TÉMA

Kauce

Nájmů má přibývat, nových domů se staví málo. Čím dál víc lidí má smlouvu jen na rok

Zhruba dva miliony lidí v Česku bydlí v pronajatých bytech nebo domech. A podle realitních makléřů jich bude přibývat. Nových nemovitostí se totiž staví málo. Až 45 procent českých domácností přitom za nájem dává víc než čtyřicet procent svých příjmů, což je zhruba dvakrát více, než je celoevropský průměr. Měsíční nájemné se v tuzemsku na přelomu roku vyšplhalo skoro ke třem stům korunám za metr čtvereční.
1. 4. 2024|

Alvesův případ znásilnění vyvolal ve Španělsku kritiku. Soud fotbalistovi povolil propuštění na kauci

O propuštění výměnou za kauci jeden milion eur rozhodl španělský soud ve prospěch elitního brazilského fotbalisty Daniho Alvese. Jeden z nejúspěšnějších hráčů své generace byl v únoru nepravomocně odsouzen za znásilnění. Zadržován byl od začátku trestního řízení v obavách z toho, aby neuprchnul do Brazílie, která nevydává své občany do zahraničí. Alvesovo propuštění vyvolává řadu otázek o síle slávy a peněz.
21. 3. 2024|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Soud propustil obviněného podnikatele Knoblocha z vazby na milionovou kauci

Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 09:25|

Českého vojenského lékaře v Koreji obžalovali. Právníci usilují o smírné řešení, řekla Černochová

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace údajně v opilosti osahával tamní hygieničku, byl obžalován z obtěžování. Senátorům to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Soud s lékařem má začít 19. července, lékař není zadržen, ale má zákaz vycestovat ze země, uvedla ministryně. Právníci nadále usilují o smírné řešení, dodala.
31. 5. 2023|

Podnikatel Redl obviněný v kauze Dozimetr je na svobodě. Zaplatil kauci, píší Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr, se ve čtvrtek dostal po třech měsících z vazby. Podle serveru Seznam Zprávy k tomu došlo poté, co se dohodl se státním zástupcem na zaplacení kauce.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 14:22|

Nemrah obviněný v kauze Dozimetr složil kauci a opustil vazbu

Podnikatel Zakaría Nemrah, který čelí obvinění v kauze Dozimetr, byl v pátek propuštěn z vazby. České televizi to sdělil jeho advokát Tomáš Kaiser. Server Seznam Zprávy již dříve uvedl, že Nemrah složil kauci. O její výši rozhodovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. To vzhledem k fázi trestního řízení nechce případ komentovat.
9. 9. 2022|

Bartoš a Jurečka chtějí dostupnější bydlení, počítají s obecními byty či garancemi pro pronajímatele

Zákon o dostupném bydlení by mohl být podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) přijat do dvou let. Na jeho základních principech panuje shoda s kraji, obcemi i neziskovými organizacemi, řekl Bartoš před debatou se zástupci veřejné správy a neziskového sektoru. Iniciativa Za bydlení jim předala svůj koncept návrhu zákona, který je v mnohém v souladu s ministerskými plány.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 20:14|

Soud zamítl stížnost podnikatele Zadeha. Kauce 150 milionů zůstává státu

Kauce ve výši 150 milionů korun složená za odsouzeného podnikatele Shahrama Zadeha zůstane státu. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který zamítl podnikatelovu stížnost. Na dotaz České televize to sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Jedná se o pravděpodobně nejvyšší kauci složenou v historii České republiky.
1. 6. 2022|

Kauce pro pracovní agentury platí. Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zaměstnaneckého zákona

Ústavní soud zamítl návrh Krajského soudu v Ostravě na zrušení části zákona o zaměstnanosti. Novela přijatá v roce 2017 stanovila, že člověk nebo firma žádající o povolení ke zprostředkování zaměstnání musí složit na zvláštní účet generálního ředitelství Úřadu práce ČR kauci 500 tisíc korun. Povinnost se vztahovala i na agentury práce, které povolení získaly už v minulosti podle dřívější právní úpravy.
25. 1. 2022|

Pohřešovanou Češku nalezla londýnská policie mrtvou, potvrdil Kulhánek

Pohřešovaná česká občanka byla v Londýně nalezená mrtvá. Potvrdil to na Twitteru ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) s odvoláním na britskou policii, která vyšetřuje příčinu smrti. Podle mluvčí ministerstva byla rodina pohřešované vyrozuměna.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:19|

Kauce za Zadeha ve výši 150 milionů korun propadla státu, rozhodl soud

Kauce 150 milionů korun složená za odsouzeného podnikatele Sahrama Zadeha propadla státu. V úterý o tom nepravomocně rozhodl Krajský soud v Brně. Podle něj Zadeh opakoval trestnou činnost. Díky kauci se dostal na začátku roku 2016 z vazby, složila ji rodina a jeho blízcí. Soud ho na konci října poslal na devět let do vězení v kauze miliardových daňových úniků. Šlo o souhrnný trest. Už dříve dostal osm let za ovlivňování svědků. Zadeh je od pátku podmíněně na svobodě.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 10:41|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|

