TÉMA

Veřejná sbírka

Čeští dobrovolníci vozí na Ukrajinu drony. Za březen jich bylo přes osm set

Ukrajinci nedostatek dělostřelecké munice nahrazují drony. Na frontu je vozí i čeští dobrovolníci, jen během března organizace Vozím drony obstarala 830 strojů. Nejpoužívanější jsou sebevražedné drony, ale Češi dokážou sehnat i inovativní prototypy.
21. 4. 2024|

Plumlov chystá opravu fasády památkově chráněného zámku. Vypíše kvůli tomu sbírku

Radnice v Plumlově na Prostějovsku plánuje už letos zahájit opravu fasády severní strany tamního zámku, který je národní kulturní památkou. Práce na stěně směřující do nádvoří si vyžádají více než sto milionů korun. Část nákladů pokryje dotace ve výši 57 milionů z evropských fondů. Radnice současně 1. března vypíše i veřejnou sbírku a o příspěvek požádala i Olomoucký kraj. Několik milionů poskytne ze svého rozpočtu, řekla starostka Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Podle ní by oprava severní fasády mohla být dokončena za tři až čtyři roky.
29. 2. 2024|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Domov pro osoby s demencí má v Novém Městě na Moravě stát do dvou let. Ubytuje třicet lidí

V Novém Městě na Moravě bude do dvou let stát domov specializovaný na péči o lidi s demencí. Investorem Domova Pomněnka s třiceti lůžky je myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, kterému na projekt přispělo ministerstvo práce, kraj a město. Na možnost umístění se už lidé ptají, potvrdila ředitelka střediska Michaela Grmelová při pátečním zahájení stavby.
6. 5. 2022|

Na chatu Na Tesáku se zatím vybralo dvě stě tisíc korun. Vyšetřování požáru pokračuje

Chata Na Tesáku v Hostýnských vrších má šanci na obnovení. V pondělí začala veřejná sbírka, ve které se za prvních 24 hodin vybralo už více než dvě stě tisíc korun. Chata Na Tesáku do základů vyhořela na konci ledna. Důvodem byla pravděpodobně technická závada. Hasiči škodu vyčíslili na dvanáct milionů korun.
15. 2. 2022|

Rozsáhlý požár zcela zničil chatu Na Tesáku v Hostýnských vrších

V Hostýnských vrších zasáhl v sobotu časně ráno rozsáhlý požár restauraci a chatu Na Tesáku. Objekt zcela zničil. S ohněm bojovalo na osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů. V objektu byli v době požáru dva lidé, hořící budovu ale stihli opustit. Škoda byla vyčíslena předběžně na dvanáct milionů korun. Hasiči zůstávají na místě i v podvečerních hodinách.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:23|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Renata byla připoutána k nemocničnímu lůžku, teď žije doma i s plicním ventilátorem a učí se chodit

Přibývá lidí, kteří žijí doma s umělou plicní ventilací. Podle specialistů je ale pořád hodně těch, co jsou zbytečně na nemocničním lůžku. To byl i případ Renaty Brázové, která tak prožila devět let. Teď už má bezbariérový byt a nově se učí chodit.
29. 8. 2021|

Dotace po tornádu z programu Živel se nebudou snižovat o dary z veřejných sbírek, rozhodla vláda

Dotace z programu Živel se nebudou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni. Schválila to tak vláda, která jednala o úpravě podmínek podpory pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem na jižní Moravě a na Lounsku.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 22:28|

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

Na nové zvony v Přerově se vybralo už 150 tisíc. Největší bude vážit skoro dvě tuny

Na nové zvony pro kostel svatého Vavřince v Přerově se během několika týdnů podařilo ve veřejné sbírce vybrat už 150 tisíc korun. Z věže chrámu v centru města zní od poválečných let jenom jeden zvon, místní lidé ho chtějí doplnit o další tři. Do zvonice kostela by se měly vrátit příští rok, největší z nich by měl vážit téměř dvě tuny.
29. 4. 2021|

