TÉMA

Obchodní centrum

Plzeňské „skleněné peklo“ posílají bagry do zapomnění. Nahradí ho nákupní centrum a byty

Bagry začaly bourat nikdy nedokončenou černou stavbu u Rokycanské třídy v Plzni. Původně v ní měl být autosalon, ale tehdejší majitel ji nedokončil. Čtvrt století pak zůstala opuštěná, stala se úkrytem pro bezdomovce a narkomany a od místních dostala přezdívku „skleněné peklo“. Nyní má ustoupit obchodnímu komplexu a bytovým domům.
9. 4. 2024|

Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.
3. 4. 2024|

Pardubický Grand čeká rekonstrukce. Funkcionalistickou budovu přiblíží původnímu Gočárovu návrhu

Obchodní dům Grand v centru Pardubic potřebuje po více než 90 letech opravit. Ikonickou historickou budovu navrhl architekt Josef Gočár, rekonstrukce by ji měla přiblížit původnímu vzhledu. Začít by měla na konci roku.
19. 12. 2023|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Pošta nabídne po zrušení poboček k odkupu asi tři stovky nemovitostí. Utržit může zhruba miliardu

Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z tří set rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun. Kraje a obce se také snažily poštu přesvědčit, aby některé pobočky nerušila, v několika případech se výjimky podařilo dojednat.
12. 5. 2023|

Začala oprava Písecké ulice v Plzni. Práce omezí auta i MHD

S dopravními omezeními musejí od úterý počítat řidiči, kteří jedou do obchodního centra Olympia v plzeňské části Černice. Město tam začalo s celoplošnou opravou frekventované Písecké ulice před obchodním centrem. Rekonstrukce je naplánovaná na etapy, skončit by měla do konce srpna, informoval primátorův náměstek pro dopravu Aleš Tolar (STAN).
9. 5. 2023|

Střelec zabil v nákupním centru u Dallasu osm lidí, policie jej zneškodnila

Sobotní střelba v nákupním centru poblíž texaského Dallasu má osm obětí. Nejméně sedm dalších lidí utrpělo zranění, tři z nich jsou v kritickém stavu. Mrtvý je pak i muž, který za útokem stál. Motiv jeho činu zatím není známý. Prezident Joe Biden po střelbě znovu vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 18:13|

Škody po požáru obchodního domu v Benešově jsou větší, než se čekalo. Rekonstrukce se protáhne

V obchodním domě v Benešově, který loni v listopadu poničil rozsáhlý požár, začala rekonstrukce. Podle původních odhadů měla být hotová do konce letošního roku, škody jsou ale větší, než majitelé předpokládali. Stavební práce se tak protáhnou. Nákupní centrum by se mohlo znovu otevřít v březnu příštího roku. Příčinou požáru se policie stále zabývá.
26. 4. 2023|

Policie zasahovala v pařížské čtvrti La Défense. Paniku vyvolala sebevražda v nákupním centru

Paniku v pařížské obchodní čtvrti La Défense v sobotu vyvolala sebevražda muže, který skočil z vyšších pater nákupního centra. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího policie. Ta v souvislosti s incidentem dříve vyzvala, aby se lidé místu vyhnuli.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 20:50|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

Rukojmí z obchodního domu v Drážďanech jsou v pořádku. Ozbrojenec je po smrti

Německá policie zadržela muže, který se v sobotu v obchodním domě Altmarkt-Galerie v centru Drážďan na několik hodin zmocnil dvou rukojmích. Ti jsou v pořádku, oznámili po poledni strážci zákona s tím, že naopak útočník utrpěl vážné zranění. Před 15. hodinou policisté oznámili, že zadržený podlehl zraněním. Vyšetřovatelé případ považují za vyhrocené domácí drama, neboť dotyčný byl také podezřelý z vraždy své matky. Saský premiér Michael Kretschmer bezpečnostním složkám poděkoval za zásah.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 15:34|

Plzeň upravila část parku v areálu někdejšího výstaviště. Má být celoročně zelenou oázou

Plzeň za 46 milionů korun včetně DPH upravila park u Mže za obchodním centrem Plaza u centra města. Bude sloužit pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí. Během roku je tam třeba prázdninová Sportmania nebo část květnových Slavností svobody. Hlavní fáze úprav začala loni v prosinci, v plánu je ještě druhá etapa, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Areál umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům.
19. 8. 2022|

Počet obětí po výbuchu zábavní pyrotechniky v Jerevanu stoupl na šest. Další lidé se pohřešují

Počet obětí nedělního výbuchu skladu zábavní pyrotechniky v obchodním centru Surmalu v arménské metropoli Jerevanu stoupl na šest, uvedla v pondělí agentura Interfax. Agentura TASS informuje s odvoláním na arménské ministerstvo zdravotnictví o pěti obětech. Do nemocnic bylo převezeno 61 zraněných.
15. 8. 2022|

Jerevanem otřásly exploze skladu pyrotechniky. Zemřelo při nich pětileté dítě

Dvojice explozí otřásla obchodním centrem Surmalu v arménské metropoli Jerevan. Informoval o tom na Twitteru zpravodajský kanál NEXTA s odvoláním na arménské ministerstvo pro mimořádné situace. Agentura Novosti-Armenia tvrdí, že vzplál sklad zábavní pyrotechniky. NEXTA uvádí, že obětí výbuchů je pětiletá dívka. Dalších nejméně pětačtyřicet osob utrpělo zranění, je mezi nimi velké množství dětí.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 16:27|

