TÉMA

Okres Litoměřice

Policie pátrala po patnáctileté dívce z Litoměřicka

Policie pátrala po patnáctileté dívce ze Štětí na Litoměřicku. Ve středu už informace o pátrání byla z policejního webu stažena.
6. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 06:30|

Letní teploty v říjnu. Na desítkách míst padly ve středu rekordy

Česko má za sebou velmi teplý říjnový den. Na mnoha místech, zejména v Čechách, se během středy teplota dostala přes 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne. Rekordy pro 11. říjen přitom padly na 78 ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku. Tam naměřili 27,4 stupně Celsia. Uvedl to František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 17:48|

Čepro postaví nádrže na skladování desítek milionů litrů benzinu a nafty

Společnost Čepro, která je státním distributorem paliv, v úterý zahájila v areálu v Hněvicích na Litoměřicku výstavbu šesti velkokapacitních nádrží na skladování automobilového benzinu a motorové nafty. Každá bude mít objem deset milionů litrů, společně vytvoří nový skladovací blok. Šest nových nádrží se postaví do čtyř let. Uvedl to generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Jde podle něj o investici za zhruba 900 milionů korun.
19. 9. 2023|

Vláda schválila plán na obnovu památek v Terezíně a Josefově

Vláda ve středu schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury (MK) a rozpočtů krajů a měst. Dalších až 1,2 miliardy bude v letech 2024 až 2033 směřovat na další rozvoj těchto staveb z nového programu, který připravuje s kraji ministerstvo pro místní rozvoj, řekli ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).
13. 9. 2023|

Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela

Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 22:25|

Nehoda na dvě hodiny uzavřela dálnici D8 na Litoměřicku ve směru na Ústí nad Labem

Dálnici D8 na Litoměřicku ve směru z Prahy na Ústí nad Labem v úterý zhruba na dvě hodiny uzavřela nehoda osobního a nákladního auta. Vážně zraněnou řidičku osobního auta transportoval vrtulník do traumacentra ústecké nemocnice.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 12:52|

Lidé v Česku si během Jom ha-šoa připomněli oběti holocaustu

Ve 24 českých a moravských městech zazněla v úterý odpoledne jména dětí, žen a mužů, které nacistický režim za druhé světové války připravil o život. Veřejné čtení jmen je součástí dne vzpomínky na oběti holocaustu. V Terezíně na Litoměřicku u příležitosti Dne holocaustu a hrdinství (v hebrejštině Jom ha-šoa ve ha-gvura) zaznělo dalších sto jmen obětí. Židovské osudy zpřítomnili také studenti, kteří zahráli příběhy čtyř rodin z Vysokého Mýta, které prošly terezínským ghettem. K pietě na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se kromě českých politiků připojili i zahraniční diplomaté.
18. 4. 2023|

Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:02|

Do Labe na Litoměřicku už dvakrát unikly neznámé látky, olejové skvrny likvidovali hasiči

Policie stále neví, jaké látky unikly do Labe z průmyslového areálu u Žalhostic na Litoměřicku. Do řeky se přitom dostaly už dvakrát. V minulém týdnu tam hasiči s policií odebírali vzorky. Areál je volně přístupný a nádoby s oleji tam tak mohl přivézt v podstatě kdokoli.
21. 3. 2023|

Ze stáje na Roudnicku někdo ukradl koně, který patří čečenskému vůdci Kadyrovovi

Ze stáje u Roudnice nad Labem na Litoměřicku neznámý pachatel ukradl anglického plnokrevníka, jehož hodnota je bezmála 400 tisíc korun. Uvedla to policie, která při pátrání žádá o pomoc veřejnost. Kůň byl podle policejní mluvčí Pavly Kofrové ustájen v Krabčicích. Majitelem koně je čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, potvrdila Radiožurnálu mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Telefon uvedený na webových stránkách stáje je v úterý nedostupný.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 17:50|

Zeman ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Potvrdil, že po 32 letech dá politice sbohem

Prezident Miloš Zeman ukončil dvoudenní návštěvu Ústeckého kraje, kam přijel se ženou Ivanou na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). Dopoledne navštívil děčínskou společnost Chemotex, poté se přesunul do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. Svou poslední návštěvu v regionech v roli hlavy státu ukončil v Třebívlicích na Litoměřicku. Na brífinku potvrdil, že po 32 letech se skončením mandátu ukončí svou politickou kariéru. Řekl, že si dokáže představit příjemnější věci, než je politika, zmínil například čtení knih.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 20:02|

Povodně roku 2002 byly největší v dějinách země

Před dvaceti lety Čechy zasáhla ničivá povodeň. V Ústeckém kraji voda zatopila města a obce především na Litoměřicku, Ústecku a Děčínsku. Mezi nimi i Terezín. Právě snímky zatopeného Národního hřbitova v pevnostním městě a lachtan Gaston z pražské zoo se staly symboly povodní, které v srpnu 2002 postihly velkou část republiky.
5. 8. 2022|