Medici v Brně vyhlásili sbírku na památník dárcům těl pro výuku anatomie

Dárci těl, díky kterým mohou studenti medicíny získávat praktické znalosti anatomie, možná budou mít památník na Ústředním hřbitově v Brně. Na vybudování pietního místa je potřeba asi půl milionu korun. Spolek mediků se snaží peníze získat veřejnou sbírkou.
1. 2. 2021|

Za požárem kostela svatého Michala v Praze byla lidská chyba

Za požárem kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze byla nejspíš lidská chyba. Podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů by středeční požár mohl souviset s pohybem lidí bez domova. Technickou závadu vyšetřovatelé vyloučili, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Škoda, kterou požár způsobil, zatím není známá. Praha na opravu vyhlásila veřejnou sbírku.
29. 10. 2020|

Do sbírky na pomoc obětem požáru v Bohumíně přibudou další peníze. Kraj pošle skoro dva miliony

Moravskoslezský kraj přispěje do sbírky vyhlášené po tragickém požáru v Bohumíně částkou 1,85 milionu korun, rozhodli krajští zastupitelé. Sbírka, která má pomoci zmírnit následky neštěstí, má probíhat až do konce září. Požár panelového domu vypukl 8. srpna, zemřelo při něm jedenáct lidí, další se zranili. Byt v jedenáctém patře podle policie úmyslně zapálil čtyřiapadesátiletý muž, který tím chtěl vyřešit rodinné spory.
3. 9. 2020|
168 HODIN

Stát daní veřejné sbírky na léčbu dětí se spinální atrofií. „Nemorální,“ myslí si rodiče

Max, Adam a Oliver jsou jména tří dětí s příběhy se stejnou nemocí, spinální svalovou atrofií. Jde o čas. S penězi na léky pomáhá veřejnost. Nákladná léčba přesahující 50 milionů korun má ale ještě jeden háček. Stát si z peněz vybraných ve veřejných sbírkách nárokuje desetiprocentní daň. „Nemorální,“ myslí si otec Adama Samuel Chramosta. Cesta na odpuštění daně podle ministryně financí Schillerové (za ANO) není, podle některých odborníku ale existuje. Řešení navrhl také Andrej Babiš (ANO), který přišel s tím, že by mohly léčbu hradit pojišťovny.
27. 4. 2020|

Do bytů v Lenoře, poškozených výbuchem plynu, se pomalu vrací obyvatelé

Lenora na Prachaticku se stále vzpamatovává z výbuchu, který tam na začátku října úplně zničil jeden dům a dva poškodil. Do jednoho z nich už se obyvatelé vrátili. V dalších bytech začali řemeslníci s výměnou oken a rozsáhlou sanací. Pro ostatní poškozené lidi hledá obec bydlení. Spoléhá i na dvě veřejné sbírky. Policie šetří případ jako úmyslný trestný čin.
23. 10. 2019|

Projekt Nejdřív střecha pomáhá lidem bez domova už čtyři roky. Díky sbírce v tom může pokračovat

Čtvrt roku mohli dárci přispívat do veřejné sbírky Nejdřív střecha. Aby totiž mohl program i nadále pomáhat potřebným, museli organizátoři sehnat 200 tisíc korun. Projekt lidem z ulice umožňuje dostat se do azylového domu a následně si vyřídit doklady, zajistit sociální služby nebo sehnat práci – a nyní může běžet dál.
24. 2. 2019|

Na obnovu kapličky v Sobíně chce Zličín vypsat veřejnou sbírku. Pomoc nabízejí lidé z celého Česka

Radnice pražského Zličína plánuje veřejnou sbírku kvůli stržené kapličce se zvoničkou v Sobíně, do které v úterý naboural kamion. Ještě ten den musela být kaplička na příkaz statika stržena. Návrh na vypsání veřejné sbírky projedná v pondělí rada městské části. Pokud plán schválí, musí ještě sbírku odsouhlasit pražský magistrát. Podle starostky Zličína Marty Koropecké (nez.) už projevily zájem o pomoc s obnovou kapličky desítky lidí.
14. 2. 2019|