TÉMA

Veteráni

Pro vojáky je důležité cítit podporu veřejnosti, řekl na připomínce dne veteránů Řehka

Na pražském náměstí Míru si lidé v pátek připomněli Den válečných veteránů. Různé akce na připomínku veteránů byly ale naplánovány v celé republice. Den válečných veteránů připadá na 11. listopad – výročí konce první světové války – ale protože bude sobota, začaly vzpomínky s denním předstihem.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 20:32|

Ministerstvo obrany slibuje lepší podporu veteránům z misí. Přidá také peníze na péči o válečné hroby

Lepší péči slibuje novodobým veteránům armádních misí ministerstvo obrany. Budou s nimi pracovat terénní pracovníci nově vytvořené agentury pro podporu válečných veteránů a pomáhat jim řešit praktické problémy, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ministerstvo také vyčlení více peněz na péči o válečné hroby a pietní místa, jejichž počet se nejspíše rozroste. Úřad chce zaevidovat hroby především z první světové války, o nichž dosud nevěděl.
10. 10. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Jizvy války, které nezmizí. Fotografka archivuje rány válečných veteránů před zapomněním

Fotografka Marta Cirková zachycuje příběhy ruské agrese z jiného úhlu pohledu, než bývá obvyklé – prostřednictvím detailů těl raněných vojáků. Tvrdí, že jejím cílem je, aby Ukrajinci od lidí s válečným zraněním neodvraceli zrak. Díky fotografiím a podávání dalších svědectví se podle ní vojáci také snáz vyrovnávají s traumatickými zkušenostmi z bojiště. S fotografkou natáčela ve Lvově zahraniční zpravodajka České televize Barbora Maxová.
9. 3. 2023|

Karlovy Vary připravily ruskojazyčnou kampaň. Městská opozice ji kritizuje jako nevhodnou

Část karlovarských zastupitelů kritizuje propagační kampaň městského infocentra, která je v ruštině. Domnívají se, že je nevhodná a poškozuje pověst Karlových Varů. Vedení infocentra i městští radní ji hájí. Podotýkají, že je cílena především na Rusy žijící v Německu.
14. 12. 2022|

Byl to nesplnitelný úkol. Nizozemsko se omluvilo svým vojákům, kteří nedokázali zabránit genocidě ve Srebrenici

Téměř 27 let po genocidě ve Srebrenici se nizozemská vláda omluvila za zacházení s vlastními vojáky, kteří za války v Bosně měli v rámci mírové mise OSN chránit tuto bosenskou enklávu. Nizozemská jednotka byla vyslána do válečné zóny s „nesplnitelným úkolem“ a byla příliš slabě vyzbrojena na to, aby dokázala vraždění zabránit. Podle agentury DPA to v sobotu řekl premiér Mark Rutte.
18. 6. 2022|

Ukrajinská armáda zavedla kvůli ruské hrozbě povinnost pro ženy. Službou prošly už tisíce dobrovolnic

Na východní Ukrajině zůstává situace napjatá. Už 420 tisíc Ukrajinců prošlo od roku 2014 službou na frontové linii s Moskvou podporovanými separatisty. Kvůli navyšování ruské hrozby rozšířily úřady povinnost se zaregistrovat pro případ mobilizace i na všechny zdravé ženy ve věku 18 až 60 let. Za posledních osm let sloužily ve zbrani tisíce dobrovolnic.
22. 2. 2022|

30 let zpět: Výročí operace Anthropoid u obce Nehvizdy

U obce Nehvizdy nedaleko Prahy členové paraklubu Praha Letňany symbolicky zopakovali seskok paraskupiny Anthropoid rotmistrů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří byli v roce 1941 vysláni z Anglie, aby provedli atentát na Reinharda Heydricha. Na akci přišli zavzpomínat i veteráni druhé světové války.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 12. 2021|

Na výročí vylodění Spojenců se v Normandii otevřel nový britský památník

Na francouzském pobřeží ve vesnici Ver-sur-Mer se na 77. výročí vylodění vojsk v Normandii slavnostně otevřel nový britský památník obětem padlým v roce 1944 při této operaci. Nedělní akce se uskutečnila za hudebního doprovodu dudáků a přeletu francouzské akrobatické letky Patrouille de France. Památník otevřela francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, píše agentura AFP.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 20:08|

Na ostravské univerzitě opravili historickou Jawu. Prošla rukama závodníka i akademického malíře

Renovaci motorky Jawa dokončili v restaurátorské dílně na ostravské Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Jde o jednu z motorek ze sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky, který věnoval několik desítek historických strojů Moravskoslezskému kraji.
7. 5. 2021|

Veteráni, staré autobusy nebo četníci. Centrem Brna kroužily historické vozy z muzea

