebezpečná vrstva ledu.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 15:03|

Před 50 lety zahynuly při vlakovém neštěstí u Řikonína tři desítky lidí. Za tragédií bylo zpoždění vlaků a nezkušenost

Železniční neštěstí, při kterém před půlstoletím, 11. prosince 1970, zahynulo nedaleko Řikonína u Tišnova 31 lidí, patří k nejtragičtějším událostem svého druhu v poválečné české historii. Zpoždění dvou vlaků a pochybení ženy, která měla na starost provoz na malém úseku frekventované trati, vedly ke srážce mezinárodního rychlíku s vykolejenou nákladní soupravou. A jen shodou náhod nebylo onoho pátečního prosincového rána obětí ještě víc.
11. 12. 2020|

Pálenice na Moravě už jedou naplno. Švestek či jablek se urodilo třikrát více než loni

Pálenice na jihu a východě Moravy jedou v těchto dnech na plný výkon. Letos si na nedostatek ovoce stěžovat nemohou, švestek, jablek i hrušek se totiž urodilo až třikrát více než loni. Pokud ale jde o letní ovoce, tak toho zpracovávají jen minimum, například meruněk se kvůli jarním mrazům urodilo méně. Některé moravské pálenice však stále sezonu nezahájily, chybí jim totiž pracovníci.
15. 10. 2020|

Vlaky už zase projíždějí Tišnovem. České dráhy po čtvrteční nehodě obnovily provoz

Provoz v železniční stanici Tišnov na Brněnsku částečně obnovily České dráhy. Ve čtvrtek tam vykolejily poslední dva vagony rychlíku Vysočina. Místo souprav s elektrickým pohonem jsou nasazeny motorové lokomotivy. Na trati Tišnov-Nedvědice zatím jezdí náhradní autobusy. Opatření by podle webu Českých drah mohla skončit v pátek odpoledne.
14. 8. 2020|

Na Brněnsku vykolejil vlak. Hasiči z něj evakuovali 150 lidí

V Tišnově na Brněnsku vykolejily ve čtvrtek po deváté ranní poslední dva vagony rychlíku Vysočina jedoucího z Prahy do Brna. Vozy se ale nepřevrátily. Z vlaku hasiči evakuovali 150 lidí, událost se obešla bez zranění. Provoz se na trať vrátí pravděpodobně v pátek.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 11:22|