Střelba v nákupním centru v americké Indianě má tři oběti. Útočníka zabil ozbrojený civilista

V nákupním centru ve městě Greenwood v americkém státě Indiana zůstali po střelbě v neděli večer čtyři mrtví, včetně střelce. Dva lidé byli zraněni, uvedla policie. Pachatele podle ní zastřelil civilista.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 06:56|

Rusové zaútočili na centrum města Vinnycja, úřady zatím hlásí 23 mrtvých včetně tří dětí

Nejméně 23 lidí včetně tří dětí zemřelo při ruském raketovém úderu na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Přes padesát zraněných je v nemocnici a dalších zhruba čtyřicet se stále pohřešuje. Šlo o jeden z nejhorších útoků na civilisty od začátku ruské agrese.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 21:06|

Jako „ohavný“ teroristický čin odsoudil Zelenskyj ruský útok na nákupní středisko. Má už 20 obětí

Počet obětí ruského raketového úderu na ukrajinské město Kremenčuk, kde v pondělí nejméně jedna střela zasáhla obchodní centrum, stoupl na dvacet. Podle ukrajinských médií to v úterý uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Dalších šest desítek lidí je podle ukrajinských úřadů zraněných a přes čtyři desítky se pohřešují. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, poznamenala agentura AP. Rusko popírá, že by jeho armáda cílila na civilisty.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 16:28|

Ruská střela zasáhla během špičky nákupní středisko v Kremenčuku, počet obětí vzrostl na šestnáct

Počet obětí ruského raketového útoku na obchodní centrum Lunina v ukrajinském Kremenčuku vzrostl během noci na úterý na šestnáct. Nejméně 59 lidí utrpělo zranění. Zásah vyvolal silný požár na deseti tisících metrech čtverečních, který zničil celou budovu. Útok odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho západní spojenci. S odvoláním na ukrajinské úřady to uvedla agentura Reuters.
27. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 07:05|

Konec „skleněného pekla“. Plzeň schválila smlouvu, díky které se zbaví největší nepovolené stavby

Plzeňští zastupitelé schválili smlouvu s developery, díky které zmizí z města největší nepovolená stavba – bývalý autosalon Carimex. Trosky sedmipodlažní budovy na Rokycanské třídě, které Plzeňané říkají „skleněné peklo“, hyzdí město už skoro čtvrt století. Objekt nahradí komplex budov s byty, obchodním centrem a kancelářemi. Postaví je místní developeři InterCora a BC Real. Dohodu o narovnání a spolupráci v nejbližších dnech podepíše všech pět smluvních stran, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).
9. 5. 2022|

Ruští vojáci rozehnali střelbou protest v Chersonu, bombardování zasáhlo kyjevské obchodní centrum

Ruští vojáci rozehnali střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů demonstraci Ukrajinců v Chersonu proti okupaci města. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné. Dvě lodě ruského námořnictva ostřelovaly jihoukrajinský přístav Oděsa, informují ukrajinská média s odvoláním na místní úřady. Při bombardování obchodního centra v severní části Kyjeva zemřelo osm lidí, uvedla generální prokuratura. Město opět vyhlásilo zákaz vycházení. Postup ruských vojsk ke Kyjevu ze severovýchodu se podle Londýna zastavil, těžké boje pokračují na severu města. Ze závodu v Sumách unikl v důsledku ruské agrese amoniak, později se únik podařilo zastavit.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:45|

30 let zpět: Přestavba Strahovského tunelu a obchodního centra na Smíchově

Pražský Smíchov čekal před 30 lety na zahájení stavby Strahovského tunelu i obchodního centra Anděl. V případě tunelu byly navrhovány dvě varianty. Která byla preferovaná? A co dalšího bylo potřeba řešit v rámci projektu přestavby této městské části, který měl trvat v horizontu deseti až patnácti let?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 12. 2021|

K zámku a zahradě v Protivíně přikoupil Malajský fond i budovy v podzámčí

Malajský královský fond koupil od města Protivín budovy v podzámčí a přilehlé pozemky. Prodej za téměř sedmnáct milionů korun schválili zastupitelé. Fond chce v prostorách vybudovat kulturně-obchodní centrum s ubytováním. Fond už v září koupil zámek Protivín s přilehlým parkem.
15. 12. 2021|

V Bratislavě bylo uvedeno do provozu nové autobusové nádraží. Je v podzemí pod obchodním centrem

Hlavní město Slovenska má od čtvrtka nové autobusové nádraží. Stanice Mlynské Nivy se celá nachází v podzemí pod rozsáhlým nákupním centrem. Terminál zatím odbaví tisícovku spojů denně, kapacitu má ale pětinásobnou. Původně měl fungovat už loni v létě, pandemie ale dokončení oddálila.
30. 9. 2021|

Po měsíci nabízí očkování proti covidu bez registrace bezmála stovka míst napříč všemi kraji

Naočkovat se bez registrace proti covidu-19 je možné už na 93 místech napříč Českem. Nejvíc možností je v Praze a Jihomoravském kraji. Pouze jedno místo nabízí Moravskoslezský kraj. Bez registrace očkují stávající centra v nemocnicích, obchodní centra i mobilní provozy. První dvě očkovací centra bez registrace se lidem otevřela 12. července v Praze. Naposledy přibyla nová v sobotu v Karlových Varech a v pondělí v Telči a sedmi jihomoravských nemocnicích.
12. 8. 2021|