V době koronaviru se rozhodl pomáhat na vlastní pěst. Vojtěch Sedláček půjčuje bezúročně lidem v nouzi

Signatář Charty 77 Vojtěch Sedláček, který je známý svou pomocí znevýhodněným, má další projekt. Ze svých úspor půjčuje lidem v nouzi bezúročně na bydlení. Snaží se tak pomoci hlavně těm, kdo nemají na kauci a hrozilo by jim, že skončí na ulici. Z transparentního účtu, na který přispěli i další lidé, už 40 rodinám v nouzi půjčil bezmála milion korun. O jeho pohnutkách natáčel pro pořad 168 hodin Martin Mikule.
3. 5. 2021|

Hongkongský prodemokratický aktivista Lai zůstane ve vazbě, soud odmítl kauci

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat jej ve vazbě. Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii.
9. 2. 2021|

Pompeo vyzval k propuštění hongkongských aktivistů. Číně pohrozil sankcemi

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval čínské úřady k okamžitému propuštění 53 prodemokratických aktivistů zadržených ve středu kvůli podezření z porušení čínského zákona o národní bezpečnosti. Šéf americké diplomacie pohrozil sankcemi čínským úřadům a činitelům, napsala agentura AFP. Mezi zatčenými byl jeden americký obhájce lidských práv, který byl propuštěn na kauci.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 11:35|

Londýnský soud odmítl propustit Assange na kauci

Londýnský soud odmítl propustit zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange na kauci, informovala agentura Reuters. Rozhodnutí odůvodnil rizikem útěku. Australan tak zůstává v Británii ve vazbě. Ve Spojených státech Assange čelí obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů, za což mu hrozí 175 let vězení.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 13:31|

V Hongkongu stíhají exposlance, kteří v parlamentu protestovali páchnoucí tekutinou

Hongkongská policie zadržela tři bývalé opoziční poslance, kteří v květnu a červnu letošního roku přerušili jednání parlamentu hozením láhve s páchnoucí tekutinou. Někdejší poslanci Ted Hui, Ray Chan a Eddie Chu potvrdili zatčení na svých facebookových stránkách. Policie uvedla, že trojice byla obviněna z použití škodlivých látek s cílem provokovat, ublížit a způsobit duševní újmu jiným osobám. Všichni tři exposlanci byli později propuštěni na kauci.
18. 11. 2020|

Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA

23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|

Bývalého strážníka Chauvina, který je obžalovaný z vraždy Floyda, pustili na kauci

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého Afroameričana George Floyda, byl propuštěn z věznice v Minnesotě. Stalo se tak poté, co složil kauci ve výši jednoho milionu dolarů (23 milionů korun). S odkazem na soudní záznamy o tom informovaly světové tiskové agentury. Hlavní líčení v procesu s někdejším strážníkem a třemi jeho bývalými kolegy má začít v březnu.
7. 10. 2020|

Soud chce Dbalému vrátit pas a zrušit dohled, žalobce se obává útěku do ciziny

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý by mohl získat zpět cestovní doklady a kauci, kterou zaplatil za propuštění z vazby. Pražský městský soud mu také chce podle informací České televize zrušit dohled probačního úředníka. Dozorující státní zástupce Zdeněk Matula proti rozhodnutí soudu podal stížnost. Obává se, že by Dbalý mohl situace využít a uprchnout do ciziny. Exředitel Homolky již byl nepravomocně odsouzen v kauze údajného ovlivňování tendrů nemocnice a kvůli smlouvám na poskytování právnických služeb. Hrozí mu několik let za mřížemi.
17. 7. 2020|

Jeden z policistů z Floydovy kauzy byl propuštěn na kauci. Demonstranti strhli další sochy

Jeden ze čtyř nyní již bývalých minneapoliských policistů z kauzy úmrtí Afroameričana George Floyda byl propuštěn na kauci. Thomas Lane, kterého prokuratura obvinila z napomáhání vraždě, opustil vazbu po složení 750 tisíc dolarů (17,6 milionu korun). Informovala o tom agentura Reuters, která se o původu peněz nezmínila. V noci na čtvrtek strhli demonstranti další sochy, které považují za symboly kolonialismu a otrokářství.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 23:14|

Podnikatel zadržený v případu vraždy maltské novinářky je propuštěný na kauci

Podnikatel Yorgen Fenech, kterého ve středu zatkla maltská policie v rámci vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, byl propuštěn na kauci. S odvoláním na policejní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Nyní bude podle úřadů pod neustálým dohledem policie. Podle zákona musel být propuštěn do pátku v případě, že proti němu nebyla vznesena obvinění. Vyšetřování však pokračuje.
22. 11. 2019|

Švédský žalobce obvinil amerického rappera. Orodujícímu Trumpovi připomněli nezávislost justice

Americký rapper A$AP Rocky byl obviněn z napadení při pouliční rvačce ve Stockholmu a zůstane proto ve vazbě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédskou prokuraturu. Do případu se minulý týden vložil americký prezident Donald Trump, který vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Švédové mu však připomněli, že politici nemohou soudní proces ovlivňovat.
25. 7. 2019|