TÉMA

Oslava

Některá města kvůli střelbě na univerzitě ruší novoroční ohňostroje

Blíží se oslavy příchodu nového roku. Na řadě míst je ale poznamená předvánoční tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Část měst a obcí reaguje na výzvu ministra vnitra a na poslední chvíli ruší nebo odkládá naplánované ohňostroje. Někde ale starostové argumentují, že oslavy často za stovky tisíc dají lidem novou naději.
30. 12. 2023|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Masopustní veselice v Jílovém či Hustopečích překazil covid, jinde budou oslavy komorní

Jílové u Prahy, Hlinsko na Vysočině i Hustopeče u Brna jsou města, do kterých se pravidelně v únoru lidé sjíždějí na masopustní veselí. Letos ale musela tradici zrušit. Kromě obav ze samotné nákazy koronavirem pořadatelé zmiňují i možné náhlé změny ve vládních nařízeních a tím i strach ze zbytečně vynaložených peněz. Přesto některé masopusty proběhnou v původní plánované podobě - například ten v Ostravě nebo na Malé Straně. V Roztokách nebo Postřekově se rozhodli jít cestou kompromisu - masopust zachovali, ale ve skromnější formě.
5. 2. 2022|

Bývalý šéf liberecké policie Husák má vést policejní školu. Rakušan chystá výběrové řízení

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který v únoru odešel z čela policie Libereckého kraje kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, získal nové ředitelské místo. Bude vést Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Rakušan chce na pozici vypsat výběrové řízení.
31. 12. 2021|

Zrušené oslavy i zakázaná pyrotechnika. Silvestrovskou noc změní covid i městská nařízení

Omezený provoz, předčasné zavírání i zrušené akce provází letošní Silvestr. Některé podniky zůstanou zavřené úplně, protože večírky se jim nevyplatí. Vláda je kapacitně omezila kvůli obavám ze šíření nových variant koronaviru. Restaurace, hotely a další místa oslovená ČT vesměs přiznávají i nižší zájem hostů.
31. 12. 2021|

Odhalených případů covidu je opět méně. Začínají platit přísnější pravidla v restauracích a barech

V úterý přibylo v Česku 9089 potvrzených případů nemoci covid-19, což bylo téměř o čtvrtinu méně než před týdnem. Opět klesl počet hospitalizovaných. Oproti předchozímu úterý se snížil o zhruba třicet procent na 3460 pacientů, z nichž 673 bylo ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Snížilo se i incidenční číslo, tedy počet nových případů za poslední týden na sto tisíc obyvatel. Pokleslo z úterních 363 na 338 případů. Ministr zdravotnictví chce rozšířit očkování posilující dávkou na všechny dospělé.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 19:01|

Teplický soudce Čapek čelí dalšímu kárnému řízení, podle předsedy soudu byl v zimě na nelegální oslavě

Kárné řízení se soudcem Miroslavem Čapkem zahájil předseda teplického okresního soudu Jan Tichý. Upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Důvodem je Čapkova údajná účast na oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době, kdy se směli setkávat nanejvýš dva lidé a v noci platil zákaz vycházení. Čapek účast na oslavě popírá, Tichý však tvrdí, že má dostatek důkazů. Člověk podobný Čapkovi se objevil i na fotografiích, které po oslavě zveřejnil deník Blesk.
23. 7. 2021|

Soudce Čapka čeká kárné řízení, kvůli účasti na oslavě Petra Bendy

Lednová oslava narozenin podnikatele Petra Bendy bude mít dohru i u Nejvyššího správního soudu. Předseda okresní instance v Teplicích totiž podá kárnou žalobu na svého podřízeného Miroslava Čapka. Podle svých slov má dost důkazů o jeho účasti na akci, která odporovala protiepidemickým regulím. Sám Čapek už dřív v ČT popřel, že by v hotelu byl.
12. 4. 2021|

V červenci už budeme slavit spolu, slíbil Biden. Od května se mají očkovat všichni dospělí

