TÉMA

Ústřední vojenská nemocnice

„Dodnes nepřišel a na jeho pozicích jsou Rusové.“ U Avdijivky padl český dobrovolník

Na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně, a to u města Avdijivka. Informaci webu Seznam Zprávy potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. O úmrtí Čecha rovněž informoval účet Vozím drony na Ukrajinu na sociální síti X. Česká diplomacie nyní eviduje čtyři české občany, kteří padli v bojích na území Ruskem napadené země.
15. 2. 2024|

Ukrajinský bojovník od Bachmutu málem přišel o nohu. Pomohli mu čeští lékaři

Z války se vrátil bez ruky, nohu mu po dvou desítkách operací zachránili v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Příběh pětačtyřicetiletého muže, bojovníka od Bachmutu, zastupuje ty Ukrajince, kteří dlouhodobě žijí v Česku a odjeli svou zemi bránit před Rusy.
4. 12. 2023|

Nemocnice hlásí nedostatek krve. O prázdninách je úrazů více, ale řada dárců jede na dovolenou

V letních měsících se některé nemocnice opakovaně potýkají s nedostatkem krve, shání proto nové dárce. Vysoká spotřeba krevních přípravků je způsobena i vyšším počtem prázdninových úrazů. Navíc řada pravidelných dárců je na dovolené nebo musí dodržet lhůtu, během které na odběr nesmí. To se týká třeba těch, kteří se vrátili z některých zahraničních destinací nebo měli klíště.
22. 7. 2023|

Loňský požár v Ústřední vojenské nemocnici způsobila závada na elektroinstalaci, policie případ odložila

Požár jednoho z pavilonů Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze loni koncem srpna způsobila závada na elektroinstalaci. K tomuto závěru dospěla Vojenská policie na základě posudků a znaleckých zkoumání, případ proto odložila. Sdělila to mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková.
19. 7. 2023|

Zeman podal stížnost na to, jak nemocnice informovala Senát a Mynáře o jeho zdraví

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) řeší podnět bývalého prezidenta Miloše Zemana, který chce nechat prověřit, jak pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) nakládala s jeho citlivými údaji. Píše o tom server iRozhlas. Zeman si již dříve stěžoval, že během jeho hospitalizace v říjnu 2021 vedení ÚVN vytvořilo dva „přípisy“ týkající se jeho zdravotního stavu, o nichž ani nevěděl. Jedno stanovisko dali bývalému vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi a druhé šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Bylo v něm uvedeno, že Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti.
5. 4. 2023|

Pavel je podle lékařů schopen vykonávat funkci prezidenta

Nastupující prezident Petr Pavel zveřejnil zprávu o svém zdravotním stavu. Podle lékařů komplexní vyšetření prokázalo, že je schopen ze zdravotního hlediska bez výjimek vykonávat všechny prezidentské povinnosti. Pavel zdravotní zprávu zveřejnil na svém webu. Vyhotovil ji ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který pečuje i o zdraví končícího prezidenta Miloše Zemana.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 16:31|

Prezident Zeman udělil Řád bílého lva Zelenskému i Třem králům

Prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října naposledy ve Vladislavském sále Pražského hradu udělil nejvyšší státní vyznamenání. Řád bílého lva hlava státu dle očekávání propůjčila ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Nejvyšším státním vyznamenáním ocenil i příslušníky odbojové organizace Tři králové. Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání. Předal i 21 medailí Za hrdinství. Slavnostního udílení se neúčastní dva z nejvyšších ústavních činitelů, kteří od Zemana neobdrželi pozvánky.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 23:23|

Hasiči zlikvidovali požár v Ústřední vojenské nemocnici. Ze střechy pavilonu šlehaly plameny

Hasičům se podařilo zlikvidovat požár jednoho z pavilonů Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Oheň se rozšířil v podkroví, ze střechy šlechaly plameny. Křídlo, kde je neurologie, oční oddělení a ORL, musely opustit asi čtyři desítky lidí, tři hasiči utrpěli při zásahu lehká zranění. Před 17:00 už hasiči chystali provizorní zakrytí střechy pavilonu.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 18:29|

Prezident Zeman opustil nemocnici, podle Hradu tam byl na kontrole

Prezident Miloš Zeman byl v pátek krátce po desáté hodině dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde byl podle Hradu na plánované návštěvě od čtvrtka. Všechny zdravotní testy dopadly podle Hradu uspokojivě, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zařízení prezident opustil na vozíku, z něhož za pomoci ochranné služby před budovou nastoupil do přistaveného automobilu. Ovčáček uvedl, že Zeman zamířil na zámek v Lánech.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 11:35|

Prezident Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici, dle Hradu plánovaně

Prezident Miloš Zeman je v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na plánované kontrole vyživovací sondy. Po její kontrole bude propuštěn, řekl jeho kancléř Vratislav Mynář. Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku. Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní, panovaly pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 13:46|

Podle Vrchního státního zastupitelství nebylo Zemanovo podezření na sabotáž při jeho hospitalizaci důvodné

