TÉMA

David Prachař

Startuje dvanáctý ročník taneční soutěže StarDance

Diváky oblíbená taneční soutěž StarDance se letos vrací na obrazovky České televize už po dvanácté. O titul královny a krále parketu se i tentokrát utká deset párů. Vůbec poprvé bude soutěžit manželská dvojice, ale také třeba cukrář nebo kajakář. Slavnostními večery provedou už tradičně moderátoři Tereza Kostková a Marek Eben.
14. 10. 2023|

Na StarDance trénuje cukrář i manželský pár v doprovodu psa

Ve zkušebnách České televize na Kavčích horách se už trénuje na StarDance. I letos se v soutěži představí deset tanečních párů. Vůbec poprvé se o titul krále nebo královny parketu utká cukrář nebo manželská dvojice.
15. 8. 2023|

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Gentleman divadla, shodují se kolegové

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Oblíbený herec ztvárnil před kamerou desítky komických i vážných postav. Třeba ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho kolegové o něm hovoří jako o gentlemanovi českého divadla. Kromě Národního divadla stále působí i v komornějším pražském Ungeltu.
9. 8. 2023|

Citlivý člověk vidí krásné věci hned vedle strachu a smrti, oceňuje režisér filmu podle Topola

„Když jsem tu knihu dočetl, cítil jsem žízeň po životě,“ říká o románu Citlivý člověk režisér Tomáš Klein. Topolovu pro adaptaci náročnou knihu převedl na plátno jako svůj režijní celovečerní debut. Temně groteskní drama mělo premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu.
4. 7. 2023|

Ve dvanácté řadě soutěže StarDance zatančí Krajčo, Kubelková i cukrář Maršálek

Na parketu se v nové řadě StarDance představí herečky Ivana Chýlková a Darija Pavlovičová, zpěváci Tereza Mašková a Richard Krajčo, kajakář Vavřinec Hradilek, modelka Iva Kubelková, herec David Prachař, cukrář Josef Maršálek i manželská dvojice, sportovkyně a herec, Eva a Marek Adamczykovi, oznámila Česká televize na tiskové konferenci k podobě dvanácté řady.
24. 4. 2023|

Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show

V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.
20. 2. 2023|

Zasvěcení do dospělosti na bláznivé pouti. Točí se film podle Topolova Citlivého člověka

Začátkem dubna v okolí moravskoslezského Krnova padla první klapka na natáčení nového českého filmu Citlivý člověk, který je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola. Pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek jeho celovečerním debutem. Koproducentem je Česká televize.
5. 4. 2022|

Zajděte na spolek Jedl, ukazují Ceny divadelní kritiky. Líbila se jim i Špinarka či Vassa Železnovová

Za divadlo roku 2021 označily Ceny divadelní kritiky spolek Jedl. Soubor získal ocenění i v dalších kategoriích. Inscenací roku se stala Vassa Železnovová z Národního divadla. Za herecké výkony si ceny odnáší David Prachař, který působí ve spolku Jedl, Joachim Bäckström a Markéta Matulová.
14. 3. 2022|

Krása uvnitř je důležitější než ta navenek, shodnou se Kráska a zvíře. Prince nepotřebují

I ošklivý člověk může být krásný – pro toho, kdo ho miluje. Národní divadlo v odkládané premiéře v lednu uvedlo pohádkový příběh Kráska a zvíře. Inscenaci o síle lásky připravil režisér Daniel Špinar. V titulních rolích se představují Anna Fialová a David Prachař.
11. 1. 2022|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Herci někdy mají pocit, že jsou ti nejdůležitější, říká o tvorbě David Prachař

Herec a člen činohry Národního divadla David Prachař se vrací na jeviště, v rozhovoru pro Interview ČT24 však mluví i o tom, zda by se herci měli společensky angažovat, jak zaujmout diváka, i proč má rád hraní v televizních seriálech.
1. 6. 2021|

Král Oidipús jako inspektor Columbo. Národní divadlo uvádí první detektivku

Až za hranici sebezničení jde král Oidipús, aby zjistil pravdu. Sofoklovo drama, patrně nejznámější antickou tragédii, nastudovalo Národní divadlo v Praze. Režisér Jan Frič obsadil do titulní role Pavla Batěka. Spolu s ním se na první scéně objeví ve velkých úlohách například Jana Preissová, Jana Stryková nebo David Prachař.
10. 12. 2019|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|

Svěží, plná humoru, nadhledu a ironie. Přátelé a kolegové vzpomínají na Vlastu Chramostovou

Vlasta Chramostová si neuměla stěžovat a byla vždy svěží, shodují se její známí a kolegové. I když v životě zažila mnohá příkoří, dokázala si zachovat optimismus a nadhled. Zásadní v tomto ohledu byl její vztah se Stanislavem Milotou. „Byli to lidi, kteří se neustále špičkovali, a díky tomu mohla být Vlasta tak svěží, jak byla, a díky tomu Standa nepodléhal chmurám,“ prohlásil v ČT režisér Jaroslav Brabec.
6. 10. 2019|

Okupace očima malého dítěte. Národní divadlo poprvé hraje Jáchyma Topola

Hrozba v podobě agresivního Ruska, nestálost české povahy nebo bolestný svět dospělých očima dítěte. Takové jsou tematické linky jedné z nejočekávanějších premiér této divadelní sezony. Vychází z knihy Jáchyma Topola Noční práce a pod názvem Kouzelná země ji v režii Jana Mikuláška uvedlo pražské Národní divadlo.
17. 2. 2019|