TÉMA

Dvojčata

Jurečka podporuje návrh poslanců na růst rodičovské při narození vícerčat

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podporuje poslaneckou úpravu na zvýšení rodičovského příspěvku v případě narození dvojčat a vícerčat. V neformální dopolední části sobotní stranické programové konference v Praze řekl, že chce o pozměňovacím návrhu trojice vládních poslanců jednat v koalici.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 12:04|

V USA se narodila dvojčata z embryí, která byla zmražená téměř třicet let

Je jim přesně třiadvacet dní, jejich životní příběh však začal o třicet let dříve. Dvojčata Lydia a Timothy se narodila z vajíček oplodněných a následně zmrazených v roce 1992. V době, kdy byly děti počaty, bylo jejich současnému adoptivnímu otci pouhých pět let. Třetí z nenarozených dětí tento experiment nepřežilo.
23. 11. 2022|

Dvojníci se podobají nejen v tváři, ale i v genetice a chování, tvrdí studie

Lidé, kteří jsou si vzhledově hodně podobní a nejsou příbuzní, částečně vykazují i genetickou blízkost, a dokonce se obdobně chovají. Tvrdí to španělská studie, kterou vydal odborný časopis Cell Report.
1. 9. 2022|

Incident kdysi rozdělil jednovaječná dvojčata. Dívky vyrůstající v USA a Jižní Koreji mají značně odlišné IQ

Pár jednovaječných dvojčat, která vyrůstala v různých zemích s velmi odlišnými kulturami, ukázal nečekaně velké rozdíly v inteligenčním kvocientu. Osobnostní rysy dvojčat naopak zůstaly prakticky stejné, odlišnému prostředí navzdory.
11. 5. 2022|

Láska k přírodě je i v genech, odhalila studie dvojčat

Láska k přírodě se do značné míry dědí, nezávisí pouze na výchově. Tvrdí to rozsáhlá studie, která tuto hypotézu otestovala na tisícovce dvojčat. Vyšla 3. února v časopise PLOS Biology.
4. 2. 2022|

Obrazem: Zlověstný prachový mrak nad Manhattanem. Teroristické útoky 11. září započaly nárazem do budov „dvojčat“

Teroristické útoky z 11. září 2001 trvale změnily podobu světa. Islamisté napojení na al-Káidu unesli několik dopravních letadel. Útok začal nárazem jednoho z nich do severní věže Světového obchodního centra (WTC). Obraz ze zasažení druhé budovy „dvojčat“ už mohli vidět v přímém přenosu miliony lidí po celém světě. Další unesené letadlo zasáhlo budovu Pentagonu, poslední se díky hrdinství pasažérů zřítilo na venkově v Pensylvánii a cíl nezasáhlo.
11. 9. 2021|

Dvě a čtvrt hodiny, které změnily svět. Teroristické útoky 11. září chronologicky v obrazech

Trauma nejen Američanů. Teroristické útoky 11. září 2001 na východním pobřeží USA zasáhly civilizovaný svět a v plné nahotě ukázaly praktiky radikálních islamistů. Ve čtvrt na devět místního času (UTC-4) bylo extremisty z al-Káidy uneseno první letadlo. Dvě a čtvrt hodiny poté se zřítila druhá z věží mrakodrapu Světového obchodního centra (WTC). Fotogalerie dokumentuje vývoj událostí.
10. 9. 2021|

Vzpomínky na 11. září vyvolávají noční můry i po dvou desetiletích. Ale také pomáhají poznat minulost

Vzpomínky na 11. září 2001 patří k těm nejživějším, které pamětníci mají. Pro orální historii, psychologii a další vědy představují unikátní zdroj informací nejen o minulosti, ale také o lidské paměti, traumatech i o tom, jak se s nimi mysl vypořádává.
10. 9. 2021|

Vědci našli nejstarší pozůstatky lidských dvojčat. Zemřela krátce po porodu před 30 tisíci lety

Archeologové našli vůbec nejstarší doklad o existenci lidských dvojčat. Žila a zemřela na území dnešního Rakouska před přibližně 30 tisíci lety. Vědci objevili jejich hrob zakrytý mohutnou mamutí kostí.
13. 11. 2020|

Trump uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii. Čtení jmen zesnulých v New Yorku kvůli pandemii neproběhne

Americký prezident Donald Trump uctil památku obětí teroristických činů 11. září u pensylvánského města Shanksville, kde jedno z unesených letadel havarovalo v poli. Na místo má dorazit i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, s Trumpem se ale nepotká. Tradiční předčítání jmen obětí v New Yorku se letos uskuteční virtuálně.
11. 9. 2020|

Adrenalinový výkon v pražském Podolí. Lékaři operovali nebezpečný nádor dítěte ještě v děloze

Významný úspěch slaví lékaři v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí, kde poprvé úspěšně operovali vzácný nádor, takzvaný sakrální teratom, a to dosud nenarozenému dítěti. Během laserového zákroku ve 24. týdnu uzavřeli cévy, které živily škodlivou tkáň. Matka pak porodila císařským řezem o deset týdnů později jinak zdravou dceru. Bez zákroku přitom většina dětí s touto diagnózou umírá ještě v děloze.
21. 1. 2020|
Paměťová stopa

„Mengele si nás šetřil,“ říká Jiří Fišer. Spolu s bratrem Josefem přežili v Osvětimi pokusy na dvojčatech

Jiří Fišer měl to štěstí, že přežil v Osvětimi zrůdné pokusy na dvojčatech doktora Mengeleho. Při jeho vyprávění až mrazí, když popisuje, jak jemu a bratrovi měnil krev a píchal injekce, které působily horečnatá onemocnění. Před smrtí je zachránilo to, že byli jedni z nejmladších v táboře a Mengele si je šetřil.
4. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 11:56|

Lékaři našli nejdivnější dvojčata světa. Nejsou ani jednovaječná, ani dvojvaječná

Lékaře zaskočil případ dvojčat, která se vymykají učebnicím biologie. Nedají se totiž zařadit do žádné ze dvou klasických kategorií – jednovaječná, nebo dvojvaječná – ale jsou něčím mezi. Narodila se z jednoho vajíčka, které oplodnily dvě spermie.
3. 3. 2019|