Ústeckému kraji se podařilo prodat zámek v Liběšicích. Vydražil se za 27 milionů

Ústeckému kraji se po pěti letech podařilo v elektronické aukci prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Zájemce za nemovitost, ke které patří památkově chráněný secesní skleník a další stavby, zaplatí 27 milionů korun. Vyvolávací cena byla o sedm milionů korun nižší, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Vydražit se podařilo při elektronické aukci také nemovitosti v Mostě.
2. 3. 2022|

Na Labi ve Štětí uhynuly stovky kilogramů ryb. Tamní papírny už únik neznámé látky přiznaly

Pravděpodobně kvůli úniku neznámé chemikálie z papírny ve Štětí na Litoměřicku uhynulo na řece Labi velké množství ryb, možná až stovky kilogramů. Rybářský svaz mluví o velkých škodách, podle něj uhynuli i padesátikiloví jedinci. Případ nyní vyšetřuje policie i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
16. 1. 2022|

Velkochov nosnic na Litoměřicku zasáhla ptačí chřipka. Veterináři utratí skoro 190 tisíc kusů drůbeže

Ptačí chřipka zasáhla velkochov nosnic v Libotenicích na Litoměřicku. Ve čtyřech halách se nachází celkem 188 tisíc kusů drůbeže, všichni ptáci budou utraceni. Zničit se musí také 600 tisíc kusů vajec, oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o subtyp choroby H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. V posledních dnech se na místě objevily hromadné úhyny několika tisíc kusů. Zástupci společnosti AG Maiwald, která chov slepic provozuje, nechtějí situaci komentovat. Zvířata se zřejmě začnou likvidovat 27. prosince.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 14:21|

Požár po výbuchu v Lovosicích hasiči zkrotili. Na místo mohou vyšetřovatelé

Na místo výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku ve středu zamířili vyšetřovatelé policie a hasičů. Budou zjišťovat příčiny události, při které se zranili čtyři lidé. Z preventivních důvodů zůstává na místě jedna jednotka hasičů. Policisté událost vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti a prověřují, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:00|

V cementárně na Litoměřicku vzniklo centrum zaměřené na získávání lithia z odpadu

V cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku se otevřelo výzkumné centrum, kde se ověřuje mimo jiné technologie na získávání lithia. V Krušných horách v okolí Cínovce na Teplicku by se tento kov mohl těžit. Centrum CirkTek s experimentální rotační pecí vybudovala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze za čtyřicet milionů korun. Roční provozní náklady se odhadují na dvacet milionů korun.
25. 6. 2021|

Za incidentem na přejezdu u Litoměřic stojí pracovník Správy železnic. Chybu chtěl utajit

Správa železnic (SŽ) uzavřela vyšetřování loňského incidentu na železničním přejezdu na Litoměřicku. V říjnu tam v plné rychlosti projel vlak, i když byly závory nahoře, naštěstí v tu chvíli přejezdem neprojíždělo žádné auto. SŽ uvedla, že příčinou byla lidská chyba, pracovník železnic se k pochybení přiznal. Podle informací ČT měl špatně zapojit zabezpečovací zařízení a chybu chtěl údajně utajit.
22. 1. 2021|

Voda je na většině míst před prodlouženým víkendem vhodná ke koupání. Přesto pozor na sinice

Voda ve většině přírodních koupališť a nádrží je na začátku prázdnin čistá a lidé se v nich mohou koupat bez obav z případných zdravotních problémů. Na některých místech si však mohou položit otázku, jestli jsou tam řasy nebo sinice? Zatímco řasy zdravému člověku neublíží, sinice můžou zdravotní problémy vyvolat.
3. 7. 2020|

Zdlouhavé objíždění končí. Unikátní most přes Labe do Štětí je opraven

Stavba mostu přes Labe ve Štětí za zhruba 212 milionů korun byla po roce a čtvrt dokončena. Řidičům se tak po patnácti měsících ulevilo. Například ti, kteří se chtěli dostat ze Štětí na dálnici D8, museli jezdit objížďkou, která jim cestu o půl hodiny prodloužila. Most je speciální tím, že jeho středem vede železniční vlečka. Určený je také pro pěší a cyklisty.
30. 6. 2020|

Opuštěnou trať z filmu Páni kluci vyspraví pražce z metra, vrátí se na ni provoz

Občanské sdružení Zubrnická museální železnice letos dokončilo obnovu části trati mezi Zubrnicemi a Lovečkovicemi na Litoměřicku. Její část je známá především z filmu Páni kluci. Na zrekonstruovaný půlkilometrový úsek se tak v neděli po 41 letech od ukončení provozu vydá první vlak. Spolek dál plánuje příští rok pokračovat v obnově dalšího kilometru trati.
9. 11. 2019|

Mosty, které nikomu nepatří, jsou starostí pro malé obce. Na milionové opravy nemají

Desítky malých obcí v Česku řeší, kdo zaplatí opravu mostu, který vede nad železnicí. Sdružení místních samospráv zmapovalo, že po republice jsou desítky staveb, které nepatří obci ani státu. A proto teď se Správou železniční dopravní cesty a ministerstvem dopravy chce tyto nejasnosti řešit. Malé obce si totiž mnohdy nemohou dovolit zaplatit rekonstrukci, pro jejich rozpočty by to bylo likvidační.
1. 9. 2019|