Pražské Vrchní státní zastupitelství vyhodnotilo podnět prezidenta Miloše Zemana, podle kterého měl minulý rok při své hospitalizaci čelit pokusu o zbavení pravomocí, jako nedůvodný. Státní zástupci však nadále budou prověřovat možné padělání lékařské zprávy. České televizi to řekl státní zástupce Marek Bodlák. Pokusu o sabotáž se měl podle prezidenta dopustit předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další osoby tím, že uvažovali o převodu prezidentských pravomocí během Zemanovy hospitalizace. Hradní kancléř Vratislav Mynář ČT napsal, že Hrad považuje aktuální rozhodnutí státních zástupců za chybné a využije všechny opravné prostředky.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 19:59|

Zeman předal ministrovi Blažkovi podnět k přezkumu možné sabotáže při prezidentově onemocnění

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) převzal od prezidenta Miloše Zemana podnět k prověření toho, že se mohl v souvislosti s jeho onemocněním stát trestný čin sabotáže. Zeman v podnětu upozornil podle mluvčího Jiřího Ovčáčka na to, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí. Blažek uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zastupci. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil podnět „skoro za hloupost“, neboť směřuje k něčemu, co se nestalo.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 19:10|

Stálo to za to, atentát byl klíčovou událostí celosvětových dějin, řekl Zeman k 80. výročí operace Anthropoid

„Stálo to za to. Atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých dějin, ale i klíčovou událostí evropských a celosvětových dějin,“ prohlásil  český prezident Miloš Zeman. Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si v Národním muzeu připomněl společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Během pietní akce slavnostně otevřeli výstavu Nikdy se nevzdáme!, kterou připravily Národní muzeum a Vojenský historický ústav.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 19:44|

Česko má první případ opičích neštovic

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic, řekl Seznam Zprávám šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Pacient je v pražské ÚVN.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 23:07|

Plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě je de facto plošnou podporou, má jasno prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman považoval vládou plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně čistého za de facto plošnou podporu. Řekl to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News v rozhovoru, který byl předtočen v sobotu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nicméně v sobotu odpoledne oznámil, že půjde o milion hrubého. Proti Zemanovým slovům se ohradil premiér Petr Fiala (ODS). Hlava státu mluvila také o boji s inflací či o svém zdraví.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:42|

Klučku vyhodila Černochová z ministerstva, stal se náměstkem v Ústřední vojenské nemocnici

Konec náměstka Lukáše Klučky byl jedním z prvních rozhodnutí, které udělala Jana Černochová (ODS) po svém nástupu na ministerstvo obrany. Tvrdila, že prý způsobil škody. Klučka se však podle zjištění Reportérů ČT po necelých třech měsících v resortu znovu objevil – tentokrát jako náměstek v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN).
7. 4. 2022|

Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.
1. 3. 2022|

Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.
24. 2. 2022|

Hrad zažaloval Stehlíkovou kvůli výrokům o Zemanově zdraví

Hrad podal žalobu na lékařku a bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Serveru iDnes.cz to potvrdil Zemanův advokát Marek Nespala, podle nějž je chování Stehlíkové „za všemi hranami“. Stehlíková vnímá žalobu jako zastrašovací a zastírací manévr. Soudní řízení ale pokládá za nejlepší cestu k odhalení pravdy okolo loňského dění na Hradě.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 14:40|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Vondráček, Mynář a další lidé, kteří navštívili prezidenta v nemocnici bez respirátoru, dostali desetitisícovou pokutu

Pokutu deset tisíc korun udělilo ministerstvo obrany bývalému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi a dalším aktérům říjnového videa z návštěvy u hospitalizovaného prezidenta republiky, kteří neměli zakryté dýchací cesty respirátorem.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 12:16|

Policie vyšetřuje hromadnou otravu plynem v pražských Modřanech, kotel zřejmě neměl revizi

Pražská policie vyšetřuje únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Modřanech, při němž se v sobotu pozdě večer otrávilo přes třicet lidí, pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Z dosavadního zjištění vyplývá, že plynový kotel zřejmě neměl řádně provedenou revizi. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřování je podle něj na začátku.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 15:20|

Zemřel neurochirurg Vilibald Vladyka. Česku pomohl k prvnímu gama noži

V neděli zemřel ve věku 98 let neurochirurg Vilibald Vladyka, který stál v 90. letech minulého století u zavádění gama nože v Česku. O jeho úmrtí informovala v úterý Nemocnice Na Homolce, kde Vladyka působil.
21. 12. 2021|

Zdravotní stav prezidenta Zemana je uspokojivý a zlepšuje se, hodnotí předseda konzilia Zima

Klinický stav prezidenta Miloše Zemana je uspokojivý, stabilizovaný a vykazuje trvalé známky zlepšování. Lékařské konzilium se domnívá, že s doplněním rehabilitace by se mohl i nadále zlepšovat. Po pátečním jednání prezidentova lékařského konzilia to řekl jeho vedoucí, lékař Tomáš Zima.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 13:22|