Americké státy musí do 1. května rozšířit skupinu kandidátů na očkování proti covidu-19 na všechny obyvatele starší 18 let. S takovým pokynem přišel prezident Joe Biden ve svém prvním projevu k národu v hlavním vysílacím čase. Nastínil v něm plán překonání pandemie, který má umožnit oslavy Dne nezávislosti 4. července s blízkými.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 11:48|

Aktérům večírku v teplickém hotelu hrozí pokuta dvacet tisíc korun

Porušením vládních opatření při lednové narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy se zabývá teplický magistrát; sankce od samosprávy ve výši 20 000 korun hrozí sedmnácti účastníkům večírku.
9. 3. 2021|

Husákovým nástupcem v čele liberecké policie je dosavadní náměstek Ondřej Musil

Ondřej Musil je novým ředitelem policie v Libereckém kraji. Nahradil Vladislava Husáka, jehož náměstkem dosud byl. Husáka odvolal policejní prezident Jan Švejdar kvůli tomu, že v době zákazu shromažďování většího množství lidí navštívil teplický hotel, kde se konala oslava.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 12:42|

Husák oficiálně skončil ve funkci, převzal odvolání kvůli oslavě v Teplicích

Dosavadní šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák v pátek oficiálně skončil ve funkci. Policejní prezident Jan Švejdar ho sice odvolal k 1. únoru, Husák však kvůli svému zdravotnímu stavu dokument převzal až nyní. Informaci serveru Blesk.cz potvrdil ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Husáka Švejdar odvolal kvůli účasti na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu. Policista má nyní působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 19:06|

Oslavy 28. října budou tiché. Města ruší koncerty a doprovodné programy

Řada měst ruší kvůli opatřením proti šíření koronaviru tradiční akce k oslavám 28. října. Někde jsou zrušeny úplně, jinde se uskuteční pietní akty bez hudebního doprovodu i účasti veřejnosti. Jen výjimečně může veřejnost doufat, že se slavnost plánovaná na Den vzniku samostatného československého státu uskuteční jindy, protože ji přesunula.
19. 10. 2020|

Kromě divoké přírody a nepřelidněných půjčoven lodí láká letos Dyje i na dostatek vody

Díky upouštění vodních nádrží letos přeje sezona vodákům i na jižní Moravě, která většinou tolik možností nenabízí. Letos už ale mohli po letech sjet celou Svratku nebo Oslavu. Nové úseky nabízí i Dyje. Instruktoři ale nabádají začátečníky k opatrnosti.
11. 7. 2020|

Čína připravuje největší vojenskou přehlídku. Odmítá, že by šlo o ukazování svalů

Čínská lidová republika se chystá na oslavy 70. výročí převzetí moci komunistickou stranou. Ty se odehrají 1. října. Zemi čeká mohutná vojenská přehlídka a další oslavy v rozsahu, jaký nezažila desetiletí.
27. 9. 2019|

Brazilský prezident nařídil vojákům oslavy výročí vojenského puče

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dal pokyn ministerstvu obrany, aby si vojáci připomněli pětapadesáté výročí vojenského převratu. Pučem, který svrhl levicového prezidenta, začaly dvě dekády vojenských vlád. Během nich skončily tisíce politických oponentů režimu ve vězení a přes čtyři sta lidí represe nepřežilo. Bolsonarův mluvčí rovněž v pondělí podle agentury AFP uvedl, že prezident nepovažuje události z roku 1964 za vojenský puč.
26. 3. 2019|

Liberecká zoo je o patnáct let starší, než se myslelo. Zjistili to badatelé

Už teď se měla zoologická zahrada v Liberci čím chlubit a bude mít o důvod víc. Nejstarší zoo v Česku totiž byla založena už v roce 1904, a ne 1919. Z archivních dokumentů to zjistil badatelský spolek Rodokmen, když připravoval – nyní již domnělé – sté výročí.
22. 2. 2019|