Centrem Brna na okružní jízdě několikrát projela historická auta, autobusy i vojenská vozidla ze sbírek brněnského technického muzea. Akce nazvaná Muzeum v pohybu připomněla 90 let od zahájení autobusové dopravy v Brně, zároveň šlo o pozvánku do znovu otevřených expozic muzea po pandemii covidu-19. Jen na náměstí Svobody přišly stovky lidí, uvedla mluvčí muzea Šárka Motalová.
16. 5. 2020|

30 let zpět: Bez pravdy o minulosti nemůžeme žít pravdivě svoji přítomnost

V západních Čechách pokračovaly oslavy výročí osvobození Československa americkou armádou na konci druhé světové války. Plzeň, kde se slavilo a tančilo do noci, navštívil předseda české vlády Petr Pithart a po zastávce v Rokycanech se k němu následující den připojil i prezident Václav Havel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 5. 2020|

30 let zpět: „Tak tuto Plzeň eště nezažila"

Plzeň si připomíná osvobození jižních a západních Čech americkou armádou. Odhalení pomníku 2. pěší divize se zúčastnilo i několik desítek dojatých veteránů z jejích řad.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 5. 2020|

Virtuální oslavy posledních dnů války. Plzeň si připomíná osvobození města

Kvůli pandemii koronaviru nemůže Plzeň slavit výročí osvobození města americkou armádou v květnu 1945 tak, jak je posledních 30 let zvyklá. S desítkami tisíc lidí v ulicích, s vojenskými kempy, přehlídkami stovek kusů vojenské historické techniky, s koncerty, velkými pietními akty i s návštěvou amerických, belgických a českých veteránů. Tradiční Slavnosti svobody, které měly být letos, v roce 75. výročí konce druhé světové války velkolepé, nahradilo v neděli téměř osmihodinové živé vysílání na internetu.
3. 5. 2020|

Sněmovna sestavila seznam adeptů na státní vyznamenání. Jsou na něm veteráni, vědci i zachránci

Sněmovní podvýbor tento týden schválil seznam téměř padesáti osobností navrhovaných na státní vyznamenání, rozhodovat o něm bude dolní komora. Sedm jmen vytipovala veřejnost, další čtyři desítky poslanci. Na seznamu, který má Česká televize k dispozici, jsou zástupci vědy, váleční veteráni nebo lidé, kteří prokázali neobyčejnou statečnost.
25. 4. 2020|

30 let zpět: Setkání veteránů

Na slavnostním shromáždění se sešlo přes pět set padesát veteránů z bývalých československých vojenských jednotek ve Francii, Británii a na Blízkém východě. Jedním z nich byl náčelník vojenské mise u americké armády v Československu brigádní generál Oldřich Tichý.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
2. 3. 2020|

Nemysleli na Vánoce, chtěli bojovat. Mladíci z Moutnic před 80 lety utekli za hranice

V období adventu si v Moutnicích na Brněnsku připomínají osudy šesti mladíků, kteří se před 80 lety chystali překonat hranice okupované republiky a v zahraniční armádě bojovat proti nacistickému Německu. Dvěma z nich se to nepodařilo a skončili v koncentračním táboře Mauthausen, do zahraničí se dostali čtyři, dva padli jako letci bombardovací perutě RAF.
15. 12. 2019|
Archeologie

Nový objev naznačuje, že bitva u Waterloo mohla skončit úplně jinak

Archeologové hlásí objev, který může změnit pohled na slavnou – a pro Napoleona osudovou – bitvu u Waterloo. Pár metrů od pozůstatků nemocnice britských spojenců našli dělovou kouli francouzských vojsk. Podle badatelů to naznačuje, že Napoleon mohl být blízko vítězství, než o něj definitivně přišel.
3. 8. 2019|

Zeman odsoudil návrh zákona, kterým by se z okupantů Československa stali veteráni. Předvolal si ruského velvyslance

Prezident Miloš Zeman odsuzuje návrh ruského zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace bývalého Československa z roku 1968 za válečné veterány. K návrhu chce vysvětlení od ruského velvyslance, kterého pozval na 13. června na Pražský hrad. Ve středu to uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. V odůvodnění návrhu projednávaného ruskými zákonodárci se podle českého ministerstva zahraničí píše, že sovětští vojáci potlačili v Československu státní převrat.
5. 6. 2019Aktualizováno5. 6. 2019, 21:18|

Český historik našel v Izraeli pozapomenuté veterány z druhé světové války

Českému historikovi Jiřímu Klůcovi se podařilo objevit v Izraeli další veterány československé armády z druhé světové války. Nejstaršímu z nich, Josefu Müllerovi, je 99 let. Mnoho z těchto posledních žijících hrdinů buď ztratilo kontakt s původní vlastí, nebo byli považováni za zemřelé.
3. 3. 2019|